Gürcistan`da Rusya Savaşının 3. Yılı Anıldı

2008 yılının Ağustos ayında gerçekleşen savaşta Rus kuvvetleri tarafından öldürülen Gürcistan askerleri, Mukhatgverdi mezarlığında anıldı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili`nin çelenk bıraktığı törende, Gürcistan Katolik Patriği 2.İllia, Savunma Bakanı Bacho Akhalaia ve diğer yetkililer de hazır bulundu. Savunma bakanlığı orkestrasının yas ilahisi ve milli marş çaldığı törene, savaş kurbanlarının aileleri ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de katıldı

Savunma Bakanı Bacho Akhalaia, "Bugün Gürcistan halkı ve her Gürcü askeri için çok acı verici bir gün fakat bu trajedi Gürcü askerlerinin Gürcistan`ın bölgesel bütünlüğünü korumaları için motivasyon kaynağı olacaktır. Öldürülmüş arkadaşlarının başladığı işi bitirmeye hazır olacaklardır" ifadelerini kullandı.

Milletvekili Nugzar Tsiklauri ise "Rusya`nın Gürcistan`a müdahalesinin hala uluslararası camia tarafından onaylanmamış ve yasallaştırılmamış olması çok önemlidir" dedi.

Günün ilerleyen saatlerinde Gori meydanında Gürcistan haritasını oluşturacak şekilde mumlar yakıldı. Savaşı konu alan "Ağustos`un 5 Günü" isimli film gösterildi, filmin yapımcıları meydanda konuşma yaptılar. Filmi izleyen bazı insanların gözyaşlarını tutamadığı gözlemlendi.

Etkinliğe katılan vatandaşlardan Arsen Balaşvili, "Bugün Gürcü askerlerinin ve sıradan vatandaşların Gürcistan`ın bölgesel bütünlüğü için öldükleri gündür. Bütün Gürcistan`a başsağlığı diliyorum" dedi. Nana Gotsiridze ise "Gökyüzüne baktım ve bombaların düştüğünü gördüm. Bunu gözlerimle görmek çok acılıydı. Gori`nin Rus askerleriyle dolu olduğunu hatırlıyorum da açıkçası kendimi korku filminin ortasında hissettim ve bunun gerçek olduğuna inanamadım" ifadeleriyle deneyimini anlattı.

Shida Kartli valisi Zurab Arsoşvili, "3 yıl önce Rus bombaları bu meydana düşüyordu. Barışçı halk ve askerler burada öldü. Halkımızı anmak için burada toplandık" dedi.

2008`deki savaş, Gürcistan`ın Moskova destekli Güney Osetya bölgesini geri almak için askeri müdahalede bulunması üzerine gerçekleşmişti. Rusya bölgeye ordu yollamış, çıkan savaş sonucu Gürcistan, Güney Osetya ve Abhazya`nın kontrolünü kaybetmişti. Rusya bölgedeki askeri varlığını arttırıp bölgeleri bağımsız devlet olarak tanıdı fakat Rusya`dan başka sadece 3 devlet bu bölgeleri ülke olarak tanıdı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile