Haberal'ın raporunu mahkemeye geç ileten görevliler hakkında suç duyurusu

Ergenekon davasının önceki hafta görülen talep duruşmasına ilişkin, hasta oldukları belirtilen ve çeşitli hastanelerde tedavileri devam eden sanıklarl

Ergenekon davasının önceki hafta görülen talep duruşmasına ilişkin, hasta oldukları belirtilen ve çeşitli hastanelerde tedavileri devam eden sanıklarla ilgili çok sayıda karar verildi. Tutuklu sanıklardan Mehmet Haberal'ın ayakta tedavi edilmesine ilişkin raporun mahkemeye bir yıldan fazla bir sürede gelmesi nedeniyle sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Fatih Hilmioğlu'nun savunmasında bahsettiği 'Marjinal öğrenci grupları' başlıklı yazı için ayrıntılı bilgiler istendi. Geçtiğimiz günlerde JİTEM açıklamaları yaptıktan bir süre sonra tutuklanan Arif Doğan'ın ise savunmasının alınabilmesi için doktor nezaretinde duruşma salonuna getirilmesine karar verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanıklar ile avukatlarının talepleri, karara bağlandı. Jandarma Genel Komutanlığı'nın 2003-2004 yıllarında öğrencilere burs verme gibi bir uygulamasının olup olmadığı, varsa bunun dayanağının ne olduğunun sorulması karara bağlandı. Aynı yıllarda Levent Ersöz ve Hasan Atilla Uğur'un, Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yaptıkları dönemde tutulmuşsa ziyaretçi listesinin gönderilmesine de kararlaştırıldı.

Soruşturması devam eden Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın iş yeri aramasında ele geçtiği söylenen ses kaydı tutanaklarından Ergenekon dava dosyası ve sanıkları ile ilgili olanlarının onaylı bir suretinin gönderilmesi kararlaştırıldı. Eski kuvvet komutanları Özden Örnek, İbrahim Fırtına ve Aytaç Yalman hakkında verilen yetkisizlik kararının da savcılıktan elden alınması kararlaştırıldı.

Ergenekon davasının halen hastanede tedavisi devam eden tutuklu sanığı Mehmet Haberal hakkında alınan çok sayıda karar da dikkat çekti. Mahkeme, Haberal hakkında daha önce dava dosyasına gelen tüm sağlık raporlarının, Bakırköy ve Silivri Cumhuriyet Savcılıklarına gönderilmesini karara bağladı. Sanık Haberal'ın ayakta tedavi edilebileceğine ve hastaneden taburcu edilebileceğine ilişkin 16 Ekim 2009 tarihli 5 kişilik heyet raporunun mahkemeye geçen hafta ulaştığı, tüm evrakların Beşiktaş'ta bulunan özel yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine gönderilerek gereğinin ifasının istenmesi kararlaştırıldı.

Öte yandan 28 Eylül 2009 tarihinde hazırlanan ve Haberal'ın ayakta tedavi edilmesinde bir sakınca olmadığı belirtilen, İ.Ü. Kardiyoloji Enstitüsü'nden Doç.Dr. Cengizhan Türkoğlu'nun imzası bulunan raporun gönderilmesinin, rapor geldiğinde de Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine karar verildi. Bu kararla Haberal hakkında 16 Ekim tarihindeki heyet raporundan önce 28 Eylül 2009 tarihinde de ayakta tedavi edilebileceğine dair doktor kanaati olduğu ve bu konuda rapor düzenlendiği ortaya çıktı. Ayrıca sanık Haberal'ın, nihai sağlık durumu ile ilgili rapor alınması için hakkında alınan tüm sağlık raporlarıyla birlikte Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmesi kararlaştırıldı.

Daha önce Haberal'ın avukatları tarafından mahkemede izlettirilen eski Başbakanlardan merhum Bülent Ecevit ile ilgili röportaj görüntülerinin, mahkeme tarafından da temin edilen aynı konuya ilişkin görüntülerle mukayesesinin yapılarak kayıtlarda herhangi bir montaj yapılıp yapılmadığının incelenmesi karara bağlandı. Bu konuyla ilgili olarak da üye hakim Hüsnü Çalmuk, naip hakim olarak tayin edildi. Ayrıca merhum Bülent Ecevit'in GATA'da tedavi edildiğinin basından öğrenildiği belirtilerek yattığı süre içerisinde hakkında yapılan tüm işlemleri bildirir bilgi ve belgelerin de dijital ortamda mahkemeye gönderilmesi karara bağlandı.

Mahkeme, sanık Fatih Hilmioğlu'nun savunmasında belirttiği 'Marjinal öğrenci grupları' adıyla düzenlenen ve kişisel veri içeren belgenin kimin talimatı ile hangi birim tarafından hazırlandığının sorulmasını kararlaştırdı. Belge uyarınca bir işlem yapılıp yapılmadığı, yapılmış veya yapılmamış ise nedenleri, bu belgenin resmi mercilere gönderilip gönderilmediği, rektörlük ve üniversitenin ilgili birimlerinde belgenin giriş kaydının olup olmadığı konularının sorulmasına karar verildi.

Sanık Arif Doğan'ın avukatının taleplerini dikkate alan mahkeme heyeti, tedavisi devam etmekte olduğu belirtilen Doğan'ın ambulans ile duruşma salonuna getirilmesine ve savunması sırasında doktor kontrolü altında tutulmasına hükmedildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile