Haftanin Tarihine Bakis

Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaskani, Türk siyasetinin fötr sapkali 'baba'si Süleyman Demirel, 17 Haziran 2015'te 91 yasinda hayatini kaybetti Demirel, 'Birtakim yürüyüsler oluyor diye asabiniz bozulmasin, yürümekle sokaklar eskimez', 'Memlekette benzin vardi da biz mi içtik', 'Bana 'sagcilar adam öldürüyor' dedirtemezsiniz', 'GAP'i gaptirmam', 'Dün dündür, bugün bugündür' sözleriyle hafizalarda yer etti Misir'in demokratik yöntemlerle seçilmis ilk Cumhurbaskani Muhammed Mursi, 17 Haziran 2019'da, 'casusluk' suçlamasiyla yargilandigi davanin durusmasi sirasinda bayginlik geçirdi, ardindan vefat etti

Türk siyasetinin fötr sapkali "baba"si Süleyman Demirel, 17 Haziran 2015'te 91 yasinda hayata gözlerini yumdu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaskani, 40 yili askin siyasi hayatinda kendi deyimiyle "alti kez gittigi basbakanliga yedi kez gelen" parti lideri, Devlet Su Islerinin "Barajlar Krali" lakapli insaat mühendisi Genel Müdürü, Türk siyasetinin fötr sapkali "baba"si Süleyman Demirel, 17 Haziran 2015'te, solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezligi nedeniyle 91 yasinda Ankara'da hayatini kaybetti.

Demirel, Isparta'nin Atabey ilçesine bagli Islamköy'de "Pasa Dayi" lakapli Yahya Bey ile Ümmühan Hanim'in ikinci çocugu olarak 1 Kasim 1924'te dogdu. Ilkögrenimini dogdugu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon'da bitiren Demirel, Istanbul Teknik Üniversitesi Insaat Fakültesinden 1949'da mezun oldu, ayni yil Elektrik Isleri Etüd Idaresinde göreve basladi.

1955'te Devlet Su Isleri Genel Müdürlügüne getirilen Demirel, bu görevi sirasinda "Barajlar Krali" olarak anilmasini saglayacak çok sayida baraj ve sulama projesini hayata geçirdi.

- Siyasete 1962'de girdi

Adalet Partisi (AP) Idare Kurulu üyesi olarak 1962'de siyasete giren Demirel, 28 Kasim 1964'te genel baskanliga seçildi. Kurulmasini sagladigi ve Subat-Ekim 1965'te görev yapan koalisyon hükümetinde Basbakan Yardimcisi ve Devlet Bakani olarak görev alan Demirel, 10 Ekim 1965'teki seçimlerde ilk kez milletvekili oldu.

Seçimlerden birinci çikan partinin lideri, Isparta milletvekili Süleyman Demirel, Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Basbakani olarak hükümeti olusturdu. Demirel 1969, 1970, 1975, 1977 ve 1979 yillarinda bes kez daha hükümet kurdu. 12 Mart muhtirasindan sonra "sapkasini alip giden" Demirel, Adalet Partisi 1973 seçimlerinden ikinci parti çikinca ana muhalefet lideri olarak siyasi hayatina devam etti.

Milli Selamet Partisi (MSP) lideri Necmettin Erbakan ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Alparslan Türkes ile 1975'te birinci Milliyetçi Cephe hükümetini kuran Demirel, 1977 yilinda Erbakan ve Türkes ile ikinci Milliyetçi Cephe hükümetini olusturdu. 1979 seçimlerinden sonra MSP ve MHP'nin destekledigi azinlik hükümetinin basinda olan Demirel, 12 Eylül darbesiyle siyaset sahnesinden çekilmek zorunda kaldi. Partisi, faaliyetten men edilen Demirel, 13 Eylül-11 Ekim tarihlerinde Hamzakoy'da zorunlu ikamete gitti.

- Ikinci zorunlu ikamet Zincirbozan'da

1982 Anayasasi ile siyaset yapmasi 10 yil yasaklanan Demirel, kapatilan Adalet Partisinin (AP) eski yöneticileriyle baglarini koparmadi.

Siyasi partilerin kurulmasina verilen iznin ardindan Demirel ile yakinligi bilinen siyasetçiler ve bazi eski AP yöneticilerince kurulan Büyük Türkiye Partisi, Milli Güvenlik Kurulu karariyla "AP'nin devami oldugu" gerekçesiyle kapatildi. Demirel, siyaset yasagini çignedigi gerekçesiyle Çanakkale Zincirbozan'da yine zorunlu ikamete alindi.

