Etiyopya’da yürütülen barış müzakerelerine katılan Güney Sudanlı muhalif gruplar, hükümetin ateşkesi ihlal ettiğini belirterek ortak kınama mesajı yayımladı.
Başkent Addis Ababa’da devam eden ve sekizinci gününde tıkanma noktasına gelen müzakerelerde, muhalif gruplar ortak mesaj yayımlayarak hükümete tepki gösterdi.
Cuba hükümetini görüşmelerde ciddiyetsiz olmak ve siyasi irade koymamakla suçlayan muhalif gruplar, hükümetin "İlkeler Bildirgesi"ni imzalamamasının bunun bir işareti olduğunu kaydetti.
Açıklamada, hükümet güçlerinin ateşkesi bozarak muhalif noktalara saldırmaya devam ettiği ileri sürülerek tüm ihlaller için acil soruşturma açılması talebinde bulunuldu.
- "Hükümet İlkeler Bildirgesi'ni imzalamalı"
Müzakerelerin temel prensiplerini ortaya koyan İlkeler Bildirgesi'nin tüm muhalif gruplar tarafından imzalandığı hatırlatılan açıklamada, hükümetten acil alarak bildirgeyi imzalaması istendi.
Muhalif grupların ülkedeki çatışmaya barışçıl çözüm bulunması için kararlı olduğuna vurgu yapılan ve hükümete ateşkesi ihlal ederek ele geçirdiği tüm noktalardan çekilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, “Şunu tamamen açığa kavuşturmak istiyoruz ki; bir muhalife yapılan saldırı tüm muhaliflere yapılmış bir saldırıdır.” ifadelerine yer verildi.
Ülkede kalıcı barışın tesis edilebilmesi için düzenlenen barış müzakerelerinin ikinci turunda tekrar masaya oturan Güney Sudanlı siyasi taraflar, 5 Şubat’ta bir araya gelmişti.
2015 yılında imzalanan barış anlaşmasının yürürlüğe sokulmasını amaçlayan ve Aralık 2017'de gerçekleştirilen ilk turunda ateşkes kararı alınan müzakerelerin 16 Şubat'a kadar devam etmesi planlanıyor.
- Kalıcı ateşkes ve hükümet yapısı tartışılıyor
Kalıcı ateşkesin sağlanması ve hükümet yapısının ele alındığı görüşmelere siyasilerin yanı sıra ülkedeki sivil toplum kuruluşları ve dini temsilciler katılıyor.
Aralık ayında yapılan ilk tur müzakerelerde Güney Sudanlı taraflar yeniden ateşkes kararı almış ancak 24 saat geçmeden ateşkes ihlal edilmişti. ABD hükümeti, Güney Sudan'da varılan ateşkese rağmen devam eden şiddet nedeniyle çatışmanın tüm taraflarına hiçbir savunma ekipmanı ve hizmeti satmayacağını açıklamıştı.
Sudan'dan ayrılarak 2011'de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.
Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılsa da başkent Cuba'da 8 Temmuz 2016'da çatışmalar yeniden patlak vermişti.
Güney Sudanlı Muhaliflerden Hükümete Ortak Kınama
Güney Sudanlı muhalif gruplar, hükümetin ateşkes ihlallerini kınadı.