Hacısalihoğlu, Türkiye İle Rusya İlişkilerinde Gelinen Noktayı Değerlendirdi

Hacısalihoğlu, Türkiye İle Rusya İlişkilerinde Gelinen Noktayı Değerlendirdi

Türkiye ve Rusya arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği'nin ardından Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Rusya Federasyonu ile ilişkilerde atağa geçiyor.

Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev'in ziyareti çerçevesinde Ankara'da düzenlenen, Türk-Rus İş Forumu'na katılan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, iki ülke arasında üst düzeyde geliştirilmekte olan ilişkilerin Trabzon ve bölge ekonomisi açısından yüksek önem taşıdığına işaret etti. TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, yaptığı açıklamada, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin kurulmasının her iki tarafın iş adamlarının önünün açtığını belirterek "Bilindiği gibi, odamız tarafından gerek Rusya Federasyonu'nun Trabzon Başkonsolosluğu, gerekse merkezi hükümet ve TOBB nezdinde sürekli Rusya vizelerinin iş adamlarımızın önünde engel oluşturduğu rapor edilmişti. Rusya Federasyonu Devlet başkanı Dmitri Medvedev'in Türkiye ziyareti sırasında vizelerin karşılıklı kaldırılmasını iş dünyası adına çok önemsiyoruz. İş adamlarının yaşadığı sancılı vize sorunu sona ermiştir. Alınan kararlar doğrultusunda, gerek bölgemizde gerekse Türkiye'de başta Rus turist sayısı artacaktır. Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün vizelerin kaldırılmasının ardından yapmış olduğu açıklamada, Rus turistlere yardımcı olunması ve işlemlerinin kolaylaştırılması turizm sektörünü olumlu etkileyecektir. Türkiye ve Rusya artık bu bölgede güçlü bir ticari ve ekonomik işbirliğine adım attı" dedi.
TTSO'nun Rusya Federasyonu ile ilişkileri geliştirmeye yönelik adımlarını başlatmış olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu "Türk-Rus İş Forumu'nda her iki tarafın üst düzey liderleri arasındaki iyi niyet ve işbirliği iş adamları olarak bizleri daha da şevklendirmiştir. Liderler arasındaki görüşmelerde alınan kararlar ve forumda gündeme gelen işbirlikleri alanlarında çalışmalarımıza azimle devam edeceğiz" diye konuştu.

TRABZON İLE RUSYA ARASINDA UÇAK TRAFİĞİ YENİDEN BAŞLAYACAK
Trabzon'un Güney Rusya bölgesi ile uçak trafiğinin uzun bir süreden beri yeniden açmaya yönelik çalışmaları bulunduğuna işaret eden Başkan Hacısalihoğlu, "SSCB'nın dağıldığı 1988 yılında insanların ilk durağı Trabzon olmuştu. Ne yazık ki bugün Rusya Federasyonu başta olmak üzere bölgemize gelen turist ve tüccar sayısında azalma oldu. Oda olarak uğraşılarımız başta Rusya olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülke vatandaşlarını tekrar Trabzon'a ve bölgemize kazandırmaktır" şeklinde konuştu.
Trabzon-Sochi uçak seferlerinin başlatılması girişiminde TTSO'nun önemli bir noktaya geldiğini ifade eden TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, "Trabzon'da faaliyette bulunan turizm seyahat acenteleri ile işbirliğinde Trabzon-Sochi arasında uçak seferlerini başlatma hazırlıklarımız sürüyor. Yakın da bu hattı her iki ülke insanlarının hizmetine açacağız. Türk-Rus Forum'unda da görüldüğü gibi iki ülke arasında işbirliğinin geliştirilmesi açısından Trabzon-Sochi uçak seferleri de önem kazınmış bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.
TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon-Sochi arasında kurulan deniz bağlantı hattının sekteye uğramaması için toplantı öncesi oda olarak girişimlerde bulunulduğunun da altını çizerek şunları söyledi:
"TTSO olarak, gerek bölgemiz ekonomisi gerekse Rusya açısından baktığımızda Sochi Limanının bu aşamada kapatılması ekonomik ve ticari ilişkilerimizi sekteye uğratırdı. Temennimiz 2014 Kış Olimpiyatlarının yapılacağı Sochi ile Trabzon arasında ticaret ve ekonomik ilişkilerimizin artacağı beklentimiz vardır. Limanın trafiğe kapatılmaması en büyük isteğimizdi. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiğimiz yazı doğrultusunda Rusya Devlet başkanı Dmitri Medvedev ile yapılan görüşmede, Sochi Limanı'nın trafiğe kapatılması ertelendi. Uyarılarımız dikkate alınması bölgemize ve Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesine katkı verecektir."
Başkan Hacısalihoğlu, Trabzonlu iş adamları ile Güney Rusya Bölgesi'nde önümüzdeki günlerde temaslarda bulunulacağını belirtirken, 29 Mayısâ€"3 Haziran tarihleri arasında Rusya Federasyonu'nun Güney Bölgesi Krasnodar, Novorossiysk ve Sochi'de ticari ve ikili iş görüşmeleri temaslarında bulunmak üzere bir program hazırladıklarını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile