Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Sevim, gerçekleştirdikleri ekonomik beklenti anketine göre üyelerinin yüzde 63 gibi büyük bir kısmının İran'la ticaret, iş birliği ya da yatırım için çalıştıklarını belirttiğini bildirdi.
GYİAD açıklamasına göre dernek, üyelerinin katılımı ile gerçekleştirdiği ekonomik beklenti anketinin sonuçlarını açıkladı.
Ankete ilişkin bilgi veren Sevim, üyeleri arasında 2016 yılının ilk 2 ayına ilişkin farklı görüşler olduğunu kaydetti.
Ankete katılanların yüzde 51,9'unun '2016 yılının ilk iki ayında işler nasıl gerçekleşti?' sorusuna 'Beklentilerimizin ve bütçe hedeflerimizin altında' yanıtını verdiğini aktaran Sevim, 'Beklentilerimize ve bütçe hedeflerimize paralel' yanıtını verenlerin oranının ise yüzde 44,4 olduğunu dile getirdi.
Sevim, birbirine yakın oranların 2016'nın genel görünümünün iş dünyası için henüz net olmadığını gösterdiğini ifade etti.
Ankete göre üyelerinin yüzde 63 gibi büyük bir kısmının İran'la ticaret, iş birliği ya da yatırım için çalıştıklarını belirttiğine işaret eden Sevim, 'Yüzde 7,4'ü ise İran'daki kurumlarla ticari ilişki içine girdiklerini belirtiyor. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz İran'daki ticari yatırımlar konulu panelde de belirttiğimiz gibi, İran riskli ancak çok karlı bir pazar ve açıkça görülüyor ki iş dünyası bu durumun farkında' ifadelerini kullandı.
- '2016'da en önemli öncelik nakit yönetimi olacak'
Ankete göre 2016 yılında satışlar itibarıyla büyüme hedeflemediğini belirten GYİAD üyelerinin oranı yüzde 14,8 olurken, yüzde 1-10 arası ve yüzde 11-25 arası büyüme hedefleyenlerin oranı eşit biçimde yüzde 33,3 olarak dağıldı. Yüzde 18'lik bir kesim ise büyüme hedeflerinin yüzde 26'nın üzerinde olduğunu belirtti.
Katılımcıların yüzde 48,1'i 'Asgari ücret ve ona bağlı diğer ücret artışları maliyetlerinizi nasıl etkileyecek?' sorusuna 'Sınırlı etkisi olacak' yanıtını verirken, 'Önemli etkisi olacak' diyenlerin oranı yüzde 33,3, 'Etkisi olmayacak' diyenlerin oranı ise yüzde 18,5 olarak gerçekleşti.
Ankette 2016 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 2-3 aralığında büyüyeceğini öngörenlerin oranı yüzde 61,5 olarak gerçekleşirken, yüzde 26,9'luk kesim büyümenin yüzde 3-4 aralığında, yüzde 11,5'lik kesim ise yüzde 4-5 aralığında olacağını belirtti.
Katılımcılarının yüzde 74,1'inin 2016'da en önemli önceliklerinin nakit yönetimi olacağını belirttiği ankette, şu sonuçlara da ulaşıldı:
'Başta Suriye olmak üzere, bölgede yaşanan jeopolitik gelişmelerin iş kararlarını olumsuz etkilediğini belirtenlerin oranı yüzde 63. Yüzde 44,4'ün 2016 yılı bütçesi için yıllık ortalama dolar kuru varsayımı 3,00 - 3,20 lira seviyesinde. Katılımcıların yüzde 55,6'sı 'Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi için, 2016 yılında bir referandum bekliyor musunuz?' sorusuna 'Gelişmelere göre olabilir' yanıtını veriyor.
Ankete katılanların yüzde 55'ten fazlası, küresel ekonomide yıl başından bu yana yaşanan dalgalanmaları, kalıcı ve yeni bir küresel krizin işaretleri olarak değerlendiriyor. Yüzde 30'u aşkın bir kesim ise bunun 'yeni normal' olacağı görüşünde. Yüzde 92,6'lık bir katılımcı grubu, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin hareketlenmesinin geçici ve sığınmacı sorununa dayalı bir hareketlenme olduğunu belirtiyor.'
GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sevim Açıklaması
'Ekonomik beklenti anketine göre üyelerimizin yüzde 63 gibi büyük bir kısmı İran'la ticaret, iş birliği ya da yatırım için çalıştıklarını belirtti'.