GYODER Baskanini Seçti

GYODER Baskanini Seçti

Gayrimenkul Yatirimcilari Dernegi’nin dün gerçeklestirilen 23. Olagan Seçimli Genel Kurul toplantisinda Mehmet Kalyoncu oybirligi ile yeniden baskan seçildi.

Gayrimenkul Yatirimcilari Dernegi’nin (GYODER) 23. Olagan Seçimli Genel Kurul Toplantisi dün gerçeklestirildi.

GYODER’in baskanligina oy birligi ile yeniden Mehmet Kalyoncu seçildi. Toplantinin açilisinda sözlerine depremde hayatini kaybedenlere Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabir ve bassagligi dileyerek baslayan Mehmet Kalyoncu, “Maras merkezli depremler aci bir gerçek olarak bizlere bir kez daha gösterdi ki; ana vizyonumuz olarak belirledigimiz 4T; Teknoloji, Tasarim, Tabiat ve Toplum prensiplerimiz sehirlesme sürecinde büyük önem arz etmekte. Hepimiz bu prensiplere sikica sarilmali ve tüm çalismalarimizi bu yaklasimlarin isiginda, ortak akilla sekillendirmeliyiz. Çünkü sehirlerimiz varsa biz variz, eger sehirlerimizi güçlendirir ve saglikli gelisimi için öncü olursak, en büyük faydayi yapili çevre ve yapi endüstrisi için saglamis oluruz” dedi.

GYODER olarak deprem bölgesinde kentsel iyilesme için üyeleriyle birlikte gönüllü seferberlik baslattiklarina deginen Mehmet Kalyoncu, “11 sehri etkileyen depremler toplam 110 bin km2 alani kapsadi. Bölgede en elzem konularin basinda, kalici göçü de engellemek adina yuvalarini kaybedenler için yapilmasi gereken genis ölçekli yeni yerlesim alanlarini hayata geçirmek geliyor. Bu nedenle deprem bölgesinde hayata geçirilecek olan yeni sehir merkezlerinin ‘masterplan tasarimlari’ için tamamen gönüllü bir sekilde tabiatla uyumlu, tasarima deger veren, en uygun teknigi baz alan ve toplumumuzun menfaatlerini önceleyen bir bakis açisiyla elimizden gelen destegi sunmak için çabaliyoruz” diye konustu.

Istanbul’u santiyeye çevirmeden dönüstürmek

Konu deprem olunca tabii ki gündemde Istanbul da var. Istanbul’da 1,2 milyona yakin bina bulunuyor. Bunun 817 bini, 2000 yili öncesi yapilmis. Yasanmasi gereken dönüsümün sadece Istanbul degil, Osmangazi Köprüsü’nden Çanakkale Köprüsü’ne kadar bütün Marmara olarak ele alinmasi gerektigine inandiklarini söyleyen Baskan Mehmet Kalyoncu, sözlerine su sekilde devam etti; “Burada hem güçlendirmeyi hem kentsel dönüsümü konusuyoruz ancak bunu da yeni yerlesim alanlari olusturmak, Istanbul’un yogunlugunu dagitmak suretiyle dengelemek daha isabetli olacaktir. Kentsel dönüsümde uzun süredir denenmis dönüsümü, tüm Istanbul için ayni anda baslatirsak yakin zamanda Kadiköy’de yasadigimiz gibi bütün sehir santiyeye dönüsür. O yüzden bu isin olmazsa olmazi erisilebilir kiralik konut üretimini hizlandirmak ve hatta arsa maliyetini denklemden çikararak, erisilebilirligi daha kolay saglayip kaynaklarimizi atil olan arsa veya arazide degil, dinamik ve sosyo-ekonomik faydasi daha yüksek olan üretim süreçlerinde degerlendirmeliyiz. .”

CITYLAB projesi

GYODER olarak hayata geçirdikleri önemli projeler hakkinda da bilgiler veren Mehmet Kalyoncu, “Teorik alt yapisini çok önceden kurdugumuz, sehirlerimizi basta deprem olmak üzere afetlere hazir hale getirmek, yeniden yapilanma sürecinin stratejisini olusturmak ve uygulamak hedefiyle faaliyet gösterecek olan GYODER/ CITYLAB TÜRKIYE projemizi hizlandirdik. CITYLAB, günümüzde sehirlerimizin karsi karsiya oldugu nüfus artisi, kentlesme, iklim degisikligi, afetler ve esitsizlik gibi birçok zorlugun üstesinden gelmek için önemli sorumluluklar üstlenecek. Bu platform, ülkemizde sehirlerimizin en büyük öncelik haline dönüstügü bu dönemde, ortaya çikaracagi fikir ve stratejileri karar vericilere ileterek projelerin hayata geçirilmesinde aktif rol alacaktir.” dedi.

Erisilebilir kiralik konut modeli

Konusmasinda gelistirdikleri GYODER Yeni Konut Modeli’ne de vurgu yapan GYODER Baskani, “Özellikle son dönemlerde kiralik konut arzinda yasanan daralmaya bir çözüm üretmek adina kamu, özel sektör ve finans kuruluslarinin güçlü yanlarini erisilebilir fiyatli kiralik konut üretimi amaciyla bir araya getiren GYODER Yeni Konut Modeli, arsa maliyetinde elde edilen tasarrufu son kullanici olan kiraciya yansitiyor. Kurumsal kiraya veren yapisini ülkemizde olusturarak, kiracilarin ev sahipleri ile yasadigi problemlerin de önüne geçiyor. Alaninda uzman firmalarin olusturulan kurgu sayesinde en nitelikli, bakimi en kolay, en az enerji tüketen, en çevreci yapilari üretmesi gerekiyor. Bu model sayesinde sehirlerimizde en uygun kiralik konutlari üretebiliriz, faydalanacak kisilere iliskin devlet uygunluk kriteri belirleyebilir, bizim önerimiz bu imkanin öncelikle deprem riski tasiyan yapi sahipleri veya kiracilar için sunulmasi olur ve bu sayede bu imkanin en çok ihtiyaç duyana gittiginden emin olunur.” seklinde konustu.

Tasarimin gücü

GYODER 23. Olagan Seçimli Genel Kurul Toplantisi’nda ayrica ‘’Dirençli Yasam Alanlarinda Tasarimin Gücü’’paneline de yer verildi.

Yazar ve gazeteci Mehmet Akif Ersoy’un moderatörlügünde düzenlenen panelde A Tasarim Mimarlik’tan Ali Osman Öztürk, Boran Ekinci Mimarlik’tan Boran Ekinci, KEYM Kentsel Yenileme Merkezi’nden Cem Yilmaz ve Aboutblank Mimarlik’tan Erhan Vural konusmaci olarak yer aldi. Panel, depremde hayatini kaybedenler için bir dakikalik saygi durusu ile basladi.

Panelde ilk sözü alan Ali Osman Öztürk, Antakya’da yapmakta olduklari 1.500 konutluk ve 5 bin kisinin yasayacagi ideal sehri anlatti: “Antakya’da yamaçlarda çalisiyoruz. Burasi zaten daha öncelerden ideal yerlesim alani olarak seçilmis. Biz de ana yamacin üzerine yerlestik. Burada sadece konut yapmiyoruz insanlarin tüm ihtiyaçlarini karsilayabilecekleri bir yasam çevresi olusturuyoruz. 1.500 konut, 5 bin kisi demek. Zaten tarihe baktigimizda Anadolu’daki sehirlerin 5 bin kisi civarinda oldugunu görürüz. Burada okul, ticaret merkezleri, saglik merkezi, sosyallesme alanlari gibi her türlü ihtiyaca cevap verecek bir alan planladik.”

Özel sektör kamu güç birligi

GYODER olarak fark olusturmaya ve bölgenin acil ihtiyaçlarina cevap vermeye çalistiklarini söyleyen Cem Yilmaz ise “GYODER’in bu süreçte sirtlandigi sorumluluk olarak kamu kurumlari, tasarim ekosistemi ve özel sektör arasinda bir arayüz olusturmak.” diye konustu.

Boran Ekinci ise “Önceden bir kenti kaç yilda planlariz diye düsünürdük ama neticede Türkiye gerçeklerinde yasiyoruz. Afet de bir gerçek. Bu ülkenin insanlari olarak bu hizli gerçeklere son derece hazirlikliyiz. Herkes kendi üzerine düseni yapmaya çalisiyor. Bir masterplan çalismasi yaptik. Parsellerimizi olusturup insaati yapabilecek seviyeye geldik. Hep daha güzel bir hayat için çalisiyoruz.” dedi.

Konutlarin isimleri çocuklari mutlu etmeli

5 milyon m2 alan için toplam 2000 konut tasarim sürecini yürüten Erhan Vural ise “Deprem bölgesinde yapilacak konutlarin sosyolojik ve psikolojik etkisi de göz ardi edilmemeli. Özellikle bu bölgedeki konutlara deprem konutu afet konutu gibi isimlendirmeler yapmak dogru olmaz. Çocuklarin burada mutlu bir sekilde yasayabilecegi isimlendirmeler üzerine gidilmeli.” seklinde konustu.

Bir yandan sehircilik algisinin da degistigini kaydeden Vural, “Enerji etkin kentler, dogayla uyumlu binalar, elektrikli arabalar, günes tarlalari gibi konular da kentlesmenin içine entegre edilmeli.” dedi.

Yönetim kurulu üyeleri de seçildi

Mehmet Kalyoncu’nun baskanlik yapacagi yeni yönetim kurulunda yönetim kurulu üyesi olarak görev alacak isimler ise söyle siralandi: Burak Kutlug (Agaoglu), Sertaç Karaagaoglu (Akfen GYO), Serhan Çetinsaya (Artas Insaat), Vedat Asçi (ASTAS Gayrimenkul), Tugra Gönden (Cushman & Wakefield), Ziya Yilmaz (DAP Yapi), Inanç Kabadayi (EGE Yapi), Hakan Gedikli (Emlak Konut GYO), Nesecan Çekici (EPOS Gayr. Danis.), Fatih Tamince (FTG Gayrimenkul Yatirim), Cem Yilmaz (KEYM Kentsel Yen. Mer.), Özen Kuzu (Kuzu Grup), Mert Boysanoglu (MESA Mesken), Yagmur Yasar (Rönesans Gayrimenkul), Ayla Heyfegil (Servotel), Mahmut Çelik (Sinpas GYO), Umut Durbakayim (Teknik Yapi), Zeynep Torun (Torunlar GYO), Mustafa Mekki Özkan (YU Grup), Peyami Ömer Özdilek (Ziraat GYO), Erdem Tavas (Galataport Istanbul), Aziz Yeniay (24 Gayrimenkul), Abdullah Tolu (Toluen YMM), Erhan Satana (Garanti Mortgage), Veysel Bakgör (Bak Yapi). Baskanligini Ersun Bayraktaroglu’nun (PWC Türkiye) yapacagi GYODER denetim kurulunda görev alacak isimler ise söyle siralandi: Mert Pekdemir (Pekdemir Insaat), Zeki Akbal (Fuzul Yapi), Makbule Yönel Maya (TSKB Degerleme), Zafer Hakan Kurun (Kurun AVM), Haluk Hasanoglu (Hasanoglu Grup).
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile