Devlet Bakanı Faruk Çelik, alevi vatandaşlara seslenerek, "Alevi vatandaşlarımızdan bir talepte bulunmak istiyorum. Önünüze tarih boyunca çözüm gelmedi. Söylendi lafı edildi. Aleviler çözüme hazır değil. Çözüm noktasına gelmiş bulunuyoruz. Dağarcığınızda ne varsa bu samimi yürüyüşe katkıda bulunalım. Çözelim sorunları. Çözüme katkı sağlayan bir duruş, katkı, söylem geliştirelim" dedi.
Çorum Hitit Üniversitesi'nin düzenlediği "Horasan'dan Balkanlar'a Bilgelik ve Barış Mesajı: Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Sempozyumu'' başladı.
Sempozyuma Türkiye'nin yanı sıra ABD, Arnavutluk, Kazakistan, Almanya, Kosova ve Makedonya'dan 75 akademisyen ve araştırmacı katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Hitit Üniversitesi Hacı Bektaşi Veli Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Eğri, Hacı Bektaş-ı Veli'yi birkaç günde anlatmanın kolay olmayadığını söyledi.
Prof. Dr. Eğri, sempozyumda Hacı Bektaş'ın düşünceleri, yaşam tarzı ve nefsinin anlatılmaya çalışılacağını söyledi. Hacı Bektaş-ı Veli'nin bir fikir ve düşünce insanı olduğunu belirterek, fikirlerini düşünüp dahice dile getirerek eserler çıkaran hünkarın bu topraklarda Türk bayrağının dalgalanmasına büyük katkısı olduğunu söyledi.
Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan da Hacı Bektaş-ı Veli'nin 13. yüzyılda temellerini attığı düşüncelerin günümüzde de geçerliliğini koruduğunu belirterek, bunun en somut örneğinin UNESCO'nun, 2009 yılını ''Hacı Bektaş-ı Veli'yi Anma Yılı olarak ilan etmesi'' olduğuna işaret etti. Rektör Kılıçkaplan, Hacı Bektaş-ı Veli'nin, yaşadığı döneme yön verdiğini ve birikimini Anadolu halkına miras bıraktığını belirtti.
Konuşmaların ardından sempozyumun ilk oturumu yapıldı. Rektör Kılıçkaplan'ın başkanlığında yapılan ve Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Muğla Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ethem Ruhi Fığlalı, Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak ve Dursun Gümüşoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı oturumda, Hacı Bektaş-ı Veli'nin hayatı, Türk kültürü için önemi ve Bektaşilik'in günümüze yansımaları ele alındı.
"ÖN YARGILARI TERK EDELİM"
İlk oturumun ardından sempozyumun açılış programına Devlet Bakanı Faruk Çelik de katıldı. Açılış programına gecikmeli olarak gelen Bakan Çelik, sempozyumda yaptığı konuşmada ön yargıların terk edilmesi çağrısında bulundu.
Bakan Çelik, 3 Haziran 2009 tarihinde başlayan çalıştaylarda Alevi vatandaşların sorunlarının ele alınarak masaya yatırıldığını belirtti.
Samimi bir bakış açısı içerisinde toplumsal birlikteliği güçlendirecek bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Bakan Çelik, "Ön yargılardan sıyrılmamız gerekiyor. Siyasi kimliğimi dışarıda bırakarak bu çalışmaları nötr bir bakış açısıyla sürdürdüm. Kime oy verdiyseniz vermeye devam edin. İnanın bu bizi ilgilendirmiyor. Gönüllerimizi birbirimize açalım. İnsan tek yüzlü yaratılmış. Burada insanın yüzü ne ise Ankara'da o olmalı. Ön yargıları kıralım. Alevi'ye düşman bakan Sünni, Sünni'ye düşman bakan düşman
Alevi yok Türkiye'de. Dertlerimizi gönüllerimizi birbirimize açalım. Gönüller açılmayınca, ketum kalınınca sorunlar beraberinde getiriyor" diye konuştu.
Dünya Bektaşilik Merkezi Lideri Hacı Reşat Bardi de, 800 yıl önce Hacı Bektaş-ı Veli'nin yaktığı meşalenin dünyayı aydınlatmaya devam ettiğini belirterek, "Bizler birbirimizi sevmedikçe Allah'a yakın olmuş sayılmayız. Alevi'siyle, Bektaşi'siyle biz beraberiz" ifadelerini kullandı.
Hacı Bektaş-ı Veli Sempozyumu Başladı
Devlet Bakanı Faruk Çelik, alevi vatandaşlara seslenerek, "Alevi vatandaşlarımızdan bir talepte bulunmak istiyorum