Güneydoğu'daki İş Dünyası Yeni Dönemden Umutlu

KEREM KOCALAR/RAUF MALTAŞ - 1 Kasım seçimlerinden sonra oluşan tabloyu değerlendiren Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki iş dünyasının temsilcileri, yeni dönemden umutlu.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde büyük bir demokratik olgunluk, huzur ve barış içerisinde seçim sürecinin tamamlandığını belirterek, sonuçların Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Türkiye için hayırlı olmasını diledi.

Seçimde katılım oranının oldukça yüksek olduğuna işaret eden Konukoğlu, "Milletimiz, iradesini sandığa yansıttı. Nasıl bir Türkiye ve nasıl bir gelecek istediğini gösterdi. Birlik beraberlikten, istikrardan, huzurdan, güvenden yana oy kullanıldı. Sandık aracılığıyla, tek başına iktidar için güçlü bir mesaj verdi. Milletimiz ve ülkemiz kazandı" diye konuştu.

Seçmenin dün, terörü siyasete alet edenlere de hak ettiği cevabı verdiğini dile getiren Konukoğlu, 1 Kasım seçimlerini, "siyaset tarihinde ve ekonomik kalkınmada önemli bir dönüm noktası" olarak nitelendirdi.

Konukoğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemizde 13 senedir tek parti hükümetinin getirdiği istikrar sayesinde ekonomide çok önemli atılımlara imza atıldı. Şimdi Türkiye'de yeni bir sayfa açıldı. Artık önümüz açık. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Kurulacak AK Parti Hükümeti hızlı şekilde yol haritasını çıkartarak, öncelikle ekonomiye odaklanmalı ve her alanda reform hareketi başlatmalıdır. Daha güçlü bir Türkiye için daha çok çalışmalı, bir an önce seçim atmosferini geride bırakarak işimize gücümüze dört elle sarılmalıyız."

- "Ekonomide yapısal reformlara ihtiyaç var"

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık ise katılımın yüksek olduğu seçimlerde halkın demokratik haklarını kullanarak tek parti iktidarını seçtiğini hatırlattı.

Bu yılın büyük bölümünün seçimle geçtiğini, bu yüzden artık ülke gündeminin hızla değişmesi gerektiğini belirten Bartık, "Planlarımızı Türkiye'nin kalkınmasına ve yeni hedeflerine göre yapmalıyız. Seçimi geride bıraktık, sorunsuz sıkıntısız bir seçim geçirdik. Seçmen, tercihini AK Parti’den yana kullandı. Milletin tercihine saygı duymak gerekmektedir. Seçim atmosferinde oluşan kutuplaşmanın bir an önce giderilmesi gerekiyor. Bundan sonra hedef, Türkiye’nin kalkınmasıdır. Bu konuda partili partisiz herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapmalıdır" diye konuştu.

Seçimler nedeniyle ekonominin geri planda kaldığını savunan Bartık, iş dünyasının beklentisine kulak verilmesi gerektiğini vurguladı.

"Öncelikle Türkiye'nin ilk 10 ekonomi arasına girmesi için plan ve proje geliştirilmeli. Bunun için de ekonomide yapısal reformlara ihtiyaç var" diyen Bartık, geçmişten bugüne zengin düşünce insanlarına ev sahipliği yapan Türkiye’nin bundan sonrada aynı kararlılıkla yoluna devam edeceğinden şüpheleri bulunmadığını söyledi.

Bartık, "Üreten, rekabet eden ve dünya arenasında söz sahibi bir Türkiye için bir araya gelmek zorundayız. Bu saatten itibaren siyaseti siyasetçiler konuşmalıdır. İş dünyası da yeni pazarlar ve ürünler için proje geliştirmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

- "Beklentimiz ihracat odaklı bir büyüme modeli"

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise milli iradenin verdiği kararın huzur ve istikrar yönünde olduğunu belirterek, bundan sonraki süreçte Türkiye'nin geleceğinin düşünüldüğü gündemler oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Türkiye gündeminde bundan sonra ekonomi ve ekonomik istikrarın öncelikli konular arasında yer almasını arzuladıklarını anlatan Çıkmaz, "Göreve gelecek yeni hükümetten en büyük beklentimiz şüphesiz ihracat odaklı bir büyüme modelini gündemine almasıdır. Böylelikle bununla ilgili yol haritasının gözden geçirilmesi ve uygulamaya konulmasını hedefliyoruz. Şüphesiz Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ihracat kültürünün geliştiği ve yerleştiği bir merkez konumunda olup ülke kalkınmasına yönelik gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerimizin bu yol haritası doğrultusunda şekillenmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

Çıkmaz, bunun için özellikle ilerleyen süreçte gerek hükümetin gerekse firmaların önceliği inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya vermesi gerektiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin ve bölgenin yüksek katma değer odaklı, bilgi ve teknoloji ihraç edebileceğini söyledi.

Türkiye'nin genç ve dinamik bir nüfus yapısına sahip olduğunu hatırlatan Çıkmaz, genç nüfusun doğru yetiştirilmesini sağlayacak eğitim politikalarının geliştirilmesini istedi.

- "Ekonomik yatırımlar ülkemizi kalkındıracak"

Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya da 7 Haziran seçimlerinden bu yana geçen 5 aylık dönemi vatandaşların iyi analiz ettiğini dile getirdi.

Söz konusu süreçte ortaya çıkan belirsizlik ortamının başta güvenlik ve ekonomi olmak üzere bazı sıkıntıları beraberinde getirdiğini belirten Kaya, halkın tercihini istikrardan yana kullandığını kaydetti.

Kaya, bölgede huzurun pekiştirileceğine inandığını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Milletimizin oyları yeniden tek parti hükümetinin güçlü bir şekilde ülkeyi yönetmesini istedi. Dört yıl sürecek yeni bir dönemin başındayız. Geçmiş dönemlerde yapılanların yeni dönem için referans olacağını düşünüyoruz. Bütün kuruluşlarımızla ülkemizi mutlu, müreffeh ve gelişmiş bir ülke hale getirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Temennimiz iktidarın istikrarlı şekilde başta ekonomik olmak üzere her açıdan yoluna devam etmesidir. Ekonomik yatırımların önceki yıllarda olduğu gibi ülkemizi büyüme, teşvik ve hibelerle kalkındıracağına inanıyoruz. Huzur içerisinde ülkemizi güzel günlerin beklediğine inancımız sonsuzdur."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile