SALİH BARAN - Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, 'Kapıkule' tabelasını bazen sevinç, bazen hüzün olarak görüyor.
Avrupa'dan Türkiye'ye giriş ve çıkış için Hamzabeyli, İpsala, Pazarkule, Dereköy sınır kapıları bulunsa da gurbetçiler, geçiş için yıllardır Kapıkule Sınır Kapısı'nı tercih ediyor.
İstatistiklere göre, 1 Temmuz-1 Ağustos tarihlerinde 5 sınır kapısından, çoğunluğu yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından oluşan yolcuların bulunduğu 211 bin otomobil Türkiye'ye giriş yaptı. Bu otomobillerin 135 bini Kapıkule Sınır Kapısı'nı kullandı.
Öte yandan, tatilleri biten ve dönüşe geçen gurbetçiler de Avrupa'ya açılan sınır kapılarından 10-17 Ağustos tarihlerinde 38 bin otomobille çıkış yaptı. Bu araçlardan yüzde 50'sine yakını yine Kapıkule'yi tercih etti.
- Sınırda dönüş yoğunluğu devam ediyor
Böylece Kapıkule Sınır Kapısı, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının klasikleşen rotası özelliğini bu yıl da sürdürdü. Yıllardır hem sevince hem de hüzne şahitlik eden Kapıkule Sınır Kapısı'nda dönüş yoğunluğu devam ediyor.
Temmuz ayı başından itibaren sevdiklerine kavuşmak için hasretle yaşadıkları ülkelerden yola çıkarak Türkiye'ye gelen gurbetçiler, sınırda sevinç gözyaşlarını silerek yola devam ederken, izin bitiminde aynı yerde bu kez de hüzün gözyaşı döküyor.
Hüznün hakim olduğu araç kuyruklarında bekleyen Türk vatandaşları, bir sonraki yılın izin hayalini kuruyor.
Almanya'da yaşayan Kırşehirli Karabey Eralp de yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından biri. Eralp, sevinçle girdiği Kapıkule'den bu kez ayrılacak olmanın hüznünü yaşıyor.
Kırşehirli halk ozanı Neşet Ertaş'ın 'Gurbete düştü bizim yolumuz, seyir ettim bizim eller görünmez, gam elinden çok perişan halimiz, biçare gönlümü eyler bulunmaz' türküsünde anlatıldığı gibi gurbetliğin zor olduğunu belirten Eralp, yaşadıkları ülkede 11 ay boyunca 1 aylık Türkiye tatili hayali kurduklarını söyledi.
Dönüş yolunun zorluğunu, 'Gelirken araba kendi gidiyordu ama dönüş yolunda şimdi vites geçmiyor' diye özetleyen Eralp, 'Ne yapalım sevinçle geldiğimiz yolu gözyaşıyla geri gidiyoruz. Umarım bir gün vatan hasretimiz tamamen biter, gelir hep burada yaşarız.' dedi.
Yıllık iznini Nevşehir'de geçiren İsmail Özyalçın ise imkan olması halinde Türkiye'den hiç ayrılmayacaklarını ifade etti.
'Koptura koptura geldiğimiz memleketimizde hüzünle çıkıyoruz.' diyen Özyalçın, gurbette yaşamanın hiç de kolay olmadığını anlattı.
Adanalı Hikmet Baytemur da ömürlerinin sıla yolunda sevinç ve hüzünle geçtiğini kaydetti.
Gurbet Yolunun Gelişi De Gidişi De Gözyaşı Dolu
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının yolculuğuna vatana gelişte sevinç, geldikleri ülkelere dönüşte ise hüzün gözyaşıları eşlik ediyor Vatandan uzak sevdiklerine hasret yaşayan gurbetçilerin, yaşadıkları ülkelere gitmek için sınır kapılarından çıkışları devam ediyor.