HALİL İBRAHİM SİNCAR - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik başlatılan yatırım ve kalkınma hamlesi, yeni yılda bölgedeki iş dünyasına umut verdi.
Mardin, Siirt, Şırnak ve Batman'daki yatırımcı ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Başbakan Binali Yıldırım'ın bir süre önce Diyarbakır'da açıkladığı ve 2016-2020 döneminde 62 milyar liralık kamu yatırımı yapılmasını öngören 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi̇ Cazi̇be Merkezleri̇ Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi̇'nin yeni yılda bölgeye büyük katkı sunacağını düşünüyor.
Yatırımcılar, programın hayata geçirilmesiyle bölgedeki işsizlik ve terör sorununun önemli ölçüde çözüleceğine inanıyor.
Mardin, Şırnak, Siirt ve Batman ilini kapsayan TRC3 bölgesinde faaliyet yürüten Dicle Kalkınma Ajansı, bu kapsamda yatırıma yönelik fizibilite çalışmalara hız verdi.
DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ başta olmak üzere DİKA uzmanları, program hakkında 4 ilde ve 30 ilçede girişimcilere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenliyor.
Altındağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge için 'yüzyılın projesi' olarak ifade ettikleri programın açıklanmasının ardından yoğun bir çalışma temposuna girdiklerini söyledi.
Programın sağladığı avantajları düzenledikleri toplantılarda yatırımcılara anlattıklarını aktaran Altındağ, batı illerindeki girişimcileri de yatırıma davet etmek için çeşitli bölgelerde toplantı organize edeceklerini kaydetti.
Teşvik paketini 'Babanın oğula yapmadığı bir yatırım hamlesi' olarak nitelendiklerini ifade eden Altındağ, 'Yatırımcıların burada yatım yapmaması için hiçbir neden yok. Bölgemizin ciddi bir potansiyeli var. Devletimiz huzur için var gücüyle burada çalışıyor. Bizler de kalkınmanın en önemli bu hamlesini herkese anlatmamız gerekiyor. Yılbaşından sonrada inşallah Bakanlar Kurulu'nda imzalanmasından sonra usul ve esaslar çıkıp, yürürlüğe girecek.' diye konuştu.
- Ulusal firmalar da yakından takip ediyor
Programın açıklanmasının ardından kendilerine de birçok yatırımcının gelip bilgi aldığını aktaran Altındağ, 'Bize çok önemli yatırımcılar geldi. Farklı sektörlerden çok sayıda ulusal yatırımcı geldi. Bunların çoğu yatırım yapabileceklerini gördüler. Program için çok güzel bir bütçe ayrılmış. 2017 yılı inşallah yatırımcılara yeni bir ufuk açacaktır.' dedi.
Altındağ, devletin bölgede hem yatırım hem de huzuru sağlamak için seferber olduğunu vurguladı.
'Burada huzur var, yatırım da niye olmasın' diyen Altındağ, 'Bölge Türkiye'de en büyük fırsatları barından yöresidir. Herkesi bölgeye yatırım yapmaya davet ediyoruz.' ifadesini kullandı.
- 'Başbakanımızın konuşması bizleri yüreklendirdi'
Merkezi İstanbul da bulunan Sağlıklı Toplum Derneği Kurucu Başkanı Serpil Keskin, İstanbul'dan Mardin'e geldiklerini, 17 ilde sağlık ve turizm projesini hayata geçirdiklerini söyledi.
Başbakan Yıldırım'ın da programı açıklamasını kendilerini yüreklendirdiğini vurgulayan Keskin, 'Biz de burayı cazip gördük. İyi yatırımlarla ülkenin doğudan batıya doğru kalkınmasına öncülük etmiş olacağız.' dedi.
Projelerin bölgenin ihtiyaçlarına yönelik hazırlanması gerektiğini aktaran Keskin, 'Uluslararası diyaloglarımızı hareket geçirerek toplantıları bölgeye çekeceğiz. Avrupa toplantısını İstanbul'da yapmayacağız Mardin'de, Şanlıurfa'da, Gaziantep'te yapacağız. Bölge o zaman bir yıldız gibi parlayacaktır. Başbakanımız, 'Bölgede doğru ve düzgün olan projelere imkan tanıyacağız, korkmadan gelin.' deyince bizler de 'tamam.' dedik. Başbakan arkamızda olduktan sonra desteklerle biz çok daha hızlı gideceğimizi gördük. Başbakanımızın bu konuşması bizleri yüreklendirdi.' diye konuştu.
- 'Bu bölge canlanacak'
Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül ise Başbakan Yıldırım'ın bir süre önce cazibe merkezleriyle ilgili önemli müjdeler verdiğini anımsattı.
Bu müjdelerin bölgede yaşayanları heyecanlandırdığını aktaran Akgül, şunları kaydetti:
'Bu, devletin son süreçte gösterdiği kudreti ile aynı zamanda şefkatinin de bir işareti. Özellikle dışarıdaki yatırımcıyı bölgeye çekecek cazip teklifler var. Bunun yanında buradaki yatırımcıları da cezbeden imkanlar var. İstihdam artacak. Anahtar teslimi fabrikanın yanı sıra üretilen malı satın alacak. İnanılmaz bir şey bu. Umuyoruz ki bölgeyi canlılık katacak ve huzur getirecek. İstihdam edilenler kendi işine bakacak, bu şekilde terörün de azalacağını düşünüyoruz.'
- 'Yeni yılda programın bir an önce faaliyete geçmesini istiyoruz'
Girişimci Tacettin Yertüm ise programın açıklanmasının ardından büyük heyecan yaşadıklarını, DİKA'nın desteği ile bölgede yatırım yapmak istediklerini söyledi.
Yatırımın ön talebini oluşturduklarını aktaran Yertüm, 'Girişimci olarak işlerin bürokrasiye takılmadan biraz daha hızlı işlemesini istiyoruz. Burada iş adamları için her şey hazırlanmış, beklentimiz önümüzün derhal açılmasıdır. Biz yatırım yapmaya hazırız. Yeni yılda programın bir an önce faaliyete geçmesini istiyoruz. ' dedi.
Yatırımcı Gazi Yıldız da Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da, açıkladığı 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi̇ Cazi̇be Merkezleri̇ Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi̇'nin bölgede ciddi bir heyecan yarattığını söyledi.
Yatırımcıların heyecanla programın hayata geçilmesini heyecanla beklediğine vurgu yapan Yıldız, 'Bölgede özellikle terör olaylarından dolayı ekonomik sıkıntılar var. Ticaret ciddi anlamada sekteye uğradı. Bunu için cazibe merkezlerinin bir an önce faaliyete geçmesi lazım. Terörün bitirilmesi noktasında en büyük etkenlerden bir tanesi, bölgedeki ekonomik canlılığın sabit tutulması ve daha ileriye götürülmesidir. Özellikle genç girişimcilere yapılacak bu desteklerle terörün ciddi anlamda bitirileceği kanısındayız.' ifadelerini kullandı.
Ziya Ersöz ise programın bölge ekonomine iyi bir katkı sunacağını kaydetti.
Bölgenin huzur ve yatırımlarla anılmasının önemli olduğuna işaret eden Ersöz, 'Yörenin cazibe merkezi olarak lanse edilmesi çok güzel bir şey. Buradaki yatırımcıların yanında dışarıdaki yatırımcılarda buraya gelebilir. Bölgemizin bu tür yatırım ve programlara ihtiyacı var. Olumlu olacağına inanıyoruz.' diye konuştu.
Güneydoğu'da İş Çevresi Yeni Yıla Umutlu Girdi
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı 23 ili kapsayan 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi', yeni yılda yöredeki girişimcilere umut verdi Bölgedeki iş çevresi, yeni yılda hayata geçirilmesi beklenen programın işsizlik ve terör sorununu önemli ölçüde çözeceğine inanıyor DİKA Genel Sekreteri Altındağ: 'Çok güzel bir bütçe ayrılmış. 2017 yılı inşallah yatırımcılara yeni bir ufuk açacak' Girişimci Yertüm: 'Biz yatırım yapmaya hazırız. Programın bir an önce faaliyete geçmesini bekliyoruz'