Gürler: Şehre Göçün Yolu, Kıl Keçisi Yetiştiriciliği Teşvik Edilerek Geçilir

Gürler: Şehre Göçün Yolu, Kıl Keçisi Yetiştiriciliği Teşvik Edilerek Geçilir

Toros Yörükleri Kültür ve Diyalog Derneği (TOYOKÜD) Başkanı Ömer Gürler, köyden şehre göçün önüne geçmenin yolunun, kırsal alanda küçükbaş hayvancılığın teşvik edilmesi olduğunu belirtti.


TOYOKÜD Başkanı Ömer Gürler, yaptığı açıklamada, hızlı kentleşme ile birlikte yörüklerin yaşam alanlarının sürekli daraldığını belirtti. Gürler, Toroslarda göçebe hayatı yaşayan yörüklerin en önemli geçim kaynağının kıl keçisi yetiştiriciliği olduğunu söyledi.
Toroslarda, son 2 yıldır kıl keçisi yetiştiriciliğinin önemli ölçüde canlandığını belirten Gürler, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu`ndan, köyden şehre göçün yolunun önlenmesi için orman köylüsü ve kıl keçisi üreticisine destek olmasını istediklerini kaydetti. Toroslarda doğanın ekolojik dengesini, kıl keçisinin sağladığını belirten Gürler, kıl keçisi yetiştiriciliğinin, aynı zamanda göçün önüne geçmede iyi bir geçim kapısı olduğunu söyledi.
Gürler, "İnsanlar doğdukları yerde doyarsa şehre göç olmaz. Kırsal alanda kıl keçisi yetiştiriciliği yaygınlaştırılırsa şehre uyum sağlayamayan aileler de doğdukları yere geri döner. Uzun yıllar dağlarda kıl keçisi yetiştiriciliği yapan bir ailenin, şehir yaşamına uyum sağlaması çok zor olacaktır. Kıl keçisi yetiştiriciliği her geçen gün değer kazanıyor. Kırsal alanda yaşayanlar için iyi bir gelir kapısı. Kıl keçisi yetiştiriciliğinin önünün kesilmesi değil, desteklenmesini istiyoruz." diye konuştu.
Gürler; Antalya`nın Kaş, Korkuteli, Elmalı, Serik, Gazipaşa, Finike, Kumluca, Manavgat, Gündoğmuş, İbradı, Akseki ve Alanya`da 27 bin 765 ailenin geçimini kıl keçisi yetiştiriciliği yaparak sağladığını kaydetti.
Kıl keçisi yetiştiricisi Durmuş Keskin, kıl keçisi yetiştiriciliğinin 2 yıldır kırsal alanda yaşayan yetiştiricinin yüzünün güldürdüğünü söyledi. Kıl keçi yetiştiriciliğinin zor ve zahmetli olduğunu belirten Keskin, yetiştiricinin hayvanını Kurban Bayramı`nda iyi bir fiyata satması ile yüzünün güldüğünü kaydetti.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile