Güney Kore Bilim ve Geleceği Planlama Bakanlığı, Güney Koreli bir grup bilim adamının basınca duyarlı yapay deri geliştirdiklerini açıkladı.
Elastik olmasına rağmen yüksek duyarlığa sahip olan yapay derinin Kore Soongsil ve Jung Hee-tae Üniversiteleri ile birlikte KimDo-hwan liderliğindeki bir ekip tarafından Kore İleri Bilimler Enstitüsünde geliştirildiği belirtildi. Bilim adamlarının yapay deriyi memeli hayvanların derilerini inceleyerek geliştirdikleri kaydedildi.
Derinin hayvanların derilerinin yüzeyindeki Merkel hücrelerinin içinde bulunan “Piez02” isimli proteinden esinlenilerek geliştirildiği belirtildi. Bilim adamlarının proteinin dokunma duygusu mekanizmasını kopya ettikleri kaydedildi. Araştırmacılar yayınladıkları tezde, "Bu özellik, ses tanıması, sağlık gözetimi, günlük basınç ölçümleri ve hatta insan derisinin tahammül sınırının üstündeki ağırlık ölçümünü mümkün kılıyor” ifadelerini kullandı.
Yetkililer, bu yeni yapay iyonik güç dönüştürücü derinin çok geniş alanlı duyarlılığının soft robot sektöründe yeni bir çığır açacağını ifade ettiler. Soft robotiğin katı olmayan yumuşak kauçuk ve silikon gibi şekil değiştiren robot yapımı ile ilgili bir alan olduğu belirtildi.
Bilim adamları, "Bu buluşun cerrahi yumuşak robotikler, insanlarla dokunma arayüzü gerektiren sağlık bakım sistemi robotları, arama ve kurtarma gibi birçok sanayi sektöründe kullanılabileceğini umuyoruz" dedi.
Güney Kore Bilim ve Geleceği Planlama Bakanlığınca desteklenen çalışma, Gelişmiş Materyaller dergisinde de yayınlandı.
Güney Koreli Bilim Adamları Basınca Duyarlı Yapay Deri Geliştirdi
Güney Kore Bilim Bakanlığı, Güney Koreli bir grup bilim adamının basınca duyarlı yapay deri geliştirdiğini açıkladı. Buluşun robotlarda ve çok sayıda alanda çığır açacağı kaydedildi.