Güney Koreli Uzmanlar Fukushima Nükleer Santrali'ndeki 6 Günlük Incelemelerini Tamamladi

Güney Koreli Uzmanlar Fukushima Nükleer Santrali'ndeki 6 Günlük Incelemelerini Tamamladi

Güney Koreli uzmanlar, Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’nde 6 günlük incelemelerin ardindan yaptiklari degerlendirmede "Atik suyunu denize bosaltma planina iliskin ek analizlere ihtiyaç var" ifadelerini kullandi.

Güney Koreli uzmanlar, Japonya’da 2011 yilinda meydana gelen 9 siddetindeki deprem ve tsunami sonucu hasar gören Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’nde biriken aritilmis radyoaktif atik suyun kontrollü olarak denize bosaltilmasi planinin güvenli olup olmadigina dair 6 gün süren denetimin sonuçlarini açikladi.

Japonya’da gerçeklestirilen denetimlerin bilimsel inceleme sürecine anlamli bir katki sagladigini söyleyen Güney Kore Nükleer Güvenlik Komisyonu Baskani Yoo Geun-hee, "Ancak daha net bir sonuca varmak için ek analiz ve inceleme çalismalari yapmayi planliyoruz" dedi.

ALPS olarak bilinen özel aritma sistemine radyoaktif maddeleri depolamak ve ölçümünü yapmak üzere tasarlanan K4 tanklariyla ilgili konusan Yoo, "Ana ekipmanlarin tahliye planina uygun olarak kuruldugunu teyit ettik" ifadelerini kullandi. Güney Kore’nin, Fukushima Daiichi Nükleer Santrali isletmecisi Tokyo Electric Power (TEPCO) ve Japonya hükümetinin deniz suyundaki radyasyon seviyeleri ve etkilerine dair yapacagi ölçümlerin dogrulugunu teyit etmeyi planladigini da sözlerine ekledi.

Nükleer felakete sahne olmustu

Çernobil faciasindan sonraki en büyük nükleer felaket olarak gösterilen Fukushima Nükleer Santrali kazasinda, deprem ve tsunami etkisiyle üç nükleer çekirdegin erimesi sonucu radyasyon sizintisi meydana gelmisti. Bölgedeki binlerce kisinin tahliyesi ile sonuçlanan kazanin ardindan 1 milyon tondan daha fazla radyoaktif atik su olusmustu. Santral isletmecisi TEPCO, 2022’ye kadar bu sulari depolamak için kullanilan tanklarda yer kalmayacagini açiklarken Japonya hükümeti ise uzun bir arastirma sürecinin ardindan atik suyun uluslararasi standartlar çerçevesinde aritilarak denize salinmasina karar vermisti. Tokyo’nun karari basta yerel balikçilar ve ada ülkesi Japonya’nin komsulari olmak üzere bazi kamuoyu kesimlerinin tepkisini çekmisti.

Son olarak, Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk Yeol ve Japonya Basbakani Fumio Kishida’nin bu ay basinda Seul’de gerçeklestirdikleri görüsmede Güney Koreli uzmanlar tarafindan santralde inceleme yapilmasi konusunda mutabik kaldigi kamuoyuna yansimisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile