Güvenlik Güçlerinin 'esrar' Mesaisi

ANKARA - ZAFER FATİH BEYAZ- Güvenlik güçleri tarafından geçtiğimiz yıl 152 ton esrar ele geçirilirken, bu yılın ilk altı ayında 81 ton esrar ele geçirildi. Diyarbakır'da ise son dönemde 26 ton esrara el konuldu.

AA muhabirinin Emniyet Genel Müdürlüğü verilerinden yaptığı derlemeye göre, yurt genelinde en fazla üretilen ve tüketilen uyuşturucu maddelerinın başında esrar geliyor.

Güvenlik güçleri 2012'de 152 ton, 2013'ün ilk 6 ayında ise 81 ton esrar ele geçirdi. Esrar, uyuşturucu listesinde en fazla yakalanan madde olarak da ilk sırada yer alıyor.

Yasa dışı yollarla da yurda sokulan esrara karşı güvenlik güçlerinin mücadelesi devam ediyor. Geçen sene yurda sokulmaya çalışılan 4 ton esrara el konuldu. Genellikle İran, Irak ve Suriye'den yurda getirilmeye çalışılan esrarın 2012'de ilk kez Güney Afrika Cumhuriyeti'nden de yurda sokulmaya çalışıldığı tespit edildi. Güvenlik güçleri şüphelendikleri Afrika uyruklu 5 kişiyle 39 kilo esrar yakaladı.

Esrar kaçakçılarına yönelik 2012'de düzenlenen 18 bin 887 operasyonda, 36 bin 311 kişi gözaltına alındı. Son 5 yılda esrar kaçakçılığıyla ilgili 148 bin 860 Türk, 524 yabancı uyruklu hakkında işlem yapıldı. Yabancı uyruklular arasında ilk sırada İranlılar bulunurken bunu Gürcistan, Suriye ve Azerbaycan takip etti. Esrarın yüzde 18'i Diyarbakır, yüzde 10'u Adana, yüzde 8'i Şanlıurfa, yüzde 7'si İstanbul, yüzde 5'i Van ve İzmir'de düzenlen operasyonlarda ele geçirildi.

Güvenlik güçlerinin Diyarbakır'da son dönemde yaptığı operasyonlarda ise 26 ton 975 kilogram esrar ile 45 milyon 900 bin kök Hint keneviri ele geçirildi.

Bu arada Türkiye'de üretilip yurt dışına çıkarılan uyuşturucu maddesi bulunmuyor. Ayrıca Türkiye'de kaçak üretilen esrarın yurt dışına kaçakcılığının yapıldığına dair herhangi bir kaydın da olmadığı belirtildi.

-UTSAM Uzmanı Akgül

Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi Uzmanı Doç. Dr. Arif Akgül ise konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki birçok terör örgütünün, faaliyetlerini finanse edebilmek için farklı yasadışı yollara başvurduğunu söyledi.

Uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığının bu yöntemler arasında önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akgül, "BM raporlarına göre uyuşturucu, yıllık olarak 500 milyar dolardan daha büyük piyasası olan bir alandır" dedi.

Akgül, Türkiye'de de son 5 yılda uyuşturucu kullanımının daha önceki yıllara göre artış gösterdiği yönünde bulguların olduğunu hatırlattı. Yurt genelinde bağımlılık eğiliminin en yüksek olduğu uyuşturucu maddelerin başında esrarın geldiğini anlatan Akgül, şu bilgileri verdi:

"Son 5 yılda özellikle Diyarbakır bölgesinde yakalanan esrar miktarı oldukça yüksektir. Bu oran 2000'li yılların ikinci yarısından itibaren her yıl yüzde 70, yüzde 80 oranlarında artış göstermiştir. Yasadışı ekime ve polis yakalamalarına baktığımızda, Diyarbakır bölgesinin öne çıktığı polis ve jandarma raporlarında görülmektedir.

Özellikle 2012 ve 2013 yıllarında yakalanan esrar miktarı çok yüksek. Örneğin son bir ay içerisinde yalnızca Diyarbakır'da değeri yaklaşık 200 milyonun üzerinde esrar ve Hint kenevirinin imha edildiğini görmekteyiz. Bu yasadışı sektörden önemli miktarda para kazanan kişiler söz konusudur. Dolayısıyla, terör örgütü de gerek kenevir ekimini destekleyerek gerekse pazarı elinde tutarak bu rantın bir kısmını elinde tutmaya çalışmaktadır."

-"Esrar, ekimi ve üretimi en kolay olan uyuşturucu"

Terör örgütü PKK'nın son yıllarda esrara yoğunlaştığını vurgulayan Akgül, bunun birçok sebebinin olduğunu bildirdi.

Kenevirin kutuplar hariç her türlü iklim ve coğrafi bölgede yetişebildiğine dikkati çeken Akgül, şunları söyledi:

"Esrarın kullanım için üretimi basittir. Toz esrar olarak maddenin kullanılabilir hale gelmesi için bitkinin kurutulması ve basitçe toz haline getirilmesi yeterlidir. Ancak bu durum diğer uyuşturucular için söz konusu değildir. Ayrıca dünyada 250 milyon, ülkemizde ise 300 bin civarında kişinin esrar kullandığı düşünülürse, talebin oldukça yüksek olduğu esrar piyasası, örgüt için karlı bir alan."

-"Esrar Türkiye'de yeterince talep bulabiliyor-

Eroin için hedef bölgelerin genellikle Avrupa ülkeleri olduğunu söyleyen Akgül, Almanya, Hollanda ve İngiltere'de bunların kullanımının yaygın olduğunu belirtti.

Akgül, "Ancak esrar Türkiye'de yeterince talep bulabildiği için örgüt esrarı yurt dışına götürmek gibi bir zorluğu tercih etmemektedir" diye konuştu.

Güvenlik güçlerinin son dönemde yaptığı uyuşturucu operasyonlarının terör örgütünü olumsuz etkilediğini dile getiren Akgül, "Çünkü örgüt, uyuşturucu ekimini hem bir gelir kaynağı hem de etki alanını genişletme olarak değerlendiriyor" ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile