Hacımehmet Ovası'nda Yapılaşma Polemiği

Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Özgür Bayraktar, Marmara Depremi'nde en büyük hasarı gören Hacımehmet Ovası'ndaki yapılaşmayı eleştirdi.

17 Ağustos Marmara Depremi'nde en büyük hasarın yaşandığı Hacımehmet Ovası'nda TOKİ tarafından yapılan toplu konutlar, bölgenin kaderini değiştirdi. Adı Ölüm Ovası'na çıkan bölge, dönemin belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu tarafından, "Ölüm Ovası değil, Hayat Mahallesi" sloganı ile yeniden imara özendirilen bir bölge haline geldi. Kısa süre içerisinde Hacımehmet Ovası kentin en hızlı gelişen bölgesi haline dönüştü. Birbiri ardına yapılan 3 katlı binalarla Hacımehmet Ovası'nın kaderi değişti.

Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Özgür Bayraktar, Hacımehmet Ovası'nda yapılan TOKİ konutlarının yer seçiminin yanlış olduğunu ve bu bölgenin olası bir afette birinci derece risk taşıdığını söyledi.

Hacımehmet Ovası'nda ciddi bir zemin sorunu yaşandığını söyleyen Bayraktar, "TOKİ'nin Hacımehmet Ovası'nda bin 152 konut projesi için alternatif alanlar tespit edilmeden Hacımehmet Ovası'nın seçilmesi hatalıydı. Zira burasının zemini sadece bize göre değil, İngiliz Deprem Konsorsiyumu verilerine göre de olası bir depremde birinci dereceden risk teşkil eden grupta yer alıyor. Bu alanlar hem yapı maliyetleri açısından hem de taşıdığı risk açısından yanlış alanlar. Dolayısıyla burada yapılan binalar da olası bir deprem anında risk altındadır" dedi.

Hacımehmet Ovası'nda yapılan yoğunluk artışının saptırıldığını dile getiren Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özsümer ise, "Biz burada yoğunluğu yüzde 30'dan yüzde 40'a çıkarırken 1/25 binlik planda da değişiklikleri yaptık. Burasının 1999 Depremi'nden 2009 yılına kadarki halini herkes biliyor. Burada yapılanı öyle bir abartıyorlar ki sanki burada 5-6 kat imar izni verilmiş gibi bir durum ortaya konuluyor. Buradaki 2.5 kat olan imar izni 3 kata çıkarıldı. Kaldı ki Hacımehmet Ovası'nda 4 kat olan okullar da var. Eğer bu mantıkla yaklaşacak olursak Yalova'nın tek sorunu Hacımehmet Ovası değil. Kentsel dönüşümün Yalova'da dikkate alınıp acil uygulanması lazım. Yalova'nın her yerinde risk var. Benim oturduğum ev depremden sonra yapılmış 5 katlı bir bina. Yalova'da kaç kamu binası depremden sonra deprem yönetmeliğine uygun yapılmış? Depreme Bayındırlık binasında yakalansanız sonunuzu biliyor musunuz? En azından Hacımehmet Ovası'nda şu an yapılan binaların tamamı 3 katlı, zemin ıslahı, jeolojik etütleri ve tüm denetimleri gerçekleştirilerek yapılıyor" şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile