Hacıbeyliler, 200 yıllık bayramlaşma geleneğini sürdürüyor. Köydeki her bir sülalenin bağlı bulunduğu bir köy odasının bulunduğu Hacıbeyli'de, aileler, bayram namazından sonra hemen evlerinde hazırladıkları yemekleri bağlı bulundukları köy odalarına götürüyor.
Özenle hazırlanan yemekler yendikten sonra köy odası bayramlaşma düzenine hazırlanarak, odanın en yaşlı üyesinden başlanarak, sırayla bayramlaşılıyor.
Köy odalarının yaşlılarından Galip Canbaz (60), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hacıbeyli köyünün bayramlaşma geleneğinin yaklaşık 200 yıllık olduğunu söyledi.
Canbaz, her iki dini bayramda da köy odalarında bayramlaşma kültürünün yaşatıldığının altını çizerek, şunları kaydetti:
'Sabah camide hep beraber bayram namazını kılarız. Köyümüzde sülalelerimize göre yaklaşık 15 köy odamız var. Daha sonra evlerimizde hazırlattığımız yöresel yemeklerimizi odalarımıza getirerek, hep beraber yeriz. Daha sonra odamızı bayramlaşmaya hazır hale getiririz ve hep birlikte büyükten küçüğe doğru ellerimizi öperek bayramlaşırız. Kendi odamızdan sonra diğer odaları tek tek gezerek bayramlaşırız. Biz atadan, dededen böyle gördük ve bunu yaşatıyoruz. Bizden sonraki nesilden de bu kültürümüzün yaşatılmasını istiyoruz.'
- 'Çay, meşrubat içer, şeker ikram ederiz'
Köy sakinlerinden Halil Hilmi Demirdelen (67) de köy odalarındaki bayramlaşma kültürünün çok eskiye dayandığını dile getirerek, şunları söyledi:
'Bizim köyden başka çevre köylerimizde bu kültür zayıf kalıyor. Köyümüz bu oda bayramlaşmalarına benimsemiş ve sahip çıkıyor. Bayramlaşmak için odamıza gelen arkadaşlarımızda çay ve meşrubat içeriz. Şeker ikram ederiz. El öperek bayramlaşırız.'
Nuri Çetinkaya da köy odasını gelecek nesillere aktarmak ve bu heyecanın yaşatılması için ellerinden gelini yaptıklarını ifade etti.
Hacıbeyli'de 200 Yıldır Köy Odalarında Bayramlaşılıyor
İhsaniye ilçesine bağlı Hacıbeyli köyü sakinleri, yaklaşık 200 yıldır köy odalarında bayramlaşıyor.