'Güreş Yasaklanırsa 2 Bin Deve Sucuk Olur'

İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi avukatların, "yasalara ve hayvan haklarına aykırı olduğunu" öne sürerek deve güreşlerinin iptali için İzmir İdare Mahkemesi'ne dava açması, bu kültürü yaşatmak isteyenlerin tepkisine neden oldu.

Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Selçuk Temsilcisi Muammer Kale, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'da yüzlerce yıldır süren deve güreşi geleneğinin Çanakkale'den Antalya'ya kadar olan bölgede binlerce kişinin ilgisini çektiğini belirtti.

Kale, deve güreşleriyle ilgili her zaman yorumların dile getirildiğini, federasyonlarının kendi içinde bu güreşlerin daha sağlıklı gerçekleştirilmesine ilişkin çalışmalar yaptığını, yönetmelik hazırladığını anlattı.
Deve güreşlerinin iptal edilmesini isteyen avukatların genellikle "hayvanlara eziyet" kısmından olaya baktığını ancak bunun çok geniş kapsamlı bir konu olduğunu ifade eden Kale, şöyle konuştu:
"Bu organizasyonlar olmadığı sürece devecilik, deve kültürü Türkiye'de tükenir. Deve, Türkiye'den yok olur gider. Develerin varlığının devam etmesi mi yoksa devenin, devecilik kültürünün yok olması mı? Deve güreşlerinde yörük kültürü var, el sanatları, müzik, yemek birçok farklı şey var. Bu sadece bir canlı hayvanın var olması demek değil. Dernek olarak keşkekler yapıyor insanları bir araya getiriyoruz. El sanatlarını yeniden canlandırmak için kurslar açıyoruz. Bu değerleri sonraki kuşaklara aktarmak istiyoruz. Deve güreşlerinin yasaklanmak istenmesinde 'devenin dövülmesinden' yola çıkılıyor. Develerin dövülmesi söz konusu değil. İnsanların elinde sopa olabilir. Canlı varlıktır, kızma döneminde ne yapacağı belli olmaz. İnsanlar da kendini koruma adına tedbir almak için eline sopa alabilir. Her hafta 30-40 bin kişi bu işlerle haşır neşir, en az 120 bin kişi deve güreşlerini konuşuyor. Bundan, bu zenginliklerden, kültürden insanları mahrum mu edelim ?"
-"2 bin deve sucuk olur"
Güreşlerde develerin ağzının bağlı olduğunu ve hayvanların birbirine zarar vermediğine işaret eden Kale, sıkıntı varsa bunların federasyon aracılığıyla aşılabileceğine dikkati çekti.
Kale, ''Türkiye'de 2 bin civarında deve var. Güreşlerin kaldırılması, yok edilmesi develerin de yok olması anlamına gelir. O zaman insanlar güreş olmayınca da deveyi en hızlı yoldan sucuğa dönüştürür. Bunun olması mı doğru yoksa bu kültürün devam etmesi mi" dedi.

Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkanı Mustafa Yavuz ise bu işin içerisinde olmadan fikir yürütmenin çok doğru olmayacağını belirtti.

"Bu, tamamen bir kültürdür. Bu kültürün de yok olmasını istemiyoruz" ifadesini kullanan Yavuz, herkesi bu yıl 33.'sü 18 Ocak'ta düzenlenecek olan Uluslararası Selçuk Efes Deve Güreşleri'ni izlemeye davet etti.
İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi avukatlar, yaklaşık 10 gün önce İzmir Valiliği Hayvanları Koruma Kurulu'nun verdiği deve güreşi izninin yürütmesinin durdurulması ve iptali için İzmir İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile