Güney Sibirya'da Türk Toplulukları Fotoğraf Sergisi

Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

23 Aralık 2013-4 Ocak 2014 tarihleri arasında Beytepe Sanat Galerisinde Güney Sibirya’da yok olma tehlikesine maruz Türk Topluluklarının konu edildiği “Ezen” (Selam) fotoğraf sergisi gerçekleştiriliyor. Sibirya’da adları duyulmamış Türk toplulukları ile birlikte 6 ay yaşayan Enstitü araştırma görevlisi Mikail Cengiz’in çektiği fotoğraflardan oluşan sergide 10 farklı Türk Topluluğu yer alıyor. Teleütler, Sibirya Tatarları, Kalmaklar, Altay Kazakları, Telengitler, Çalkandular, Tubalar, Kumandılar, Şorlar ve Altay Türklerinin birbirinden ilginç fotoğrafları ilgi çekiyor.

Serginin açılışıyla birlikte "Güney Sibirya’daki Türk Toplulukları: Dilleri ve Kültürleri" konulu bir konferans veren Mikail Cengiz bölgeye yönelik çalışmaların azlığından şikâyetçi oldu. Özellikle bu yüzyıl içerisinde tehlike altında bulunan dilleri konuşan toplulukların kayıt altına alınmasının önemini anlatan Cengiz, "Hem Türkçenin tarihsel dönemde ayrılmış kollarının tespiti hem de günümüz Türk topluluklarının dillerinin ve kültürlerinin araştırılmasının son derece önem arz etmekte" olduğunu söyledi

Güney Sibirya’daki Türk topluluklarının kültürel özellikleri hakkında bilgi veren Mikail Cengiz, bugün Anadolu’da hâlen devam eden uygulama ve geleneklere de değindi. Aşık atmak deyimini oluşturan aşık oyununun Sibirya’da hâlen oynandığını anlatan Cengiz, Anadolu’daki birçok köyde bereket için asılan üzerlik Sibirya’da da kötü ruhlardan korunmak için evlere asılıyor. 11. yüzyılda Kâşgarlı Mahmud’un kaleme aldığı ve futbolun atası olarak bilinen tepük oyunu Sibirya’daki turnuvalarda tepek adıyla benzer bir şekilde hâlen oynanıyor."
Birbirinden ilgi çekici yüzü aşkın fotoğrafın bulunduğu sergi 4 Ocak 2013 tarihine kadar meraklılarını bekliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile