Hadis Alimleri Ve Akademisyenleri Çankırı‘da Buluştu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Çankırı Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ‘‘Anadolu‘da Hadis Öğretimi ve Darul-Hadisler‘‘ konulu sempozyumunun ilk bölümü, Çankırı‘da geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Türkiye‘nin dört bir yanından hadis akademisyenlerinin katıldığı sempozyumda, Ürdün‘den gelen dünyanın en önemli hadis bilginlerinden Şuayb Arnaut ile birlikte Ahmed Berhum, Muhammed el-Cevrani el-Askalani de misafir konuşmacı olarak yer aldı.

100. Yıl Kültür ve Sanat Merkezi‘nde gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasında, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Anadolu‘da ilk Darul-Hadis‘in sanıldığı gibi Konya‘da değil, ondan 35 sene önce Çankırı‘da kurulduğunu savundu. Dinç, bu durumun, sempozyumu çok daha anlamlı hale getirdiğini belirtti.

19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ünal ise, Anadolu‘da ilk Darul-Hadis‘in kurulduğu yer olan Çankırı‘da, bizzat bu geleneğin ve tarihinin konuşulacak olmasının oldukça anlamlı olduğunu ifade ederek, İlk Darul-Hadis‘in kurulduğu yerin, hadis geleneğinin ihyasında da başlangıç noktası haline dönüşmesi temennisinde bulundu.

Daha sonra kürsüye gelen Şuayp Arnaut, Türkleri çok sevdiğini dile getirerek, ‘‘İslami ilimler alanında Türklerin katkıları, zaman zaman Araplar‘dan daha verimli oldu. Türklerin bir çok alanda İslam‘a ne kadar çok hizmet ettiği görülmektedir‘‘ dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın İslam dünyası içerisinde önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Arnaut, Çankırı‘da bulunan Darul-Hadis ve diğer kültürel eserlerin korunması için kendisinin yardım edeceğini umduğunu belirtti.

Konuşmalarının ardından Anadolu‘daki ilk Darul-Hadis olan Taşmescid, ziyaret edildi. Ziyaret esnasında oldukça duygulanan Şuayb Arnaut, hadis akademisyenleri ile birlikte, müesseseyi ve işlevini anmak amacıyla ufak bir hadis dersi verdi.

Sempozyumun ikinci bölümü yarın gerçekleştirilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile