Güney Kore ve Japonya, Japonya'nın 2. Dünya Savaşı'ndaki işgali sırasında Japon ordusunun köle olarak istismar ettiği Koreli kadınlarla ilgili önceki yönetimle varılan tazminat anlaşmasıyla ilgili sorunun çözümü konusunda mutabık kaldı.
Güney Kore haber ajansı Yonhap'ın haberine göre, ülkenin yeni seçilen Devlet Başkanı Moon Jae-in'in özel temsilcisi Moon Hee-sang, dört günlük Japonya ziyaretinin ardından, Güney Kore ve Japonya'nın, 2015 yılında imzalanan tazminat anlaşması konusundaki ihtilafın çözülmesinde mutabık kaldığını belirtti.
Özel temsilci Moon, 'Anlaşmanın rafa kaldırılmasından söz etmedik, ancak çoğu Güney Korelinin anlaşmayı kabul edemediği konusunu netleştirdik.' dedi.
Moon, Tokyo ziyareti sırasında yeni yönetimin, anlaşmanın devamından yana olmadığı mesajını vermiş ve Güney Kore halkı tarafından kabul edilmediğini belirtmişti.
Demokrat Parti Milletvekili Moon Hee-sang, 17 Mayıs'ta, Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida ile yaptığı görüşmede konuyu gündeme getirerek, 'Güney Kore halkının çoğunluğu anlaşmanın duygusal olarak kabul edilemez olduğu hissiyatını taşımaktadır.' ifadesini kullanmıştı.
Devlet Başkanı Moon, aynı mesajı devlet başkanı seçilmesinin ardından Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile yaptığı telefon görüşmesinde dile getirmişti.
Güney Kore ve Japonya istismar mağduru kadınlara tazminat ödenmesi için 2015'te bir anlaşma imzalamış, anlaşma kapsamında Japonya hayatta kalan kadınlara tazminat ödenmesi için bir fon kurmuştu.
Japonya anlaşma karşılığında, Güney Kore'nin bundan böyle konu hakkında kendilerini suçlayan ifade ve tavırlardan kaçınmasını talep etmişti. Dönemin Güney Kore hükümeti, kamuoyunun eleştirdiği anlaşmanın Tokyo ile ilişkilerin normalleşmesini sağlayacağını savunmuştu.
Güney Kore Ve Japonya Arasındaki Tazminat Anlaşması
İki ülke, 2015 yılında imzalanan tazminat anlaşması konusundaki ihtilafın çözülmesinde mutabık kaldı.