Güvenli İnternet ve Baz İstasyonları Semineri

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfur Acarer, sabit ve mobil data transferinin yüzde 1495 arttığını, alt yapı geliştirilmezse en fazla 5 yıl sonra kanalların tıkanacağına dikkat çekti.

Acarer, kısa zaman sonra resim transferinin bile yapılamayacağını söyledi.

Acarer, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen 'Güvenli İnternet ve Baz İstasyonları Semineri'ndeki konuşmasında, 2011 değerlendirmelerine göre, Türkiye'nin telekomünikasyon alanında birçok Avrupa ülkesinin önüne geçtiğini belirterek, Türkiye'nin, Fransa'dan sonra en çok konuşan ülke olduğunu açıkladı.

Bunun sebebinin operatörler arası konuşma ücretlerinin Avrupa'nın en düşüğü olmasından kaynaklandığını ifade eden Acarer, "Abone başına 212 SMS ile Türkiye Avrupabirincisi. 2011'de önceki yıla göre telefonla konuşma yüzde 9,5 artarken, bunun 141 milyar dakikası mobil telefonlarda gerçekleşti" dedi.

"KAPSAMADA BİRİNCİYİZ, HALA DA GELİŞTİRİYORUZ" Acarer, mobil kapsamada Türkiye'nin Avrupa birincisi olduğunu kaydederek, bunun daha da geliştirildiğini, insan olan her yerde çekim gücünün olacağını anlattı. Sektörün alt katmanlarından biri olan çağrı merkezlerinin ekonomik açıdan önemine değinen Dr. Acarer, "Çağrı merkezlerimiz yüzde 22 büyüdü ve büyümeye de devam ediyor. Bir çağrı merkezi 500 kişiyi istihdam edebiliyor, bu küçük ölçekli bir şehir için büyük ekonomik katkı demek. Yani her ay 1 milyon TL demek" diye konuştu.

2011 verileri değerlendirildiğinde Türkiye'nin çok büyük yol kat ettiğini belirten Acarer, "2011 verileri bizi hem sevindirdi hem de ikaz etti. Çünkü sabit ve mobil data transferi yüzde 1495 arttı. Alt yapı geliştirilmezse bu kanallar 3 ila 5 yıl zaman sürecinde tıkanır. Resim bile gönderilemeyecek hale gelinir. Bu sadece Türkiye için değil tüm dünya için geçerli. 5 yıl içerisinde bu rakamlar 65 kat artacak, şimdiden önlemler alınmalı" şeklinde konuştu.

"BAZ İSTASYONU OLMADAN MOBİL HABERLEŞME OLMAZ" BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, son dönemlerde sağlığa zararı olduğu gerekçesiyle sıkça tartışılan baz istasyonlarına da değinerek, baz istasyonlarının şuan ki ölçümleriyle zararının olmadığını savundu. Konuya popülist yaklaşıldığını söyleyen Acarer, şunları söyledi: "Bazıları davullarla zurnalarla baz istasyonlarını indirerek iyi bir şey yaptığını zannediyor. Bu şebekeleri devlet geçici olarak veriyor, ona zarar vermekle devletin malına zarar vermek eş değer. Bu alt yapılar olmazsa ilerleme kaydedilen telekomünikasyon alanında gerileme olur" Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise seminerin açış konuşmasında, bilişim ve iletişim alanında ilerlemenin yanı sıra, bu ilerlemenin vatandaşlara yansıyan olumlu ve olumsuz yönlerin de irdelenmesi gerektiğini söyledi.

Coş, kendisinin de seminere bilgi almak için geldiğini belirtti.

Seminere, Vali Hüseyin Avni Coş ve BTK Başkanı Tayfur Acarer'in yanı sıra Bilişim Uzmanı Mustafa Özdemir, BTK Spektrum İzleme Dairesi Başkanı Necati Uğurlu, Çukurova Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa KOÇ, Çukurova Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut İKİZ ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan ve öğrenciler katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile