Gurbetçiler altın bozduruyor

Gurbetçilerin yolunu gözleyen kuyumcular, gurbetçilere satış yapmak yerine, altınlarını bozmak durumunda kaldı.

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Musa Başak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düğünlerin yoğunlaşmasının altın piyasasını olumlu şekilde etkilediğini belirterek, “Düğün mevsiminin yaşanmasına bağlı olarak piyasa yaklaşık bir aydır, az da olsa hareketlendi. Bu durum elbette sektörde faaliyet gösteren esnafımızı umutlandırıyor. Umarım bu durum uzun sürer ve esnafımız rahat bir nefes alır” dedi.

Altın fiyatının yüksek oluşunun, altına olan talebi baskı altına aldığını ifade eden Başak, “Bugünlerde altın fiyatının biraz duraksaması, hatta gerilemeye başlaması ile insanlarımız altın alışverişine yeniden başladılar. Tabii bu hareketlilikte düğün alışverişlerinin de payı büyük. Belli bir dönemdir süren altın fiyatının yukarı çıkması nedeniyle kilitlenen işler, vatandaşın alışverişiyle yeniden hareketlendi” dedi..

Başak, geçen yıla oranla bu yıl düğünler için yapılan altın alışverişi oranının, yaklaşık yüzde 15-20 civarında düştüğüne dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Eskiden düğün için en az 4-5 bilezik alan vatandaş, alım gücünün düşmesine bağlı olarak şimdi 2 ya da en fazla 3 bilezikte kalıyor. Alınan altın sayısal olarak düşmesinin yanı sıra gramsal olarak da düştü. Vatandaş hem daha az sayıda ürün alıyor hem de gramının düşük olmasına dikkat ediyor. Düğünler için hediye alan kişiler ise çeyrek altına 103-104 lira vermektense, 20-30 lira verip ince baskı altın almayı tercih ediyorlar. Elbette bu durum düğün sahibini de bizleri de biraz sukutu hayale uğratıyor. Bu gibi durumlar hem sektörü hem de düğün sahiplerini olumsuz şekilde etkiliyor.”

Başkan Musa Başak, gurbetçilerin de harcamak için altın bozdurduğuna dikkati çekerek, “Gurbetçilerimiz alım gücünde bizden daha zor durumdalar. Yani onlar burada kendi altınlarını bozdurup nakde çevirip, ihtiyaçlarını görmeye çalışıyorlar. Satın almaya değil, bozdurmaya doğru bir dönüş gözlemliyoruz” dedi.
Gurbetçilerin yeni alımlarda küçük parçaları, ufak tefek şeyleri tercih ettiklerine dikkati çeken Başak, şunları kaydetti:
“Gurbetçilerin alım gücü eskisi gibi değil artık. Önceden memleketine izne gelen gurbetçi elindeki parayla altına yatırım yapardı. Eskiden 3-5 bilezik, 2-3 kat kordon gibi alımlar olurdu, şimdi o tür alışverişler bitmiş durumda. Avrupa’da çalışan yurttaşlarımız da bizim gibi ekonomik sıkıntı yaşıyorlar. Yani dünyada yaşanan ekonomik krize bağlı olarak, eskiden memleketinden altın alan gurbetçi, şimdi buradaki masraflarını karşılamak için altın bozduruyor. Bu anlamda kuyumcu esnafı, piyasanın uzun süredir durgun olması nedeniyle yolunu gözlediği gurbetçilerden de beklediğini bulamadı.”

Milliyet
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile