Güneydoğu'da gelişim potansiyeli olan sektörler masaya yatırılacak

Yıllardır yatırımlardan mahrum kalan Güneydoğu'da bir ilk gerçekleştiriliyor. Bölgede eğitimin lokomotifi olan Dicle Üniversitesi geri kalmışlığı bölg

Yıllardır yatırımlardan mahrum kalan Güneydoğu'da bir ilk gerçekleştiriliyor. Bölgede eğitimin lokomotifi olan Dicle Üniversitesi geri kalmışlığı bölgenin kaderi olmaktan çıkarmak için kolları sıvadı. Üniversite, belediye, valilik, KOSGEB, Ticaret ve Sanayi Odası, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Avrupa İş Derneği ile birlikte Uluslararası katılımlı Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Sempozyumu ve Mermercilik Şurası düzenliyor. Onlarca bilim adamının katılacağı sempozyumda Güneydoğu'yu kalkındıracak yenilenebilir enerji kaynakları, mesleki eğitim, bitkisel ve hayvansal üretim ile mermercilik gibi potansiyeller masaya yatırılacak.

Sempozyuma destek veren kurumlar Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu başkanlığında protokol imzaladı. Törene Rektör Prof. Dr. A. Jale Saraç, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, KOSGEB Diyarbakır İGEM Müdürü Sait Şahiner ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel katıldı.

Diyarbakır Valisi Mutlu, üniversitelerin bir yandan eğitim-öğretim faaliyetleri ile sanayi için gerekli olan insan kaynağını yetiştirdiğini diğer yandan da araştırma ve geliştirme faaliyetleri (AR-GE) yürüterek sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda bilgi üretmeye çalıştığını kaydetti. Mutlu, "Diyarbakır, tarihteki en eski yerleşim birimlerinden biridir. Sahip olduğu stratejik konumu ve doğal zenginlikleriyle, tarih boyunca önemli bir ticaret ve sanat merkezi olan Diyarbakır, aynı zamanda birçok medeniyet ve inanca ev sahipliği yapmıştır. Bu tarihsel geçmiş ve kültürel birikimle, Diyarbakır, günümüzde gerek ülkemiz ve gerekse Ortadoğu ülkeleri için büyük bir kültür, sanat, ticaret, sanayi ve turizm merkezi olma potansiyelini taşımaktadır." dedi.

Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır için kurumları bir arada görmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Baydemir, "Moral bir zenginlikse ben şu an hepinizden zenginim. Bu tablo beni çok mutlu etti. Bölgenin kalkınması için böyle bir etkinliğin yapılıyor olması son derece sevindirici." şeklinde konuştu.

Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel ise bölgenin kalkınmasına öncülük edecek potansiyellerin masaya yatırılacağını kaydetti. Temel sözlerini şöyle sürdürdü: "Sempozyumun temel amacı, sahip olduğu doğal kaynaklara ve stratejik konumuna rağmen, Türkiye'nin sanayi üretiminde arzu edilen düzeyde bir paya sahip olamayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve özellikle Diyarbakır'ın sanayi potansiyelini öne çıkarmak için üniversitemiz ile bölgedeki sanayi sektörünün bilgi ve birikimini birleştirerek yeni bir güce dönüştürmektir. Sempozyumla, Diyarbakır'ın ekonomik açıdan kalkınması ve gelişmesi için sanayinin öncü rol oynaması, sanayideki gelişmenin yeni yatırım ve istihdam olanakları yaratarak Diyarbakır'ı bir cazibe merkezi konumuna getirmesi, bunun yaratacağı olumlu etkilerle işsizlik ve yoksulluğun olmadığı, gerek diğer bölgelerle arasındaki gerekse kendi içerisindeki sosyo-ekonomik gelişmişlik farklarını gidermiş bir bölge oluşturmak için Dicle Üniversitesi, Bölgedeki kamu kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğini en üst düzeye çıkararak sanayinin gelişmesine katkıda bulunmak hedeflenmektedir."

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun ise ajansın kısa sürede kurulduğu ve proje kabul etmeye başladığını dile getirdi. Konuşmaların ardından sempozyumun protokolü imzalandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile