Güvencesiz Çalışanların Sayısı Arttı Ankara

DİSK, geçici işlerde güvencesiz şekilde çalışanların sayısının geçen yıla göre 220 bin kişi arttığını belirtti.

DİSK, geçici işlerde güvencesiz şekilde çalışanların sayısının geçen yıla göre 220 bin kişi arttığını belirtti.   
DİSK'in Araştırma Dairesi, Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yola çıkarak işsizlik sorununu çeşitli yönleriyle ele alan bir rapor hazırladı.
Geçici iş ilişkisinin, işçinin geleceğe olan inancını zedeleyen, yeni bir iş bulamama korkusunu tetikleyen bir çalışma biçimi olduğu vurgulanan raporda, şu ifadelere yer verildi:
'İşsizlik rakamları düşerken güvencesiz çalışanlar ve eksik istihdam edilenlerin sayısı artıyor. Yani istihdamdaki artış, işin nitelik ve süre açısından yetersizliğine işaret ediyor. Herkese insan onuruna yaraşır bir iş talebi dikkate alındığında, krizden güvencesiz ve geçici işlerle çıkmanın çözüm olmadığı görülecektir. Geçici bir işte çalışanların sayısı mart dönemi için 2009'da 1 milyon 35 bin iken, 2010'da 1 milyon 255 bin düzeyine ulaştı. Güvencesiz çalışan ve geleceğinden endişeli olanların sayısın geçen yıla göre 220 bin arttı.
Resmi rakamlara göre işsiz kalanlar arasında ilk sırada güvencesiz çalışan geçici işçiler geliyor. Geçici işte çalışan her bir işçiye karşın, geçici bir işte çalıştığı ve iş sona erdiği için işsiz kalan bir işçinin olması güvencesizliğin işsizliğe nasıl bir boyut kattığının somut ifadesidir. Türkiye'de her 10 kişiden sadece 1'i geçici bir işte çalıştığı halde, işsizlerin yüzde 31'ini geçici işlerde çalıştığı için işsiz kalanlar oluşturuyor. Bu halde olanların sayısı 1 milyon 83 bindir.'
20.06.2010 10:21:39
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile