Haber Ajansları İzmir‘de Masaya Yatırıldı

İhlas Haber Ajansı Genel Müdürü Fevzi Kahraman, gelişen teknolojiye ayak uydurulmadığı takdirde dünyadaki diğer rakiplerle baş edilebilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Türkiye‘de faaliyet gösteren haber ajanslarının genel müdürleri Ege Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Ege Ajans‘ın 25‘inci yılı kutlamaları kapsamında düzenlediği Türkiye‘de Haber Ajansları isimli konferansta iletişim fakültesi öğrencileriyle bir araya geldi.

Ege Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Konferans Salonu‘nda düzenlenen konferansa, İhlas Haber Ajansı (İHA) Genel Müdürü Fevzi Kahraman, Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü Hilmi Bengü ve Cihan Haber Ajansı (CHA) Genel Müdür Yardımcısı Hakan İnce katıldı.

Konferansta öğrencilere seslenen İhlas Haber Ajansı Genel Müdürü Fevzi Kahraman, gelişen teknolojiye ayak uydurulmadığı takdirde dünyadaki diğer rakip ajans ve televizyon kanallarıyla baş edilebilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Habercilikte kullanılan teknolojinin bir yatırım olduğunu ve maliyet gerektirdiğini söyleyen Kahraman, şöyle konuştu: "Kullandığınız aparatların hepsine milyon dolarlık yatırım yapmalısınız. Büyük ve iddialı ajans olacaksanız bunu yapmalısınız. Eğer yapmazsanız buradan Kiraz‘a gidemezsiniz. Hedef kitlemiz direk olarak halk değil televizyonlar, gazeteler ve internet siteleri. Eski tarzda devam etseydik biz başarılı olamazdık. 1996 yılının ekim ayında uyduya geçtik. Bütün ajanslar için devrimdi. Haber

ajansı için önemli olan bir hız, iki yaygınlık, üç objektif ve doğru haber. Herkesten geri kalırsanız ajans başarılı olamaz. Televizyonların, gazetelerin ve ajansların muhabirleri var. Herkesten iyi olmalısınız ki diğerlerinin önünde olasınız. Artık haber ajanslarının rakipleri çoğaldı artık iletişimle işi olmayanlar bile yolda çektiği bir görüntüyü akşam haberlerine görüntü sağlayabiliyor."

EKONOMİK KRİZLER ÖZEL AJANSLARI DA ETKİLEDİ

Özel sektör ajanslarının memleketin ve dünyanın ekonomik şartlarından etkilendiğini ifade eden Kahraman, şunları söyledi: "5 Nisan ekonomik kararları bizi çok etkiledi. O yıl biz de 321 kişi çalışıyordu fakat 121 kişiyle ağlaya ağlaya ayrılmak zorunda kaldık. Bizden kaynaklanan bir konu değildi. Fakat biz bir şekilde kendimizi geliştirmek için Türkiye‘nin her yerinde örgütlendik. Baktığınız zaman artık her yerde mantar gibi İHA çıkıyor ve bu süreçte de yurt dışında rekabet etmeyi düşündük. Yurt dışına

bürolar açarak yurt dışındaki kanal ve gazetelere haber satmak istedik."

İlk ofisi Kudüs‘te kurduklarını anlatan Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ardından Irak‘ta Saddam‘ın enformasyon bakanıyla bir anlaşma imzalayarak Irak‘taki gelişmeleri sadece İHA‘nın vermesi konusunda anlaştık. 1996‘dan 2003‘e kadar oradaki bürolarda çalıştık."

HABERCİLİKTE LİSAN BİLMEK ÇOK ÖNEMLİ

Habercilikte lisan bilmenin önemine değinen İHA Genel Müdürü Kahraman, sözlerine şöyle devam etti: "Size bir örnek vereyim. Mesela Koffi Annan Irak‘a gidecekti. CNN International da görüntü hakları biz de olduğu için görüntüleri İHA‘dan kullanacaktı. Ben de İstanbul‘da CNN International kanalını açtım izliyorum. Koffi Annan geldi uçağın kapısı açıldı ve bizim teknik eleman ‘bağlantı tamam, bağlantı tamam‘ diye bağırdı. Bu bir heyecandı. Bunu başardık. Ben de dedim ki dil bilmiyorduk ama bağlantıyı

kurduk. O günkü şartlarımız onu elveriyordu. Yapmalıydık. Ancak, artık en az iki dil bilmelisiniz. 3 dil bilirseniz üç insanın işini yaparsınız."

Konuşmasında Ege Ajans‘ın 25‘inci yılını da canı gönülden kutladığını belirten Kahraman, 1980 öncesinde İzmir Basmane Vergi Dairesi‘nde memur olduğunu ve yapılan askeri darbeden sonra istifa ederek gazetecilik mesleğine başladığını söyledi. Darbeleri yaşayan biri olarak darbelerin ne olduğunu çok iyi bildiğini anlatan Kahraman, bugün de tutuklu olarak cezaevlerinde bulunan bütün gazeteci arkadaşlarının çok kısa sürede özgürlüklerine kavuşmasını dilediğini söyledi.

Konuşmacılardan AA Genel Müdürü Hilmi Bengi de günümüzde haberciliğin çok farklı bir şekilde icra edilmeye başladığını söyledi. AA‘nın ilk yıllarında haberlerin telgrafla iletilmekte olduğunu anlatan Bengi, şöyle konuştu: "Anadolu Ajansının haberlerinin iletilmesi konusunda Atatürk telgrafhanelere genelge göndererek engelleyenler vatan hainidir demişti. Haber ajansları artık internetle yarışıyor. Kuzey Afrika‘da ve Japonya‘da internetin ne kadar önemli olduğunu gördük. Artık haber ajanslarının rakibi

Twitter ve Skype haline geldi. Bu bakımdan işimiz haber ajansı olarak çok kolay değil."

Cihan Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Hakan İnce ise habercilik yapmak isteyen birinin sadece haber yazmasının yeterli olmadığını fotoğraf çekebilmesinin ve kameradan çektiği görüntüleri de bilgisayardan işleyerek aktarabilme yeteneğinin olmasının gerektiğini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile