Güvenlik-Is Baskani Çagirici, Özel Güvenlik Görevlilerinin Sorunlarina Iliskin Konustu

Güvenlik-Is Baskani Çagirici, Özel Güvenlik Görevlilerinin Sorunlarina Iliskin Konustu

Güvenlik ve Savunma Isçileri Sendikasi Baskani Ömer Çagirici, özel güvenlik görevlilerinin çözümünü bekledigi bir sorun oldugunu belirterek, "Özel güvenlik görevlilerinin 5188 sayili Kanunu’nun 10’uncu maddesinde özel güvenlik görevlilerinde aranacak olan sartlarda güvenlik görevlileri 1 yil üzeri ceza aldigi zaman bize valilik ve Içisleri Bakanligi tarafindan verilen çalisma iznimiz olan kimlik kartimiz iptal ediliyor" dedi.

Güvenlik ve Savunma Isçileri Sendikasi Baskani Ömer Çagirici, 26-30 Haziran Özel Güvenlik Günü ve Haftasi çerçevesinde Ankara’da bir otelde basin açiklamasi yapti. Çagirici, Türkiye’de aktif olarak 350 bin özel güvenlik görevlisinin görev yaptigini belirterek, “Yaklasik 932 bin sertifikali güvenlik görevlisi var. Sinavdan basarili olmus, Içisleri Bakanligi ve valilikler araciligiyla sertifikalar verilmis sayidir. 762 bin de özel güvenlik kimlik kartina sahip olmus, bütün sorusturmalarini geçirmis, valilik tarafindan kendisine özel güvenlik çalisma izni kimlik karti verilmis sayi var. 350 bin aktif çalisan, kamuda ve özel sektörde görev yapiyor. Özel güvenlik görevlileri ülkemizde 100 bin noktada görev yapiyor. 49 bin de kadin, emekçi özel güvenlik görevlimiz var. Bugüne baktigimizda kamu güvenligini tamamlayici mahiyette görev yapiyoruz ama kamu güvenligine en büyük katkiyi özel güvenlik görevlileri sunuyor. Görevliler besikten mezara insan hayatinin tüm evresinde görev yapan tek meslek grubudur” diye konustu.



“1 yil üzeri ceza aldigi zaman bize valilik ve Içisleri Bakanligi tarafindan verilen çalisma iznimiz olan kimlik kartimiz iptal ediliyor”

Bütün çalismalarini ortak olarak Içisleri Bakanligiyla yürüttüklerini ifade eden Çagirici, “350 bin özel güvenlik görevlisinin bekledigi bir sorun var. Özel güvenlik görevlilerinin 5188 sayili Kanunu’nun 10’uncu maddesinde özel güvenlik görevlilerinde aranacak olan sartlarda güvenlik görevlileri 1 yil üzeri ceza aldigi zaman bize valilik ve Içisleri Bakanligi tarafindan verilen çalisma iznimiz olan kimlik kartimiz iptal ediliyor. Yasa geregi ‘hükmün açiklanmasinin geriye birakilmasi (HAGB)’ diye bir kavram var. Bu 2 yil altinda ceza alanlara ‘HAGB’ veriliyor. Özel güvenlik görevlileri HAGB kapsaminda ceza alsa dahi bizim kimlik kartimiz iptal oluyor. Bununla ilgili sendikamiz, Emniyet Genel Müdürlügü ve Içisleri Bakanligi ile beraber 7-8 toplanti yapti. Meclis kapanmadan önce Içisleri Bakanligimiz araciligiyla Içisleri Komisyonu’na biz bu kanun teklifini sevk ettik. Ancak seçimlerin öne alinmasi ve depremin olmasi sebebiyle meclis kapaninca bizim komisyondaki teklifimiz bakanliga geri gitti. Su an 350 bin özel güvenlik görevlisinin bekledigi, çalisirken kendilerini güvende hissetmek istedigi bir konu” ifadelerini kullandi.

“Yasi belli bir noktaya gelen bir özel güvenlik görevlisi de o saatten sonra baska bir yerde herhangi bir sekilde is bulmasi zor”

Herhangi bir adli olaya müdahale ettiginde ceza alan güvenlik görevlilerinin bütün hayatinin neredeyse bitme noktasina gelebildigini dile getiren Çagirici, sözlerine söyle devam etti:

“Yasi belli bir noktaya gelen bir özel güvenlik görevlisi de o saatten sonra baska bir yerde herhangi bir sekilde is bulmasi zor. Kamuda çalisan özel güvenlik görevlileri var. 696 KHK kapsamindan sonra kadroya geçen birçok özel güvenlik görevlisi arkadaslarimiz da hastanelerde veya herhangi bir yer bir olaya müdahale ettigi zaman eger is adli makama gider de 1 yil üzeri adli ceza alirsa, bu arkadaslarinda kimlik karti iptal edilebiliyor. Kendileri kadrolu isçi, özel güvenlik vasfini yitirdigi zaman onu alip baska bir kadroya vermiyorlar. Direkt kendisi kapinin önüne koyuluyor.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile