Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Parlamenter Asamblesi Kuruldu

TBMM - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Parlamenter Asamblesi'nin kurulduğunu bildirdi.

Elvan, AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, asamblenin kuruluşu hakkında bilgi verdi.

GDAÜ'ye, Türkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan'ın üye olduğunu belirten Elvan, bu sürece, 1997'de parlamenter boyutun da eklendiğini söyledi.

Elvan, Türkiye'nin, 1998-1999 ve 2009-2010 yıllarında iki kez dönem başkanlığını yürüttüğünü anımsatarak, Türkiye'nin, Antalya'da 2010'da yapılan GDAÜ Meclis Başkanları 8. Konferansı'nda, Balkanlar'da bir parlamenter asamble oluşturulmasını önerdiğini kaydetti.

Elvan, bu önerinin bazı ülkeler tarafından benimsendiğini, önerinin memnuniyetle karşılandığını ve bir çalışma yapılmasına karar verildiğini dile getirdi.

Son 3 yıldan beri kendisinin ve AK Parti'li Çalışkan'ın da katıldığı, 12 ülkenin yer aldığı bir dizi toplantılar yapıldığını vurgulayan Elvan, bu toplantıların sonuncusunun 26-28 Mayıs tarihlerinde Makedonya'nın Ohri şehrinde gerçekleştirildiğini kaydetti.

Elvan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de katıldığı toplantı sonrasında 12 ülkenin, GDAÜ'ye yönelik parlamenter asamble kurulmasına karar verdiğini bildirdi. Elvan, bu kararın, yeni dönem başkanlığını yapacak olan Romanya Meclis Başkanlığı'na iletildiğini, Türkiye'nin de bu asamblede 3 veya 5 milletvekiliyle temsil edileceğini söyledi.

Elvan, sekretaryanın nasıl olacağı ve bütçesine dair konuların henüz netlik kazanmadığını belirterek, uluslararası niteliği olan güçlü bir sekretaryanın oluşturulmasını arzu ettiklerini vurguladı.

Birçok parlamenter asamblenin bulunduğuna işaret eden Elvan, ancak ilk kez Balkan ülkeleri arasında ortak sorunların tartışılacağı, ortak sorunlara çözüm aranacak bir yapı oluşturulduğunu söyledi.

Elvan, bunun, Türkiye için önemli bir konu olduğunu dile getirerek, bölge ülkeleriyle tarihi, kültürel çok güçlü bağların bulunduğunu anlattı. Elvan, bu bağları daha da güçlendirmenin, bu ülkelerle olan ilişkileri daha da iyi noktalara getirmenin kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Elvan, Balkan coğrafyasındaki sorunlara dikkati çekerek, asamblenin, bu sorunların bertaraf edilmesi, Balkan coğrafyasında ortak sesin oluşturulması açısından önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

Elvan, Türkiye olarak bu süreçte güçlü şekilde yer almak ve katkı sağlamak istediklerini belirterek, bu öneriyi ilk getiren ve bu tezi ilk savunanın da Türkiye olduğunu anımsattı.

-"Yasaklama değil"

Bir gazetecinin, "Başbakan Erdoğan, içki düzenlemesiyle ilgili tartışmalara yönelik dünkü grup toplantısında 'iki ayyaşın çıkardığı yasa' ifadesini kullandı. CHP, bundan Atatürk ve İnönü'nün mü kastedildiğini sordu. Sizce Başbakan kimi kastetti?'' sorusu üzerine Elvan, "Ben öyle olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Elvan, alkolle ilgili yapılan düzenlemenin, bir yasaklama olmadığını belirterek, "Gelişmiş ülkelerdeki alkol düzenlemelerine bakarsanız Türkiye'de şu anda alkol kullanımına yönelik düzenlemelerin çok sert olmadığını göreceksiniz. Özü itibariyle yapılan, alkollü içkilerin tanıtımı ve reklamının yasaklanması. Özellikle İskandinav ülkelerinde belirli saatlerden sonra perakende satışın yasak olduğunu, cumartesi öğleden sonra, pazar tam gün perakende satışının yasak olduğunu görebilirsiniz. Hangi ülkeye giderseniz gidin alkollü içkilerin üzerinde sağlığa sakıncalı gibi etiketler görürsünüz. Düzenleme, yasaklama değil, alkolle ilgili satış pazarlama ve tüketiminin düzene sokulmasıdır" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile