RAUF MALTAS - Tarihi, kültürü, gastronomisi ve dogasi UNESCO tarafindan da tescillenen Güneydogu Anadolu Bölgesi'nin 9 ili, Türkiye'nin destinasyon odakli ilk bölgesel turizm markasi olarak tanitimi yapilan "Mezopotamya" ile turizmde birlikte kazanmaya hazirlaniyor.
GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi, Dicle, Ipekyolu ve Karacadag kalkinma ajanslarinin is birliginde, Adiyaman, Batman, Diyarbakir, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Sanliurfa ve Sirnak'in zengin kültürel mirasini turizme kazandirmak ve bölgesel kalkinmayi saglamak amaciyla baslatilan GAP Bölgesi Turizm Odakli Tanitim ve Markalasma Projesi kapsaminda, bölgenin turizm degerleri "Mezopotamya" markasiyla global bir kimlik kazaniyor.
Türkiye'nin destinasyon odakli ilk bölgesel turizm markasi "Mezopotamya" ile bölgedeki turizm sirkülasyonu adeta tek çati altinda toplaniyor.
Yerli ve yabanci ziyaretçilerin bölge illerindeki turizm alanlarini en verimli sekilde gezmesine olanak saglayacak Türkçe ve Ingilizce mobil gezi rehberi destegi hizmetinin saglandigi marka çatisi altinda, harita, yeme içme, konaklama ve sehir rotalari yer aliyor.
Tarihi ve kültürel degerleriyle her yil turizm pastasindaki payini artiran Güneydogu Anadolu illerini gezmek isteyen yerli ve yabanci turistler, tarihi, kültürü, gastronomisi ve dogasiyla birbirinden güzel mekanlara ev sahipligi yapan kentlerin tamamini, 3 ile 9 gün arasinda degisen zaman diliminde planli ve programli gezebilecek.
Bölgede, UNESCO Dünya Mirasi Listesi'nde yer alan Göbeklitepe, Nemrut Dagi, Diyarbakir Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, essiz lezzetleriyle Gaziantep, kilise ve manastirlariyla Mardin, dogal güzellikleriyle Halfeti, Hasankeyf, Botan Vadisi ile Cudi Dagi, tarihi ve turistik mekanlar olarak ön plana çikiyor.
- "Bölgeye ilgi artacaktir"
Türkiye Turist Rehberleri Birligi Denetim Kurulu Baskani ve Sanliurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odasi Baskani Müslüm Çoban, AA muhabirine, özellikle bölgedeki kültür rotalarina turistlerin ilgi gösterdigini söyledi.
Mezopotamya markasinin bölge turizmine büyük ivme kazandiracagini anlatan Çoban, "Insanlara artik tek tek bir yeri, bir mekani anlatmak, tanitmak yetmiyor, bir bütün olarak sürekli daha fazlasi isteniyor. Özellikle bütün dünya bölgeyi Mezopotamya olarak biliyor. Çok güzel bir lansman ve tanitim oldu. Bunun semeresini ve dönüslerini kisa sürede olumlu yönde alacagimiza inaniyoruz. Pandeminin etkisinin azalmasiyla bölgeye olan ilgi, Mezopotamya markasinin da etkisiyle artacaktir." diye konustu.
- "Mezopotamya bir dünya markasi"
Mezopotamya Turizm Platformu üyesi Mehmet Kamil Türkmen de daha önce bölgenin GAP turlariyla anildigini ancak bu ismi özellikle yabanci turistlerin algilamakta zorlandigini dile getirdi.
"Mezopotamya"nin tarihi ve kültürel geçmisi çok iyi ifade eden bir kavram oldugunu vurgulayan Türkmen, sunlari kaydetti:
"Mezopotamya bir dünya markasidir. Bölgeye Islam medeniyetinde El Cezire, Grek kültüründe ise zaten Mezopotamya deniyor. Bu bölgenin özellikle Mezopotamya isminin dünya literatüründeki yeri çok önemlidir. Yurt disinda yasayan turistler Mezopotamya denilince bu bölgeyi algilayabiliyor. Illerde rekabete açik olmaktan ziyade, birbirini destekleyici destinasyonlarin olusturulmasi bizler için çok önemli. Yurt disindan gelen misafirlerimiz bölgenin tamamini gezmek isterse bunu 9 günde gezer, zamani çok kisitli ise bölgenin lokomotif illerini gezer, 4 gün seyahat plani programlarina tabi olur. Tüm turistlerimizi 4 gözle bekliyoruz. Mezopotamya'ya gelsinler, birlikte tarihe yolculuk yapalim."
- "Bölgenin tamamini tek planla gezme imkani"
Gaziantep'te turizm sektöründe faaliyet gösteren, Türkiye Seyahat Acentalari Birligi (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Soner Bacaksiz da sadece yeni markanin bölge turizminde yeni bir beklenti olusturdugunu söyledi.
Kültür ve gastronomi alaninda bölgenin büyük potansiyeli oldugunu anlatan Bacaksiz, "Mezopotamya markasiyla artik Türkiye'nin, Güneydogu Anadolu'nun tanitimi yapiliyor. Daha önce GAP turu yapiliyordu ancak yabanci turistte bu turlar ilgi uyandirmiyordu Mezopotamya markasi bölgeye ilgi ve talebin artmasina önümüzdeki günlerde katki saglar. Gaziantep'ten baslayan tur güzergahiyla güney hattini komple içine alan çok büyük bir destinasyondan bahsediyoruz. Ziyaretçilerimize tek planla bölgenin tamamini gezme imkani saglayacak." degerlendirmesinde bulundu.
- "Diyarbakir ve çevresinin turizm potansiyeli güçlenecek"
TÜRSAB Diyarbakir Bölge Yürütme Kurulu Baskani Mehmet Akyil ise Mezopotamya markasinin bölgenin adinin dünyada bilinilirligini artiracagina inandigini belirtti.
GAP turlarinin daha önce Gaziantep, Sanliurfa ve Mardin ile sinirli kaldigini ifade eden Akyil, yeni markanin 9 ili bünyesinde barindirmasiyla çok daha kapsayici oldugunu dile getirdi.
Bölgede turizmin paydasi herkesin markaya destek vermesi gerektigini vurgulayan Akyil, "Turizm açisindan artik Mezopotamya denilince tüm bölge illeri, Sirnak ve Gaziantep arasindaki tüm bölge olarak anilacak. Diyarbakir da bölgede otel kapasitesi en yüksek illerin basinda geliyor. Çevre illeri plan ve program kapsaminda gezecek turistler, konaklamasini Diyarbakir'da yapabilecek. Bu marka özelde Diyarbakir ve çevresinin turizm potansiyelini de güçlendirecek. Bu destinasyon talep edildiginde tur operatöründen otel, yer ve fiyat durumuna göre tercih imkani dogacak." dedi.
Güneydogu 'Mezopotamya' Markasiyla Turizmin Gözdesi Olmaya Hazirlaniyor
Sanliurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odasi Baskani Müslüm Çoban: 'Pandeminin etkisinin azalmasiyla bölgeye olan ilgi, Mezopotamya markasinin da etkisiyle artacaktir' Mezopotamya Turizm Platformu üyesi Mehmet Kamil Türkmen: 'Illerde rekabete açik olmaktan ziyade birbirini destekleyici destinasyonlarin olusturulmasi bizler için çok önemli' TÜRSAB Diyarbakir Bölge Yürütme Kurulu Baskani Mehmet Akyil: 'Bu marka özelde Diyarbakir ve çevresinin turizm potansiyelini de güçlendirecek' TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Soner Bacaksiz: 'Ziyaretçilerimize tek planla bölgenin tamamini gezme imkani saglayacak'.