GZO Başkanı Akbaşlı: Güneydoğu Anadolu'dan gelen arkadaşlarımıza karşı ayrımcılık yapanı kınıyoruz

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı,"Güneydoğu Anadolu'dan gelen insanlara, arkadaşlarımıza başka bir gözle bakmak bir ayrımcılık yapmak s

  Giresun Ziraat Odası ( GZO ) Başkanı Özer Akbaşlı , " Güneydoğu Anadolu ' dan gelen insanlara , arkadaşlarımıza başka bir gözle bakmak bir ayrımcılık yapmak son derece yanlıştır . Bunu kim yapıyorsa kınıyoruz . Böyle bir şey olamaz . " dedi .

Akbaşlı , oda binasında düzenlediği basın toplantısında , son günlerde basında yeralan PKK ' nın Karadeniz Bölgesi ' ne sızma tehlikesi nedeniyle fındık hasadı için Güneydoğu Anadolu Bölgesi insanı yerine Gürcistan ' dan gelen işçilerin çalıştırılağı yönünde yeralan haberleri değerlendirdi . Giresunda herhangi bir yabancı işçinin çalıştırılması çeşitli bazı izinlere tabi olduğunun altını çizen Akbaşlı , basında yeralan Gürcistanlı işçilerin Karadeniz Bölgesi ' nde çalışması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını savundu . " Türkiye Cumhuriyeti Devleti , muz cumhuriyeti değil " diyen Akbaşlı , " Herkes elini kolunu sallayarak buraya gelecek fındık toplayacak böyle bir durum söz konusu değil . Çiftçilerimizi uyarıyorum yurtdışından gelmiş herhangi bir işçinin elinde çalışma izni yok ise eğer , onu çalıştıramayız . Bunun adı kaçak işçi çalıştırması olur ve çok büyük yükümlülükleri vardır . Buna dikkat edilmeli . Basında çıkan habertler gerçekleri yansıtmıyor . " diye konuştu .

" GİRESUN ' DA BAHÇESİDE TARIM İŞÇİSİ ÇALIŞTIRACAKLAR İZİN ALMALI "

27 Mayıs 2010 tarihinde Resmi Gazete ' de " Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliği " nin yayımlandığını anımsatan Akbaşlı , yönetmelikle tarımda işçi çalıştırılması prensiplerinin düzenlendiğini kaydetti . " Tarımda İş Aracılığı Yönetmeliği " nin , tarımda işçi çalıştıracakların iş kurumu vasıtasıyla işçileri temin edeceklerinin hüküm altına alındığı vurgulayan Akbaşlı , sözlerini şöyle sürdürdü : " Giresun ' da bahçeside tarım işçisi çalıştıracaklar ya iş kurumuna müracaat edecek , ya da iş kurumu tarafından aracılık yapmasına izin verilen aracılardan işçi temin etmek zorunda . Aracılarda , mutlaka ve mutlaka iş veren ve işçiyle bir sözleşme yapacaklar . Mevsimlik Tarım İşçisi Sözleşmesi yapacaklar . Dolaysıyla burada bizim , yani çiftçilerimiz , kurumdan izin belgesi almadan veya geçerlilik süresi sona eren aracı belgesini yeniletmeden tarımda iş ve işçi bulma aracılığı yaptığı tespit edilenlerle tarım işverenleri ve tarım işçileri ile kurumda sözleşme imzalamayan ya da kurum dışında imzaladığı sözleşmeyi kuruma süresi içinde ibraz etmeyenlere idari para cezası uygulanacak olmasına dikkat etmeliler . Dolayısıyla bu husus dikkate alınarak tarımda işçi çalıştırılmasını çiftçilerimizden istiyoruz . Çünkü mağdur olabilir . "

" GÜNEYDOĞU ' DAN GELEN İNSANLARIMIZLA BİZ 20 YILDA ADETA AKRABA GİBİ OLDUK "

20 yıldır Giresun ' da , Güneydoğu Anadolu Bölgesi ' nden yoğun işçi çalıştırıldığını , Güneydoğu insanı ile adeta akraba gibi olduklarını aktaran Akbaşlı , " Giresun genelinde yklaşık 120 bin ton fındık üretimi yapıyoruz . Bu fındıkların yüzde 70 ' ine yakınını Güneydoğu Anadolu Bölgesi ' nden gelen vatandaşlarımızla hasat ediyoruz . Dolayısıyla Güneydoğu ' dan gelen insanlarımızla biz 20 yılda adeta akraba gibi olduk . Bu insanlarla kaynaştık . Sosyal ilişkiler kurduk . Güneydoğu ' da yaşayan insanlarımızın buraya gelip çalışması yasak değil , ayıp değil . Burada Güneydoğu Anadolu Bölgesi ' nden gelen insanlara , arkadaşlarımıza başka bir gözle bakmak bir ayrımcılık yapmak son derece yanlıştır . Bunu kim yapıyorsa kınıyoruz . Böyle bir şey olamaz . " diye konuştu .

Akbaşlı , Güneydoğu Anadolu Bölgesi ' nden gelen işçilerin içinde terör örgütü mensuplarının da olabileceğini , ancak bu tip kişileri tüm bölge insanına mal edilmemesi gerektiğinin altını çizerek , şunları aktardı : " Giresun bugün göç veren illerin başında gelmektedir . Giresun ' da biz Güneydoğu ' dan işçiler gelmezse fındık hasadını yapmakta sıkıntı çekeriz . Çetin Karadeniz coğrafyasında makinalı tarım yapmak söz konusu bile değil . Hangi şartlarda olursa olsun bu nedenle işçi çalıştırmak zorundayız . Bu insanlarda son 20 yıldır bu bölgenin arazi şartları ve tarım arazilerine bir alışkanlık gösterdiler . Bir problemde yaşamıyoruz . Tabi her yerde olduğu gibi topluluklar içerisinde çeşitli sıkıntılar yaşanabilir . Bu terör olur , hırsızlık olabilir , birçok şey olabilir . Ama münferit olaylarla bir topluma bakış açısı getirmek çok yanlış bir şey . Biz çiftçiler zaten çalıştırdığımız işçilerin kimlik bilgilerini , adres bilgilerini muhtara teslim ediyor . O da ilgili polis ya da jandarma karakoluna bildiriyor . Bunların içerisinde yasa dışı bir takım insanlar varsa bu emniyet güçlerimizin işi ve gereğini yaparlar . "

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile