Güney Kore'den Gövde Gösterisi Açiklamasi 10 Yil Sonra Ilk Askeri Geçit Töreni

Güney Kore'den Gövde Gösterisi Açiklamasi 10 Yil Sonra Ilk Askeri Geçit Töreni

Güney Kore 10 yil ardindan ilk kez Seul’de Silahli Kuvvetler Günü kapsaminda askeri geçit töreni düzenleyerek Kuzey Kore’ye gözdagi verdi. Ülkenin son askeri teknolojilerinin sergilendigi törende 3 bin 700 asker yer aldi. Törene ilk kez ABD askeri de katildi.

Kuzey Kore’nin nükleer silah ve balistik füze programi Kore Yarimadasi’nda tansiyonu yükseltirken, Güney Kore’den gözdagi niteliginde bir hamle geldi. Güney Kore ordusu, 10 yil ardindan ilk kez askeri geçit tören gerçeklestirdi. 1 Ekim’de kutlanacak Silahli Kuvvetler Günü vesilesiyle baskent Seul’de gerçeklestirilen törende K2 ana muharebe tanklari, insansiz hava araçlari ile karadan karaya firlatilan Hyunmoo füzeleri dahil 170 farkli askeri ekipman yer aldi. Halkin yagisa ragmen yogun ilgi gösterdigi törende 3 bin 700 asker yer aldi. Ayrica geçit törenine ilk kez, ABD-Güney Kore ittifakinin gücünü vurgulamak üzere 300 ABD askerinin de katildigi ögrenildi. Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk Yeol törenin sonunda askerlere hitap ederek, "Bugünkü görkemli yürüyüsü gördükten sonra halkimizin size olan güvenine ve ulusal güvenligimize inancim tam. Halkimizla birlikte her zaman yaninizda olacagim” ifadelerini kullandi.

Hava kosullari olumsuz etkiledi

Bugün düzenlenen askeri geçit töreni, 2013 yilindan bu yana "ilk" olarak kayitlara geçti. Güney Kore Hava Kuvvetleri’nin Apache saldiri helikopterleri ve F-35A hayalet savas uçaklarinin katilimiyla gerçeklestirecegi gösterilerin ise olumsuz hava kosullari nedeniyle iptal edildigi açiklandi.

Kuzey Kore’ye meydan okumustu

Günün erken saatlerinde Seongnam’daki Seul Hava Üssü’nde düzenlenen bir törende konusan Yoon, Kuzey Kore’ye meydan okumustu. Yoon, "Ordumuz Kuzey Kore’nin herhangi bir provokasyonuna karsi misilleme yapacaktir. Kuzey Kore nükleer silah kullanirsa Güney Kore-ABD ittifakinin ezici tepkisiyle rejimi sona erdirilecektir. Kuzey Kore rejimi, nükleer silahlarin kendi güvenligini garanti edemeyecegini açik sekilde anlamalidir" ifadelerini kullanmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile