Hacivat-Karagöz sanatçısı Dönmez: Batının kültür propagandası, Türk değerlerini unutturuyor

Hacivat-Karagöz sanatçısı Cemal Dönmez, Avrupa ülkelerinin medya ve çocuklar üzerinden topluma kendi kültürlerinin propagandasını yaparak topluma empo

Hacivat-Karagöz sanatçısı Cemal Dönmez, Avrupa ülkelerinin medya ve çocuklar üzerinden topluma kendi kültürlerinin propagandasını yaparak topluma empoze etmeye çalıştıklarını söyledi. Batının bu politikasında başarılı olduğunu ifade eden Dönmez, kültürel değerlere sahip çıkma çağrısında bulundu.

Samsun'da yaşayan Hacivat-Karagöz gölge oyunu sanatçısı Cemal Dönmez, toplumsal değerlerin giderek unutulmakta olduğunu kaydetti. Kültürel değerlerin ve halk kahramanlarına sahip çıkılmamasına tepki gösteren Dönmez, bunda Batı toplumlarının sosyo kültürel etkisinin büyük yeri olduğunu vurguladı. Reklam tabelalarıyla başlayan kültürel yozlaşmanın bugün televizyonlardaki çocuk kanallarının, kırtasiye materyallerinin ve oyuncak sektörüyle daha hızlı ilerlediğini Dönmez, "Toplumuza ilişkin sürekli gözlem yapıyorum. İlkokul çocuklarına bakıyorum. Çantalarında Örümcek Adam, Süperman, Barbi bebek resimlerini görüyorum. Kırtasiye malzemelerine, defter kapaklarını inceliyorum benzer şeyler. Sokakta gezerken tabelalara, insanların konuşmalarına, giyim kuşamlarına bakıyorum bu tarzların bize ait olmadığını görüyorum. Ben buna kültür emperyalizmi diyorum. Avrupa ve Amerika'nın kültürünü televizyonlar kanalları ve medya organlarıyla bize dayatmasıdır." dedi.

Kendi kültürüne ve değerlerine sahip çıkmayan toplumların, başka toplumların kültürü etkisinde kalacağını anlatan Hacivat-Karagöz sanatçısı Dönmez, Avrupa özentisinin toplumu her yönüyle kuşattığına dikkat çekiyor. Dönmez, "Bu kendi yaşantımızdan, çevremizden çocuklarımızın kırtasiye malzemelerine ve oyuncaklarına kadar yansıdı. Bu bir kültür propagandasıdır. Bu propagandaya karşın bizim kültürümüz, kahramanlarımız nerede. Hacivat-Karagöz, Keloğlan, İbiş, Temel ile Dursun, Nasrettin Hoca, Ali Baba ve Kırk Haramiler gibi nice kahramanlarımız var. Ama nedense toplumumuz, bunlar yokmuş gibi davranıyor. Neden televizyonlarda, okul çantalarında, kırtasiye malzemelerinde bizim öz değerlerimiz niye kullanılmasın, tanıtılmasın. Çocuklar kendi kültürünün minyatürü oyuncaklarla neden büyümesin. O yüzden kendi kültürümüze sahip çıkalım, yaşatalım ve çocuklarımıza işleyelim. Bu kültür devriminin yeniden başlatılması lazım." şeklinde konuştu.

Yakın bir zamanda Karagöz'ün Türkü mü? Yoksa Yunan mı ? olduğuna dair iki ülke arasında yapılan tartışmayla sahipsizliğe vurgu yapan Cemal Dönmez, "Bir Karagöz gölge göl oyunu sanatçısı olarak üzülerek söylüyorum ki bu tartışmada Yunanlılar haklı. Çünkü ülkemizde bir tane bile karagöz sahnesi bulunmuyor. Daha doğru Karagöze sahip çıkan yok. Ama Yunanistan'da 5-6 tane karagöz sahnesi çalışıyor. Sahiplenme budur. Özellikle Karagöz, Türkiye'de Ramazan pidesi gibi. Çünkü artık sadece Ramazan ayında ve belli yerlerde hatırlanıyor." ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile