Güneydoğu Çiftçisi Anız Yakmaktan Vazgeçiyor

Güneydoğu Çiftçisi Anız Yakmaktan Vazgeçiyor

Tarım ve Orman Bakanlığının toprak yapısı ve çevrenin korunması için yaptığı çalışmalarla teknolojik gelişmeler sayesinde bölgedeki üreticilerin büyük kısmı artık anız yakmıyor Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar: 'Son 3 yılda yaptığımız çalışmalar neticesinde anız yakımı yüzde 90 oranınında azaldı' Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas: '3 yıl önce 150 tarlada, bu yıl ise sadece bir tarlada anız yangını tespit ettik' Çiftçi Veysi Kaplan: 'Anız yakmadığımız için son dönemde iyi verim alıyoruz'.

AHMET KAPLAN - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde çiftçiler, toprağa zarar veren anız yakma uygulamasından vazgeçiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik ve kimyasal yapısı ile çevrenin korunması için anız yakımını önlemek için son yıllarda gerçekleştirdiği faaliyetler sonuç verdi. Güneydoğu'da daha önce hububat ve bakliyat üretimi yapan çiftçilerin tamamına yakını anız yakarken, bakanlığın bunu önlemek için yaptığı önleyici tedbirler, bilgilendirme çalışmaları ile hasat da kullanılan makinelerin sapları dipten kesmesi sayesinde artık anız yakılmıyor.

- Anız yakımı gübre kullanımını artırıyor

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anız yakımının topraktaki canlıların ölümü, çevrenin kirlenmesi ile tarımsal üretime zarar verdiğini belirtti.

Anız yakımının toprağı çoraklaştırdığını bu nedenle gübre kullanımının arttığını anlatan Atalar, yoğun gübre kullanımına rağmen verimin düştüğünü bildirdi.

Yaptıkları bilgilendirme faaliyetleri sayesinde çiftçinin bilinçlenmesi, uygulanan cezalar ve ekini dipten biçen biçerdöverlerin kullanılmasıyla sorunun büyük ölçüde azaldığını vurgulayan Atalar, "Son 3 yılda yaptığımız çalışmalar neticesinde anız yakımı yüzde 90 oranınında azaldı. Özellikle hububat ve mercimek üretimi yapılan tarlada anız yangını büyük ölçüde azaldı. Bu durum oldukça sevindirici. Anız yakmayan çiftçimizi canı gönülden tebrik ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'da mısır hasadının sona ermek üzere olduğunu belirten Atalar, "Mısır hasadının ardından da üreticinin anız yakmamasını istiyoruz. Bunun için gerekli önlemlerimizi aldık, ekiplerimiz arazide olacak. Buna rağmen yakacak olan olursa cezai müeyyideler uygulanacak. Orman ve yerleşim yerlerine yakın yerlerde yakma olayı gerçekleştirildiğinde 5 katı ceza uygulanacak. Bununla ilgili yaptığımız çalışmalarda üreticilerden destek bekliyoruz." diye konuştu.

- Hutbede anlatıldı

Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas da ilde anız yakma olaylarına karşı çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Bu konuda camilerde hutbe verildi, ekipler bilgilendirme çalışması yaptı, köy muhtarlarına yazı yazıldı. Anız yakmanın zararlarıyla ilgili geçen yıl 25 ilin katılımıyla Ulusal Anız Çalıştayı düzenledik. Bu çalıştayın sonunda hazırladığımız kitapçığı çiftçilere dağıttık. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile yaptığımız ortak çalışmayla yakılan tarları tespit ettik ve ceza kestik." dedi.

Kinyas, "3 yıl önce 150 tarlada, bu yıl ise sadece bir tarlada anız yangını tespit ettik. Yapılan çalışmalar meyvelerini verdi. Batman'da anız yakma olayları yüzde 95 oranında azaldı." değerlendirmesini yaptı.

- "Hedefimiz sıfırlamak"

Mardin Tarım ve Orman İl Müdürü Özkan Önen de anız yakımını engellemeye yönelik çalışmaların sonuç verdiğini bildirdi.

Çiftçileri ikna için ekiplerin köy ziyaretlerinde bulunduğunu vurgulayan Önen, "Mardin'de kuru tarım yapılan yerde anız yakma olayı neredeyse yok. Sulu tarımın yapıldığı yerlerde ise yüzde 90 oranında azalma oldu." diye konuştu.

Bismil ilçesine bağlı kırsal Işıklar Mahallesi'nde yaşayan çiftçi Veysi Kaplan da daha önce hasadın ardından tarlada kalan anızı yaktıklarını kaydetti.

Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekiplerinin anız yakmanın zararları konusunda kendilerini bilgilendirdiğini ve 5 yıldır anız yakmadığını anlatan Kaplan, şunları söyledi:

"Son dönem çıkan biçerdöverler ekinleri dipten biçmesinden dolayı tarlada fazla sap kalmıyor. Bu nedenle yakma işine girişmiyoruz, anızın faydasını da görüyoruz. Tarlada bulunan faydalı böcekler de ölmüyor. Anız yakmadığımız için son dönemde iyi verim alıyoruz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile