Tacikistan Terörizm Ve Zorluklarla Mücadele Için SIÖ Ile Faaliyetlerini Sürdürecek

Tacikistan Cumhurbaskani Imamali Rahman, ülkesinin özellikle terörizm, asiricilik, uyusturucu kaçakçiligi ve diger sinir ötesi organize suç türleri gibi modern tehditler ve zorluklarla mücadele etmek için Sanghay Isbirligi Örgütü (SIÖ) ile ortak faaliyetlerini sürdürecegini bildirdi.

Rahman, SIÖ'nün 20. yili nedeniyle yaptigi yazili açiklamada, Tacikistan'in, bagimsizliginin ilk günlerinden itibaren, "açik kapi" politikasi, baris ve tarafsizlik ilkesine dayanarak, birçok ülke ile dostane iliskiler kurdugunu hatirlatti.

Rahman, "Tacikistan'in uluslararasi stratejisinde, Orta Asya ülkeleriyle iyi komsuluk ve çok yönlü is birligi politikasi, önceliklerden biridir. Ülke sinirlari çevresinde güven ve güvenlik ortami yaratmak bu politikanin temel hedeflerinden biridir.” ifadelerini kullandi.

Tacikistan'in güvenlik ve barisa, yapici uluslararasi is birligine ve diyaloga katki saglayacagini kaydeden Rahman, ayrica ülkenin, sürdürülebilir kalkinmasini saglamak ve uluslararasi arenadaki konumunu güçlendirmek için uluslararasi ve bölgesel örgütlerin potansiyelini kullanacagina isaret etti.

Tacikistan'in çok tarafli diplomasi alaninda SIÖ içinde etkin iliskilerin gelistirilmesine özel önem verdigini ifade eden Rahman, ülkesinin SIÖ üyeleri ile iyi iliskileri güçlendirmeyi amaçladigini vurguladi.

SIÖ'nün, faaliyete geçtigi ilk günden bu yana sadece bölgede degil, dünyada da etkin ve etkili bir uluslararasi kurulus oldugunu anlatan Rahman, "Yirmi yillik tarihi boyunca SIÖ, acil küresel sorunlari çözmede çok yönlülügünü defalarca kanitlayan benzersiz bir bölgesel yapi olan yeni bir türdeki en etkili uluslararasi kuruluslardan biri haline geldi." ifadelerini kullandi.

Rahman, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin, SIÖ üyesi ülkeler arasinda dayanismaya neden olduguna dikkat çekti.

90'li yillarin sonlarinda uluslararasi durumun gelismesi ve bölgedeki güvenlik tehditlerindeki ani artis nedeniyle, "Sanghay Beslisi"ne üye devletlerin yeni ve gelismis bir örgütün kurulmasi konusunda anlasmaya vardigini hatirlatan Rahman, 2000 yilinda Dusanbe'de "Sanghay Beslisi" Cumhurbaskanlari toplantisinda SIÖ'nün kurulusunun temeli için karar alindigini, 2001'de de Sanghay'da örgütün kuruldugunu aktardi.

Rahman sunlari aktardi:

"Sanghay Beslisi'ni simdilerde Sanghay Isbirligi Örgütü olarak bilinen bölgesel bir uluslararasi örgüte dönüstürme önerisi, Tacikistan'da ortaya atildi. 2000 yilindan bu yana Dusanbe Deklarasyonu, gelecegin etkili bölgesel organizasyonunun, bugün dünya siyasi gerçekliginde degerli bir yer isgal eden örgütün hedefleri, görevleri ve ana yönleriyle ilgili temel fikirleri ortaya koydu.”

SIÖ'nün kurucularindan biri olan Tacikistan'in, örgütün olusum ve gelisme sürecindeki rolünün önemli oldugunu bildiren Rahman, Tacikistan'in özellikle terörizm, asiricilik, uyusturucu kaçakçiligi ve diger sinir ötesi organize suç türleri gibi modern tehditler ve zorluklarla mücadele etmek için SIÖ içindeki ortak faaliyetlerini sürdürecegini kaydetti.

2020 yilinda örgütün baskanliginin Rusya'dan Tacikistan'a devredildigini animsatan Rahman, SIÖ Zirvesi'nin 16-17 Eylül 2021'de Dusanbe'de yapilacagini, bunun, SIÖ'nün kurulmasina yönelik ilk kararin Dusanbe'de alinmasi nedeniyle sembolik önemde oldugunu ifade etti.

???????
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile