Güneydoğu'nun 'İnci'Si ziyaretçilerini bekliyor

Güneydoğu'nun önemli kentlerinden Gaziantep, sanayideki gelişmenin yanı sıra turizm potansiyeliyle de dikkati çekiyor.


Kurtuluş Savaşı hatıraları, tarihi ve kültürel birikimi, zengin mutfağı ve el sanatlarıyla tanınan Gaziantep, son yıllarda turizmle adından söz ettirmeye başladı.

Şehrin zengin kültürel mirası her geçen biraz daha ön plana çıkıyor. Gazi şehir, kamu ve özel firmaların turizm alanına yaptığı çalışmalarla turistlerin ilgisini çekiyor. Dünyanın en önemli mozaik müzesinin bulunduğu kentte başta mutfak olmak üzere birçok müze bulunuyor. Zeugma kazı alanından çıkarılan eserlerin teşhir edildiği Zeugma Mozaik Müzesi ise Türkiye'nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor.

Yaklaşık 300 çeşit yemekle dünyanın sayılı mutfakları arasında gösterilen Gaziantep, ziyaretçilerine birbirinden leziz yemekleri tatma fırsatı da sunuyor. Şehrin tarihi mahallelerinde geçmişin izlerini arayan gezginler ise kentin mutfağına dair bilgileri de yine müzeden öğreniyor. Bu anlamda hizmet veren Mutfak Müzesi'nde ilin yemek kültürü enine boyuna anlatılıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanayicilerin şehre önemli yatırım yaptığını, kendilerinin de bütün güçlerini kültür, sanat ve tarihe verdiğini söyledi.

Kentin, sanayiye alternatif bir cazibe olması gerektiğine inandıklarını vurgulayan Güzelbey, şunları kaydetti:

"Bu da kültür ve turizmdir. Bu kapsamda önemli çalışmalar yaptık. 8 yıldır yaptığımız çalışmaların meyvelerini alma noktasındayız. Bunlar bizim için gurur vesilesi. Şu anda 14 müze var, biz göreve geldiğimizde sadece bir tane vardı. Yapım aşamasında da hamam müzesi var, onu da 2014'ün ilk çeyreğinde bitireceğiz."

- Sabun müzesi açılacak

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu da Gaziantep'in tarih ve turizm açısından çok önemli bir şehir olduğunu belirtti.

Son yıllarda bu özelliğinin daha çok öne çıktığına dikkati çeken Özuslu, "Burası gastronomi açısından çok zengin, sadece bununla tanınmak ise doğru değil. Bunun yanında tarihi ve turistik bölgelerin turizme kazandırılması için çalışmalara ağırlık verdik. Lahmacun ve kebap kentinden kültür ve turizm kenti olmak çok doğru bir adım. Bu yöndeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Zeugma, Rumkale, Yesemek, Tilmen, Zincirlihöyük ve Cıncıklı bölgelerinin de önemli turizm noktalarından olduğunu anlatan Özuslu, kazı çalışmaları devam eden Karkamış'ın da gelecek yıl turizme kazandırılacağını dile getirdi.

Kenti ziyaret eden turist sayısının her yıl arttığını vurgulayan Özuslu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Turizmin gelişmesine paralel otel sayısında da artış oldu. Şehre gelen turistlerin şehrin her noktasını gezmelerini istiyoruz. Her geçen gün ilimizdeki müze sayısı da artıyor. Bu anlamda 'müzeler şehri' olduk. Bizde yeni bir müze kurmayı düşünüyoruz. İlgili belediyelerle görüşüp Nizip'e tarihi sabun müzesi açmak istiyoruz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile