Haczedilen Mallarin Elektronik Ortamda Satisina Iliskin Esaslar Belirlendi

Hazine ve Maliye Bakanligi Gelir Idaresi Baskanliginin tebligine göre düzenleme, elektronik sistemlerin kurulmasiyla hayata geçirilecek.

Haczedilen mallarin elektronik ortamda satisina yönelik usul ve esaslar düzenlendi.

Hazine ve Maliye Bakanligi Gelir Idaresi Baskanliginin, Tahsilat Genel Tebligi Seri: A Sira No: 1’de Degisiklik Yapilmasina Dair Tebligi, Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Daha önce "7316 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanun ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun" ile "6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanun"un menkul ve gayrimenkul mal satislarina yönelik hükümlerinde degisiklik yapilarak haczedilen mallarin elektronik ortamda da satisinin saglanmasina imkan getirilmisti.

Elektronik satis usulüyle satistan daha çok kisinin haberdar olmasi, açik artirmaya katilimin en üst düzeye çikarilmasi, alicilarin satis mahalline gelmeksizin elektronik ortamda teklif vermesi, malin gerçek degerinde satilmasi ve satisin kisa sürede sonuçlandirilmasi amaci dogrultusunda bugün yayimlanan teblig degisikligiyle elektronik ortamda yapilacak satislara iliskin usul ve esaslar belirlendi.

Söz konusu düzenleme, elektronik sistemlerin kurulmasiyla hayata geçirilecek.

Ayrica gayrimenkul satis komisyonlarinin kimlerden olusacagi ve çalisma usulleri tebligde detayli açiklanirken satisa çikarilacak gayrimenkulün degerinin 2,5 milyon lirayi geçmesi halinde satis ilaninin Ankara, Istanbul ve Izmir’de yayin yapan gazetelerin birinde de yapilmasi gerektigi düzenlendi.

Ayrica ister elektronik ister fiziki ortamda yapilsin menkul mallarin satisina istirak edeceklerden menkul mala biçilen degerin yüzde 5’i nispetinde paranin teminat olarak alinmasi sarti getirilmisti. Bu kapsamda, Bakanliga verilen yetki çerçevesinde yapilan düzenlemeye göre, satisa çikarilan menkul malin degeri 10 bin lirayi geçmiyorsa katilimcilar teminat vermeyecek, malin degeri 10 bin liranin üzerinde ise teminat verilmesi gerekecek ve teminat olarak para veya teminat mektubu alinacak.

Öte yandan tebligde çesitli konularda düzenlemeler de yer aliyor. Maden Kanunu'nda yapilan degisiklikler dikkate alinarak maden arama ve isletme ruhsatlarinin verilmesi, birlestirilmesi, sürelerinin uzatilmasi, devir ve intikalleri ile çevreyle uyum bedeli iadelerine iliskin müracaatlarda, 6183 sayili Kanunun 22/A maddesi kapsaminda ilgililerden vadesi geçmis borcun bulunmamasi sartina açiklik getirildi.

Gelir Idaresi Baskanligina, vadesi geçmis borç durumunu gösterir belge talebinin ve bu belgenin ilgiliye veya ödemeyi/islemi gerçeklestirecek kurum veya kurulusa gönderilmesinin elektronik ortamda yapilmasi hususunda zorunluluk getirmeye yetki verildi.

Vadesi geçmis borç durumunu gösterir belge aramadan ödeme veya islem yapanlara uygulanacak idari para cezasi tutarlari da yillar itibariyla açiklandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile