Güneydoğu’nun İhracatı Ocak-eylül Döneminde De Artış Gösterdi

Güneydoğu’nun İhracatı Ocak-eylül Döneminde De Artış Gösterdi

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından ocak-eylül dönemi içerisinde 5 milyar 907 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Böylelikle, geçen yılın aynı dönemine oranla ihracatta yüzde 15,5’lik bir artış yaşandı. Ocak-eylül ayı ihracat rakamları ile ilgili değerlendirmede bulunan GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, aynı dönemde diğer ihracatçı birlikleri adına toplam 598 milyon 141 bin dolarlık artışın yaşandığını kaydetti.

Birliğin ihracat kayıt işlem hacminin yüzde 14’lük bir artışla 6 milyar 506 milyon dolara yükseldiğine değinen Çıkmaz, "Bölgemiz ihracatında Ortadoğu ülkeleri yüzde 60,9 pay ile ilk sıradaki yerini korumakta. AB ülkeleri yüzde 14,6 payla ikinci ve Afrika ülkeleri ise 9,1 payla üçüncü sırada bulunuyor. Toplam 183 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiş olup bu ülkelerden Irak, Suudi Arabistan, ABD, İtalya, Almanya, Libya, Mısır, İngiltere, Rusya ve İran bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alıyor. Ayrıca halı, bitkisel yağlar, iplikler, demir-çelik mamulleri, kumaşlar, pastacılık ürünleri, plastik ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, ağaç ve orman ürünleri, konfeksiyon ürünleri, bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler oldu." dedi.

Bölgenin lokomotif ili olan Gaziantep’in ocak-eylül dönemindeki 4 milyar 275 milyon 83 bin dolar ihracat ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumunda olduğunu kaydeden Çıkmaz, “Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddeler ve mamulleri ile demir, demir dışı metaller ilin ihracatında önde gelen sektörlerdir.” ifadelerini kullandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile