Gürsel Tekin, ‘siyasetin Kirliliği’ Kitabını Yazıyor

Gürsel Tekin, ‘siyasetin Kirliliği’ Kitabını Yazıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, siyasetteki kirliliği, oyunları ve aldatmacaları kitaplaştırıyor.

  1-1 , 5 yıl içinde çıkarmayı planladığı çalışmanın çok ses getireceğini belirten Tekin , CHP Tüzük Kurultayı’nda herhangi bir Genel Başkan adayı çıkabileceğini de belirtti .

Cihan Network TV üzerinden yerel kanallarda yayınlanan Anadoluda Sabah programının Başkent Konukları’na katılan Tekin , CHP tüzük kurultayından Cumhurbaşkanlığı görev süresine , Diyarbakır’da çıkan kafataslarından , katsayı düzenlemesini Anayasa Mahkemesi’ne götüren CHP’li vekillere karşı duruşuna kadar birçok konuyu anlattı . Tüzük kurultayı için temel faktörlerin hazır olduğunu belirten Tekin , “Daha önce tüzük kurultayının yapılması için Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun talimatı vardı . Çalışmalar yapıldı . Tüzük taslağı hazır sadece onaya sunulacak . Bazı maddeler oylanacaktır . Uzun uzadıya hazırlık söz konusu değil . Kurultayda Genel Başkan adayı olabilir . Ama bu saate kadar genel başkan adayıyım diyen kişi duymadım . ” dedi .




" TARHAN`IN ADAYLIĞI SÖYLENTİ "

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan’ın aday olacağına ilişkin tartışmaları söylenti olarak değerlendiren Tekin , şu anda CHP’de genel başkan sorunu yaşanmadığını ifade etti . Muhalifleri örgütleyen CHP eski Genel Sekreteri Önder Sav’a karşı eski Genel Başkan Deniz Baykal ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında köprü olduğuna ilişkin değerlendirmelere Tekin şu açıklamayı yaptı :

“Benim köprü olmam kadar doğru bir şey olmaz . Sık sık görüşüyorlar ikisi zaten . Onun için köprülük görevi yapacak durumum yok . Öyle olursa şerefle yaparım . Sadece bu iki isim değil , Sav ile Kılıçdaroğlu arasında da köprü vazifesi yaparım . Sonuçta biz bir aileyiz . ”



" CHP KURULTAYINDA SANDALYELER HAVADA UÇUŞMAYACAK "

CHP kurultaylarında tartışmalar neticesinde sandalyelerin havada uçması manzaraların bu kurultayda yaşanmasının mümkün olmadığını kaydeden Tekin , “Buna asla müsaade etmeyiz . Geçmiş dönemde yaşandı keşke yaşanmasıydı . Bundan sonraki süreçte parti içi demokrasi herkes görüşlerini özgürce ifade edecek . Şiddetin hakaretin olmadığı sadece kurultay değil bundan sonraki süreçte de parti içi tartışmalarının da belli ölçülerde yapılması gerekiyor . ” dedi .



" CUMHURBAŞKANLIĞI GÖREV SÜRESİNİ ANAYASA MAHKEMESİ`NE GÖTÜREBİLİRİZ "

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresine ilişkin son gelişmeyi değerlendiren Tekin , bu sürenin 5 yıl olduğunu söyledi . 5 yılı değiştirip Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a göre süre dizayn etmenin Cumhurbaşkanlığı makamına ve Cumhurbaşkanına saygısızlık olduğunu kaydeden Gürsel Tekin , “Cumhurbaşkanı , sürenin 5 yıl olduğunu kendisi de çok net biliyor . Ama ifade edemiyor . Cumhurbaşkanlığı süresinin ne olacağını 2012’de seçim olacağını söylediğimizde tartışma başlamıştı . Orada irade beyan edecekti . Benim sürem 5 yıldır diyecekti . Benim anlamakta zorluk çektiğim hukukçulara da inceletmiştir . Cumhurbaşkanlarının görevi anayasayı korumaktır . Cumhurbaşkanı Anayasa`da 5 artı 5 olmasına rağmen bunu incelemeden göndermesi doğrusu hepimizi şaşırttı . Anayasa ihlali varsa CHP gereğini yapacaktır . ” diye konuştu .


Gül’ün onayladığı yasanın partide inceleneceğini ve MYK’da görüşüleceğini belirten Tekin , “Genel Başkan hukukçulara talimat verdi . Çalışma yapılıyor . Sorun varsa Anayasa Mahkemesi’ni götürülebilir . ” açıklamasında bulundu .




" FAİLİ MEÇHULLER İÇİN MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURALIM "

Diyarbakır İçkale’de çıkan 23 kafatasına ilişkin CHP’nin yeterli tepkiyi vermediğine ilişkin tartışmalara değinen Tekin sözlerini şöyle sürdürdü : “CHP , Genel Başkan ve grubumuz adına konuşuyorum . Faili meçhul cinayetlerin araştırılması için sadece Diyarbakır için değil , 80’den itibaren bugüne kadarki bütün faili meçhullerin araştırılması için komisyon kuralım . 5 kez yasa teklifi verdik iktidar hepsini reddetti . Sesimizin çıkmaması mümkün olabilir mi? Hangi vicdan burada sessiz kalabilir . Binlerce insan faili meçhul cinayetlerle gitmiştir . 90’lı yıllardan bu yana Cumartesi anneleri var . Herkesin o anneleri görmesi gerekiyor . ”

Cemil Kırbayır ile çocukluk arkadaşı olduğunu 12 Eylül 1980’de gözaltına alınan Kırbayır’ı 100 yaşında annesinin ‘hala oğlum gelecek mi’ diye beklediğini kaydeden Tekin , şöyle konuştu :

“Bu hangi vicdana sığabilir . Öldüyse öldü , öldürdüysek öldürdük deyin . Hiç olmaza o anne çocuğunun mezarının başına gidip Fatiha okusun . Parlamentonun vicdanı varsa harekete geçsin . Oradaki kemikler bizim yakınlarımız da olabilirdi . Israrla bize mi dokunacak . Harekete geçmemiz için herhangi bir yakınımıza dostluğumuza mı , vicdanı bütün AKP’liler ve Başbakan bunun gereğini yapalım diyelim . ”



" JİTEM OLMASA BUNCA CİNAYETLER YAPILABİLİR MİYDİ? "

Diyarbakır İçkale’deki kazıların JİTEM’in karargahında yapıldığının hatırlatılması üzerine Gürsel Tekin , “JİTEM oluşmuşsa siyaset oluşturmuştur . Elbette bunlar vardı yok değildi . Bütün bunları kim yapmış olabilir . Faili meçhul cinayetler katliamlar binlerce insan öldürüldü , gece yarısı operasyonları bütün bunlar devlet içindeki örgütlenmelerde oldu . Bunlar kendiliğinden kurulan örgütler değildi . Bunları kuran siyasilerdi . İktidarlar değişir , dönemler değişir darbe dönemi dahil olmak üzere belli siyasetçiler makamlarda mevkilerde . Bu ne büyük keramettir . Siyaseti kirlilikten çıkaramazsak Türkiye’nin önünü açamayız . Son 5 yılla ilgili siyasetin kirliliğiyle ilgili kitap yazıyorum . Çok ciddi ses çıkaracak . 1-1 , 5 yıl içinde çıkacak . ” değerlendirmesi yaptı .




" ULUDERE’DE İSTİHBARATI KİM VERDİ? "

Şırnak Uludere’de 34 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturmaya da değinen Tekin , Genelkurmay’ın aldığı istihbarata göre bombalama yaptım açıklamasını ve MİT’in ‘ben böyle istihbarat vermedim’ değerlendirmesini hatırlattı . Tekin , “Acaba Suriye ve benzeri ülkelerde olduğu gibi gizli birkaç istihbarat örgütü mü var . Üç dört tane istihbarat örgütü vardır . Türkiye’de bilmedik MİT’in dışında farklı istihbarat örgütü mü var? Yoksa kimden aldık bu istihbaratı?”



" KATSAYI DÜZENLEMESİNİ ANAYASA MAHKEMESİ`NE 2 ARKADAŞIMIZ BİREYSEL GÖTÜRDÜ "

Meslek liselerine uygulanan katsayı adaletsizliğini Anayasa Mahkemesi’ne götüren CHP’lilerin bireysel başvuru yaptığını da söyleyen Tekin , “Bireysel giden davalardan bir şey çıkacağını zannetmiyorum . Gerçekten hangi vekil arkadaşlarımız götürdü bilmiyorum . Genel Başkan görüşmüş mü görüşmemiş mi bilmiyorum . Ama biz CHP olarak herkesin mutlak ve mutlak eğitim hakkı olmalı görüşünü savunuyoruz . Hiçbir insanın eğitim hakkını elinden alamazsınız . Bunu kabul etmek mümkün değildir . ” dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile