Güneydogulu Hububatçilar Venezuela Heyetini GAIB'de Agirladi

Güneydogulu Hububatçilar Venezuela Heyetini GAIB'de Agirladi

Venezuela La Guaira Eyaleti Valisi José Alejandro Tern ve beraberindeki heyet, Celal Kadooglu baskanligindaki Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligini GAIB hizmet binasinda ziyaret etti. Görüsmelerde Venezuela ve Türkiye arasindaki ikili ticari iliskilerin gelistirilmesi ve yapilabilecek ortak projeler masaya yatirildi.

Çesitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Venezuela La Guaira Eyaleti Valisi José Alejandro Tern ve beraberindeki heyet Gaziantep programi kapsaminda Celal Kadooglu Baskanligindaki Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi yönetim kurulu üyeleri ve toplantiya katilan sektör temsilcileriyle karsilikli görüs alisverisinde bulundu.

“Türkiye’den Venezuela’ya 220 milyon dolarlik hububat bakliyat ihracati”

Venezuela La Guaira Eyaleti Valisi José Alejandro Tern ve beraberindeki heyetin ziyaretlerinden dolayi duydugu memnuniyeti dile getiren Baskan Celal Kadooglu Venezuela’nin Türkiye için her anlamda büyük önem tasidigini ifade ederek, “Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Sektörü, Türkiye’de ihracat yapan 8 tarim sektöründen biridir ve en büyügüdür. Ülkemizin tarim ürünleri ihracatinin yaklasik yarisi sektörümüzden yapiliyor. Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri ise sektörümüzün ihracat lideridir. Sektör Ihracatinin 3’te biri bölgemizden yapiliyor. Venezuela ile de güçlü baglarimiz var. 2023 yilinda Venezuela’ya Türkiye’den yapilan 351 milyon dolar degerindeki toplam ihracatin yaklasik 220 milyon dolarlik kismi sektörümüz tarafindan yapildi. Bu süreçte, bölgemizdeki sektör ihracatçilari ise 115 milyon dolarlik ihracat yapti” dedi.

“Güneydogulu Ihracatçilar Venezuela’nin gida tedarikine talip”

Venezuela’nin ihtiyaç duydugu temel gida ürünleri için Türkiye’nin dogru bir ülke olduguna da dikkat çeken Baskan Kadooglu bölgede üretilen ürünler hakkinda bilgiler vererek, “Ihraç ürünlerimize iliskin de sizlere bazi bilgiler vermek istiyorum. Makarna üretiminde bölgemiz dünyanin önemli üslerinden biridir. Türkiye’den Venezuela’ya yapilan 91 milyon dolar degerindeki ihracatin neredeyse tamami bölgemizden yapiliyor. Iki ülke arasindaki ticarette önem arz eden diger bir ürün bugday unu. Türkiye bugday unu ihracatinda dünya lideri. Üretimin önemli bir kismi bölgemizde yapiliyor. Buna ragmen, Türkiye’nin Venezuela’ya yaptigi 87 milyon degerindeki bugday unu ihracatinin sadece 2 milyon dolar degerindeki kismi bölgemizden yapiliyor. Bu noktada Venezulali alicilar için firsatlar oldugunu degerlendiriyorum. 4 milyon dolar degerindeki Ayçiçek yagi ihracatinin yarisini bölgemiz yapiyor. Bu sektörde de Venezuela’ya daha fazlasini bölgemiz sunabilir. Bunlar disinda, pastacilik ürünleri, sekerlemeler, kakaolu ürünler ve daha birçok alt sektörde de Venezuelali dostlarimiza firsatlar sunabilecegimize inaniyoruz. Tüm bunlar disinda, bizler Türk halki olarak Venezuelali dostlarimizi kendimize çok yakin görüyoruz. Iki ülke arasindaki iliskileri güçlendiren girisimler bizi her zaman mutlu ediyor. Venezuela halkinin da bizlerle ayni duyguyu paylastigina inaniyorum” dedi.

Güneydogulu hububatçilarin yeni rotasi Venezuela

Ticaret Bakanligi’nin Uzak Ülkeler Projesi kapsaminda Güneydogulu hububat bakliyat ihracatçilarinin Agustos ayinda Venezuela’ya Sektörel Ticaret Heyeti düzenleyeceklerini de ifade eden Baskan Kadooglu, “Birligimiz üyeleriyle birlikte bizler de Venezuela’ya 14-18 Agustos tarihlerinde bir ticaret heyeti gerçeklestirmeyi planliyoruz. Sektör firmalarimizin yer alacagi heyetle Venezuela’yi ziyaret edecegiz. Sizleri de heyetimizde görmekten ayrica memnuniyet duyariz. Ziyaretimiz sirasinda firmalarimizin ürettigi ürünleri ve potansiyellerini daha yakindan görme sansiniz olacagi gibi ürün kalitelerimizi de tanima sansi yakalayacaksiniz. Heyetinizin bu ziyareti bizim için çok kiymetli, çok fazla anlam tasiyor. Bugün bizleri ziyaret ederek bizleri onurlandirdiginiz için tekrar tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Venezuela Türkiye için önemli firsatlar barindiriyor

Venezuela La Guaira Eyaleti Valisi José Alejandro Tern da ziyaretlerinin temelde iki ülke arasindaki karsilikli ticaretin arttirilmasi olduguna dikkat çekerek, Türk is insanlarinin birçok sektörde Venezuela’da yatirim yapma sansina sahip oldugunu ve bu anlamda Venezuela hükümetinin özellikle Türk yatirimcilarina büyük destekler verecegini, is dünyasini Venezuela’ya yatirim yapmaya davet etti. Yapilan karsilikli görüsmelerin ardindan Güneydogu Anadolu Hububat Bakliyat Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi Baskani Celal Kadooglu’na Venezuela La Guaira Eyaleti Valisi José Alejandro Tern ülkesini temsil eden bir plaket takdim ederken Baskan Kadooglu’da Venezuela La Guaira Eyaleti Valisi José Alejandro Tern’a günün anisina bir tesekkür plaketi takdim etti. Baskan Vekili Mesut Acar da heyette yer alan La Guaira Özel Ekonomik Bölgesi Yetkilisi Marcos Meléndez Mata’a günün anisina bir plaket takdim ederek ziyaretten duydugu memnuniyeti dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile