Gurbetçiler Lüle Tasi Piyasasina Alisveris Yaparak Deger Katiyor

Gurbetçiler Lüle Tasi Piyasasina Alisveris Yaparak Deger Katiyor

Eskisehir’in tarihi Odunpazari Evleri’ni yaz tatilinde görmek için gelen gurbetçi vatandaslar, lüle tasi ürünleri satan esnaftan alisveris yaparak beyaz altin olarak adlandirilan ürüne deger katiyor.

Eskisehir’e yurt disindan yaz tatili için gelen gurbetçilerin yogunlugu devam ediyor. Gurbetçi vatandaslar kentin Tarihi Odunpazari Evleri bölgesinde eski yapilari ziyaret ederken, simge ürün lüle tasina da ilgi gösteriyor. Gurbetçiler tarihi bölgede lüle tasi saticilarinin yolunun tutarak istedikleri ürünleri satin aliyor. Bölge esnafinin isleri Kurban Bayrami sonrasindaki 10 günlük dönemde islerinin duraksamaya girse de gurbetçilerin ilgisi tekrar piyasanin canlanmasini sagladi.

Yillardir Eskisehir’de lüle tasi islemeciligi yapan Erol Güler, yurt disindan gelen gurbetçilerle birlikte islerde hareketlilik yasandigini belirtti.

Gurbetçilerin lüle tasina ilgisinin yerel halktan fazla oldugunu ifade eden Güler, “Mevsimsel olarak sicaklarin tam içerisindeyiz. Sezonumuz bitti mi bitmedi mi derken öncelikler yerel halkin bayram sonrasi bir ziyaretleri vardi. Hareketlilik çok güzeldi. Daha sonra bir hafta 10 günlük bir duraksama oldu. Su anda da yurt disindan vatandaslarin akini basladi.

Önce deniz bölgelerine gidiyorlar daha sonra bu tarafa geliyorlar. Bizim islerde de bir hareketlilik basladi.

Yurt disindan gelen gurbetçilerin olusturdugu bir hareketliligi var. Aksam saatlerinde buralari geziyorlar. Onlarin gezmesi de bize yansiyor. Biz su anda yerli ve yabanci turistlerden memnunuz. Lüle tasina duyulan ilgi yüksek” diye konustu.



“Gerçekten bir deger veriyorlar ve deger katiyorlar”

“Eskisehir deyince lüle tasi, lüle tasi deyince de Eskisehir akla geliyor” benzetmesinde bulunan Güler, lüle tasina gösterilen ilginin kendilerine deger kattiklarini dile getirerek, “Lüle tasina olan ilgileri daha fazla oldugundan bizim dükkânlarimiza gurbetçiler geliyorlar, geziyorlar. Ilk önce lüle tasi sonra da helva seklinde bir turizm akisi var. Yabanci turistler yerel halktan daha fazla ilgi gösteriyor. Gerçekten bir deger veriyorlar ve deger katiyorlar. Belki onlara göre bizim lüle tasi biraz ucuz gelebiliyor ama ilgi odaginda oluyor. Bu da bizim için hos bir olay. Süs esyalarina daha çok talep gösteriyorlar. Yerel halkimizda tespih kullanimiz biraz fazla. Tespih özelinde hareket etseler de kompozisyon ürünler de daha fazla yogunluk sagliyorlar. Biz bundan memnunuz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile