Güneydogu Ve Gaziantep 2022 Yilini Rekorla Kapatti

Güneydogu Ve Gaziantep 2022 Yilini Rekorla Kapatti

Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri (GAIB), Aralik ayi Bölge ihracatina iliskin rakamlari kamuoyuyla paylasti. Güneydogu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep 2022 yilini en yüksek yillik ihracat rakami rekoru ile kapatti.

Ihracatçi Birlikleri verilerine göre GAIB üyeleri Aralik ayinda 1 milyar 65 milyon 536 bin dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Güneydogu’nun ihracatta öncü sehri Gaziantep’ten ise ayni dönemde 903 milyon 746 bin dolarlik ihracat kayda alindi. 2022 yilinin rekor ihracat rakamlarini da paylasan Kileci; “2022 yilinda Bölgemiz, geçtigimiz yila göre ihracatini %5,5 artirarak 12 milyar 345 milyon 313 bin dolarla tarihinin en yüksek yillik ihracatina imza atti. Bölgemiz ilk kez yillik düzeyde 12 milyar dolara ulasti. Ortalamada ayda 1 milyar dolarlik ihracata imza attigimiz için mutluyuz. Gaziantep ise 10 milyar 523 milyon 349 bin dolarlik ihracatiyla bir önceki yila göre rakamlarini %4,3 oraninda artirarak en yüksek yillik ihracatini gerçeklestirdi. Sadece Gaziantep’te degil Kahramanmaras, Malatya, Mardin, Sanliurfa ve Diyarbakir’da da en yüksek yillik ihracat degerimize ulasmis olduk. Ihracatçilar olarak pandeminin etkisinden kurtuldugumuz 2022 yilina büyük umutlarla baslamistik. Ancak senenin hemen basinda patlak veren Rusya-Ukrayna savasi ile birlikte enerji maliyetlerinde yükselis oldu. Bu durum üreticilerimizi zorlu kosullarla karsi karsiya birakti. Bununla beraber basta en önemli pazarlarimiz arasinda yer alan ABD ve Avrupa Birligi’nde ortaya çikan resesyon tehlikesi siparislerde daralmaya sebebiyet verdi. Ancak bunlara ragmen yilmadik ve 2022’yi rekorlarla kapattik. Her bir ihracatçimizi “Ihracatin Yildizi” oldugu için kutluyorum. Bir kez daha bölgemizin insaninin istikrarini ve basarisini görmenin hakli gururunu yasadik. Rekorlar bizim için rakamsal degerinden dolayi degil bilhassa arkasindaki emek ordusundan ve binlerce kisinin istikrariyla kazanilmasindan dolayi kiymetlidir. Bu rekorlara imza atan ihracatçilarimiz sayesinde 2023 Türkiye’sine Cumhuriyetimizin 100. yilina umutla bakabiliyoruz.” dedi.

"GAIB olarak verimli bir yili geride biraktik"

2022’de gerçeklesen faaliyetlere de deginen Baskan Kileci; “GAIB olarak ihracatçilarimiza yönelik birçok faaliyeti gerçeklestirdigimiz bir seneyi geride birakiyoruz. Çünkü bizler ihracatçimizin sorunlarini çözmek ve onlari hedeflerine giden yolda yalniz birakmamak üzere yola çiktik. Bu ihracat yolculugumuzda ihracatçimizin yaninda olmak için; birçok fuarlara katildik, alim heyetleri ve sektörel ticaret heyetleri düzenledik, egitimler gerçeklestirdik. Ihracatçimizin sorunlari çözmek için devlet büyüklerinin kapisini çaldik. Gaziantep’te yapilmasi ile gurur duydugumuz DOMOTEX Hali fuari olusumunda yaptigimiz alim heyeti ile alicilari sehrimizde agirladik. Dubai’de GulFood’a, Paris’te SIAL’e katilarak yeni müsteriler aradik. Rusya’dan iplik ve kumas alicilarini sehrimizde agirladik. Hali sektöründe yeni müsteriler bulmak için Kenya ve Tanzanya’ya Sektörel Ticaret Heyeti düzenledik. Uygulamali Karbon Ayak Izi egitimimizle Avrupa Yesil Mutabakati konusundaki güncel düzenlemeleri ihracatçilarimiza tanittik. 128 webinarla 65 bin 516 kisiye ulastik. Tüm bu çabalarimizla sene boyunca ihracatçimizin yaninda oldugumuzu bir kez daha göstermis olduk. 2023 yilinda ihracat ailemizin büyümesi ile faaliyetlerimiz artarak devam edecek. 2022 yilini geride birakirken söylemek isterim ki Cumhuriyetimizin 100. Yilini kutlayacagimiz 2023 yilina büyük bir gurur ve umutla giriyoruz. Basarili ihracatçilarimiz ile yeni hedefler koymak ve 2023 yilina dair planlar yapmak bizleri motive ediyor. Çaliskan ve üretken ihracatçilarimizin sayesinde ülkemiz adina her seyin daha güzel olacagi bir yilin bizleri beklendiginden süphem yok. Bu vesileyle Bölge ihracatçilarimizi gönülden kutluyor, her birinin yeni yilini tekrar tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandi.

"2022 yilinda Güneydogu’dan 196 ülkeye ihracat"

Güneydogu Anadolu Bölgesi’nin ihracatinda en büyük paya sahip ülkeler arasinda Ortadogu ülkeleri %42,4 payla ilk sirada yer alirken, AB ülkeleri %15,9 payla ikinci ve Afrika ülkeleri ise %14,3 payla üçüncü sirada bulunuyor. 2022 yilinda toplam 196 ülkeye ihracat yapildigini vurgulayan Kileci; “Irak, ABD, Suriye, Ingiltere, Almanya, Italya,

Iran, Israil, Libya ve Cibuti Bölgemiz ihracatinda ilk siralarda yer alan ülkelerdir. Ticaret Bakanligi’mizin ihracatçilara yeni pazarlara erisme konusunda hedef olarak ortaya koydugu Uzak Ülkeler Stratejisi ile 2023 yilinda pazarlarimizi git gide büyütecegiz ve artik baska ülkeler de ihracatimizda radarimiza girecek.” diye konustu.

Kileci, Bölgeden en çok ihraç edilen ürün gruplari arasinda makine halilari, pastacilik ürünleri, kumaslar, iplikler, degirmencilik ürünleri,

plastikler ve mamulleri, bitkisel yaglar, agaç ve orman ürünleri, diger gida müstahzarlari ile demir-çelik mamulleri yer aldigini sözlerine ekledi.

Gaziantep 2022 yilini 6.’likla kapatiyor

Gaziantep 2022 yilini, 10 milyar 523 milyon 349 bin dolarlik ihracatiyla Türkiye’nin en çok ihracat gerçeklestiren altinci ili olarak kapatiyor. Artan maliyetlerden ötürü ihracatin ithalati karsilama orani son 12 ayda %121,5 seviyelerine düsmüs olsa da Gaziantep hâlâ ülkeye dis ticaret yoluyla net döviz girisi saglayan en önemli sehirlerarasinda yer almaktadir. Gaziantep’ten en çok ihracat gerçeklestirilen sektörler ise Tekstil ve hammaddeleri,

hububat-bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri, hali, kimyevi maddeler ile agaç ve orman ürünleri oldu. 2022 yili Aralik ayinda GAIB’in istigal sahasina giren diger illerin ihracat rakamlarini da kamuoyuyla paylasan Fikret Kileci; Kahramanmaras’in 113,6 milyon dolar, Mardin’in 81,5 milyon dolar, Malatya’nin 46,3 milyon dolar, Diyarbakir’in 30,3 milyon dolar, Sanliurfa’nin 27,3 milyon dolar, Adiyaman’in 14,7 milyon dolar ve Kilis’in 8 milyon dolar degerinde ihracat gerçeklestirdigini duyurdu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile