Başbakan Erdoğan ziyareti sonrasında akşam saatlerinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne geldi. Bakanlarıyla birlikte kameraların karşısına çıkan Erdoğan, 11-12 Kasım tarihlerinde Seul'de gerçekleştirilen G-20 liderler zirvesine katıldığını ardından da 13-14 Kasım'da Bangladeş'e resmi ziyarette bulunduğunu kaydetti. Ziyarette birçok devlet başkanıyla görüştüğünü anlatan Erdoğan, "Zirve sırasında çok faydalı görüşmeler oldu. Aslında ilk akşam tüm liderlerle görüşme fırsatı oldu. Ama bunun dışında ABD Başkanı Obama, Rusya Federasyonu Başkanı Medvedev, Çin Devlet Başkanı, Endenozya Devlet Başkanı, Güney Afrika, Brezilya, Hindistan, Japonya, İngiltere, Singapur, İspanya ,Etiyopya, İtalya ve Almanya Şansölyesi Merkel ile görüşmeler oldu. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve AB Komisyonu Başkanı Barosso ile de görüştük." diye konuştu.
'Gerek Güney Kore, gerek Bangladeş'teki temaslar çok faydalı geçti' diyen Erdoğan, "Ekonomik ilişkilerin yanı sıra birçok konuda süren ilişkilerin geliştirilmesi açısından faydalı görüşmeler oldu. G-20'nin 6.'sı da Fransa'da gerçekleşecek. G-20 zirvesinde küresel ekonomik ve mali krizle mücadelede kaydettiğimiz ilerleme gözden geçirilmiştir. Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli ekonominin gelişmesi için mutabık kalınmıştır. Ülkemizin de girişimleriyle G-20'nin gündemine alınan kalkınma ve en az gelişmiş ülkeler konuları da ayrıntılı şekilde gözden geçirilmiştir. Mayıs ayında da Türkiye'de en az gelişmiş 20 ülkenin zirvesi yapılacaktır. Bu zirveye de 6 bin kişinin katılımı beklenmektedir." ifadelerini kullandı. Zirvede gelişmekte olan ülkelerin uluslar arası mali kuruluşlarda daha fazla temsil edilebilmelerine dikkat çektiklerini aktaran Erdoğan, küresel düzeyde kalkınmanın en az gelişmiş ülkelerin sorunlarının ele alınmasıyla çözüleceğine inandıklarını söyledi.
Güney Kore Cumhurbaşkanı ile yapılan görüşmelerde Güney Kore-Türkiye ilişkilerinin gözden geçirildiğini belirten Erdoğan, "Toplantılarda serbest ticaret anlaşması ve nükleer antlaşmalar olmak üzere ülkelerimizi ilgilendiren askeri, ekonomik, ticari ve kültürel konuları ele aldık. Kore'nin önemli CEO'larıyla toplantılar yaptık. Seul'de Kore'nin en büyük kuruluşu Hyundai Motor Company'nin sahibi ve yönetim kurulu başkanı ile görüşmemiz oldu. Kendisi ile genişçe Türkiye'deki mevcut yatırımlarını nasıl ileriye taşıyacağını konuştuk. Hyundai bu adımları atacak olursa, Türkiye açısından Kore ile ilişkilerde çok çok daha iyi duruma gelmiş olacağız." şeklinde konuştu.
Paslanmaz çelikte dünyanın en iyisi olan Güney Koreli PASKO ile de bir görüşmelerinin olduğunu anlatan Erdoğan, "Onları Türkiye'de ciddi bir yatırıma davet ettik. Söz konusu şirket yöneticileri de bunu çok olumlu karşıladı. Onlara destek vereceğimizi söyledik. Güney Koreli şirket 2011 içerisinde projelerini tamamlamak kaydıyla yatırımlarını gerçekleştirecek. Boyutu ve istihdam açısından önemli bir yatırım olacak." dedi.
ERDOĞAN'DAN TÜRK OKULUNA ÖVGÜ
Bangladeş'teki temaslarında Bangladeş Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'nın kendilerini havalimanında karşıladığını dile getiren Erdoğan, bu ülkede uluslar arası Ümit Türk Okulu'nu ziyarete ettiğini ifade etti. Erdoğan, "Girişimci arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin Bangladeş'te çok önemli bir görevi yerine getirdiğini gördük. 1000'i aşkın çocuğu eğitmeleri ve bunları Bangladeş-Türk kültürüyle yetiştirmeleri, bunun yanında onlara Türkçe öğretmeleri çok önemli. İnanıyorum bu gençler ileride uluslar arası boyutta Türkiye'nin fahri elçileri ve konsolosları olacaktır. Bu, bizim için duygulu anlardı. Onların yaptığı gösteriler çok güzeldi. Bu insanların o taraftaki çalışmalarını yapması hususunda Bangladeş yönetimine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Seul'de Obama ile görüşmesi konusunda soru sorulması üzerine Erdoğan füze kalkanı konusundaki Türkiye'nin hassasiyetini Obama'ya ilettiğini anlattı. Bu işin ana merkezini NATO'nun teşkil ettiğini söyleyen Erdoğan, "NATO'nun bir üyesi olarak şüphesiz ki bu konuda atılacak bir adım ve bu işin komutasının kime verileceği konusu çok önemli. Özellikle bu konu topraklarımızın genelini teşkil ediyorsa komuta kesinlikle bize verilmelidir. Komutanın başka bir ülkenin kontrolünde olmasının kabulü söz konusu olamaz. Anlaşmada asla bir ülke adı verilemez. Yerleşim konusu çok önemli. Serpilme konusu da çok önemli. Serpilme nerede olacak? Hangi irtifada olacak? Bunlar önemli. Tüm bunlarla ilgili teknikerler çalışmaları yapıyor.. Lizbon zirvesinde de görüşmeler yapılacak. Mutabakata varılırsa ne ala. Mutabakat olmazsa yapacak bir şey yok." ifadelerini kullandı.