Gürcistan'dan Rusya-abhazya Ortaklık Anlaşmasına Tepki

Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Berüçaşvili, Rusya ile tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya Özerk Cumhuriyeti'nin ayrılıkçı Devlet Başkanı Raul Khacimba arasında imzalanan İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması'nı kınayarak, anlaşmayı "Rusya'nın Abhazya'yı açık ilhakı" olarak değerlendirdi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, "Sözde 'İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması'nın imzalanması, Rusya tarafından Abhazya'nın ilhakına doğru atılan bir adımdır. Gürcistan hükümet, bu yasadışı eylemi kınamakta ve uluslararası ortaklarından Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün korunmasına ve uluslararası ilkelere karşı olan bu eylemin uygun bir şekilde sınıflandırılmasına çağırmaktadır" ifadesine yer verildi.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Beruçaşvili söz konusu anlaşma ile Rusya'nın 2008'de Rusya ve Gürcistan savaşı sonrası yapılan ateşkes anlaşmasında alınan kararları açık bir şekilde ihlal ettiğini söyledi.

Beruçaşvili, "Bu sözde dokümanın hiç bir hukuki değeri yoktur ve uluslararası ortaklarımız tarafından da tanınmayacaktır. Uluslararası ortaklarımızdan bir kez daha bu eylemin kınamasını istiyoruz" dedi.

Anlaşma ile Gürcistan'ın NATO üyeliğinin hedeflendiğini kaydeden Beruçaşvili, "Gürcistan, Avrupa ve NATO'ya entegrasyon yolunda yürümeye devam edecek ve bu amacını Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde yaşayan insanlara da ulaştırmak için her türlü çabayı gösterecektir" ifadesini kullandı. Beruçaşvili, Gürcistan'ın bu anlaşmadan ortaya çıkabilecek tehlikeleri uluslararası platformlarda dile getireceğini kaydetti.

- Gürcistan muhalefet partileri de tepki gösterdi-
Gürcistan Parlamentosunda yer alamayan muhalefet partileri de Gürcistan hükumetini, Rusya'nın işgal politikasına karşı güçsüz ve etkisiz kalmakla suçladı.
Ulusal Birlik Partisi, etkisiz politika yürütmekle suçladığı hükumetle bu konuda ortak çalışmayı teklif ederken, Gürcistan Avrupalı Demokratlar Partisi lideri Davit Pataraya Rusya'nın bununla yetinmeyeceğini ve ileride işgali tamamlamaya çalışacağını söyledi.

Milli Demokrat Partisi lideri Baçuki Kardava da Gürcistan hükümet tarafından sürdürülen politikanın etkisiz kaldığını belirtti.

Gürcistan'da iki defa Cumhurbaşkanlık görevini üstlenen Demokratik Hareket-Birleşmiş Gürcistan Partisin lideri Nino Burjanadze de "hükumetin başında ben olsaydım, bugün bu ortaklık anlaşması olmazdı" ifadesini kullandı.
Rusya ile Abahzya arasında imzalanan İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması, yarın Gürcistan Parlamentosunda gündeme getirilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile