Akbaşlı, bu ürünlerin satışının ve tüccarlar tarafından alınmasının yasak olduğunu belirtti.
Özer Akbaşlı, yaptığı açıklamada, bitkisel ürünlerin üretiminden pazarlama aşamasına kadar geçen süreçte kullanılan `Bitki Koruma Ürününün Zirai Mücadele Teknik Talimatları`na ve diğer kimyasalların teknik tavsiyelerine uygun ve kontrollü olarak kullanılmasının önemine işaret etti.
Akbaşlı, Türk Gıda Kodeksi ve kalıntı değerlerine uygun bitkisel ürün arzının, tüketici sağlığı ve çevrenin korunması ile üründe izlenebilirliğinin sağlanmasına yönelik olarak Şubat 2010 tarihinden itibaren ticarete konu olan tüm bitkisel ürünlerde üreticilerin, kullanmış oldukları zirai ilaç ve diğer kimyasal maddelerin kaydının tutulacağı Üretici Kayıt Defterini almaları zorunlu hale geldiğini hatırlattı.
`Bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların kayıt altına alınması ve izlenmesi hakkında yönetmelik` çerçevesinde üreticilerin görev ve sorumlulukları hakkında da bilgiler veren Akbaşlı,"Üretim yeri, üretim parseli, üretim deseni ve kimlik bilgileri ile işletmeye ilişkin diğer bilgileri kayıt sistemine girilmek üzere müdürlüğe bildirir. Zirai ilaç ile diğer kimyasalları, bakanlıkça belirlenen tavsiyelere göre uygun zirai mücadele aletleri ile uygular. Uygulamaların kayıtlarını tutar veya serbest danışman veya bünyesinde serbest danışman çalıştıran kurum ve kuruluşlara tutturur." dedi.
Üretim aşamasında kullanılan zirai ilaç ve diğer kimyasal maddelerin faturalarını ve uygulama kayıtlarını bir sonraki hasat zamanına kadar muhafaza etmesi gerektiğini ifade eden Akbaşlı şöyle devam etti: "Entegre mücadele, iyi tarım ve sözleşmeli tarım uygulamalarından herhangi birini yapıyorsa bu konularda belirlenmiş ilke ve kurallara uyar. Uygulama bilgilerini talep edildiğinde bakanlık görevlilerine, ürün almak isteyen kişi, kurum ve kuruluşlara verir. Denetim amacı ile istenen ürün numunelerini verir. Analiz sonucu uygun çıkmayan ürünün imhasını temin eder."
GZO Başkanı Akbaşlı, Üretici Kayıt Defteri tutulmayan ürünlerin satışının ve alıcıların da bu ürünleri satın almalarının yasak olduğunu kaydetti.
Uygulama hakkında tüm fındık üreticilerinin duyarlı olmalarını beklediklerini dile getiren Akbaşlı, fındık üreticilerinin defterleri Tarım il ve ilçe müdürlüklerinden ücretsiz olarak temin edebileceklerini bildirdi.
Gzo Başkanı Akbaşlı`dan Fındık Üreticilerine Defter Uyarısı
Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, `Üretici Kayıt Defteri` tutmayan fındık üreticilerinin, ürünlerini satamayacağını söyledi.