Demirel'in siyasi yasagi, 1987 yilinda yapilan referandumla kaldirildi. Dogru Yol Partisinin (DYP) genel baskanligini 24 Eylül 1987'de Hüsamettin Cindoruk'tan devralan Demirel, 29 Kasim 1987'deki genel seçimlerde yeniden Isparta milletvekili oldu. DYP, 1991'de yapilan genel seçimlerden birinci parti olarak çikinca, kendi baskanliginda DYP-SHP koalisyonu kuruldu. Yedinci kez hükümet kuran Demirel, 49. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin basbakani olarak 20 Kasim 1991'den 16 Mayis1993'e kadar görev yapti.

Süleyman Demirel, 8. Cumhurbaskani Turgut Özal'in Nisan 1993'teki ölümünün ardindan 16 Mayis 1993'te, TBMM tarafindan Türkiye'nin 9. Cumhurbaskani seçildi.

- Cumhurbaskanligi dönemi

Türk siyasi tarihine "post modern" darbe olarak geçen 28 Subat sürecinde cumhurbaskani olan Süleyman Demirel, baskanlik ettigi Milli Güvenlik Kurulu toplantisiyla da siyasi hafizada yer etti. 28 Subat Davasi kapsaminda beyaninin alinmasi için Agustos 2014'te davetiye çikarilan Demirel, Ekim 2014'te avukati araciligiyla taniklik yapmayacagini mahkemeye bildirmisti.

Nazmiye Demirel ile 12 Mart 1948'de evlenen Süleyman Demirel, esinin 27 Mayis 2013'teki vefatina kadar yanindan hiç ayrilmadi. Nazmiye Demirel'in geçirdigi atesli hastaligin yanlis tedavisi sonucu çocuk sahibi olamayan Demirel çifti, 65 yili paylasti.

Türk siyasetinde "Binaenaleyh" denildiginde akla gelen tek isim Süleyman Demirel oldu. Kimseye kaptirmadigi sapkasi ve fotograf karelerine de yansiyan "sapkasini kaptirmama mücadelesi" ile Demirel, Türk siyasi tarihine unutulmaz bir simgeyle kazindi.

Süleyman Demirel, "Birtakim yürüyüsler oluyor diye asabiniz bozulmasin, yürümekle sokaklar eskimez", "Memlekette benzin vardi da biz mi içtik", "Bana sagcilar adam öldürüyor dedirtemezsiniz", "GAP'i gaptirmam", "Elektrigin komünisti olur mu", "Ege bir Yunan gölü degildir, Ege bir Türk gölü de degildir, binaenaleyh Ege bir göl degildir", "Dün dündür, bugün bugündür" sözleriyle de hafizalarda yer etti.

9. Cumhurbaskani Süleyman Demirel'in, 1949 yilinda basladigi memurluk görevinden cumhurbaskanliginin sona erdigi döneme kadar geçen sürede okudugu kitaplar, fotograflari ve kullandigi esyalar, Islamköy'de açilan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkinma Müzesi'nde sergileniyor.

- Mursi, durusma salonunda hayatini kaybetti

Misir'da Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevden uzaklastirilan ve kamuoyunda "Hamas adina casusluk" olarak bilinen davada hakim karsisina çikan eski Cumhurbaskani 67 yasindaki Muhammed Mursi, bayginlik geçirdigi mahkeme salonunda 17 Haziran 2019'da vefat etti.

Mursi'nin cenazesi, vefatindan bir gün sonra, Kahire'nin dogusunda, Medinet Nasr semtindeki Müslüman Kardesler'in (Ihvan) mürsitlerinin defnedildigi kabristanda topraga verildi.

Muhammed Mursi, eski Cumhurbaskani Hüsnü Mübarek'i istifaya zorlayan 2011'deki halk devriminin ardindan, 2012'de ülke tarihinde demokratik yollarla göreve gelen ilk Cumhurbaskani olmustu.

Mursi, 3 Temmuz 2013'te dönemin Savunma Bakani ve ardindan Cumhurbaskani olan Abdulfettah es-Sisi tarafindan gerçeklestirilen askeri darbeyle görevinden uzaklastirilmisti.

Darbe öncesinde Misir halkina yönelik son konusmasinda Mursi, 25 Ocak 2011 devriminde elde edilen haklari ve mesruiyeti korumanin önemine deginmis, "Hakki ve hukuku korumanin bedelini gerekirse hayatimla öderim." ifadelerini kullanmisti.

Haftanin belli basli öteki olaylari söyle:

14 Haziran

1839- Jandarma Teskilati kuruldu. Teskilatin ilk nizamnamesi olan Asakir-i Zaptiye Nizamnamesi yürürlüge konuldu.

1909- Dernek kurma özgürlügüne iliskin ilk yasa olan "Içtimaati Umumiye Kanunu" kabul edildi.

1923- Kadinlar Halk Firkasi kuruldu.

1926- Cumhurbaskani Mustafa Kemal Pasa'ya Izmir'de suikastta bulunulacagi haber alindi. Suikast girisimini, Giritli Sevki, Vali Kazim Dirik'e ihbar etti. Suikast girisiminin failleri Ziya Hursit ve arkadaslari tutuklandi.

1935- Dil ve Tarih Cografya Fakültesi kurulmasina iliskin yasa TBMM'de kabul edildi.

1936- Rus yazar Maksim Gorki öldü.

1937- Hatay'in bagimsizligi TBMM'de onaylandi.

1940- II. Dünya Savasi'nda Alman birlikleri Paris'e girdi.

1982- Falkland Adalari'ni isgal eden Arjantin birlikleri teslim oldu.

2000- Italya'da affedilen ve Abdi Ipekçi suikasti ile gasptan Türkiye'ye iadesi kararlastirilan terörist Mehmet Ali Agca, Türkiye'ye getirildi.

2017- Istanbul 14. Agir Ceza Mahkemesi, CHP Istanbul Milletvekili Enis Berberoglu'nun, MIT tirlarinin durdurulmasi olayina iliskin "devletin güvenligi veya iç veya dis siyasal yararlari bakimindan niteligi itibariyla gizli kalmasi gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadiyla açiklamak" suçundan 25 yil hapis cezasina çarptirilarak tutuklanmasina karar verdi.

2017- Ingiltere'nin baskenti Londra'da 24 katli 127 daireli sosyal konutta çikan yanginda 79 kisi hayatini kaybetti.

2018- Sanliurfa'nin Suruç ilçesinde seçim çalismalarini yürüten AK Parti Milletvekili Ibrahim Halil Yildiz'in da aralarinda bulundugu gruba saldirida bulunuldu. Milletvekilinin agabeyi Mehmet Ali Yildiz'in da arasinda oldugu 4 kisi hayatini kaybetti.

15 Haziran

1215 - Hukuk sisteminin temeli, Ingiltere'de imzalanan Magna Carta sözlesmesiyle atildi. Toprak kullanimi ve vergiler konusunda kilisenin ve baronlarin tepkisini çeken Ingiltere Krali John, yetkilerini sinirlandiran ve "Büyük Ferman" anlamina gelen Magna Carta'yi imzaladi. Kral, istekleri kabul ettigini ve anlastiklarini göstermek için mührüyle Magna Carta'yi damgaladi. 63 maddeden olusan Magna Carta'nin 39. maddesi, bugünün hukuk sisteminin temellerini olusturdu.

1826 - Sultan II. Mahmud, Yeniçeri Ocagini kaldirdi, yerine "Asakir-i Mansure-i Muhammediye" adiyla yeni bir askeri teskilat kuruldu. Bu olay Osmanli tarihinde "Vaka-i Hayriye" (Hayirli Olay) olarak anildi.

1873 - Darüssafaka kuruldu.

1922 - Hollanda'nin Lahey kentinde Adalet Divaninin ilk celsesi açildi.

1927 - Istanbul Emraz-i Akliye ve Asabiye Hastanesi (Bakirköy Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesi) hizmete girdi.

1942 - Atatürk'ün Sisli'de oturdugu ev müze yapildi.

1970 - Sendikalar Kanunu'nda degisiklik öngören kanun tasarisini protesto eden isçiler, Istanbul ve Kocaeli'de yürüyüs düzenledi. "15-16 Haziran olaylari"nda 5 kisi öldü, 200'e yakin kisi yaralandi.

1992 - Türkiye'de ilk AIDS hastasi Murteza Elgin öldü.

1994 - Bosna-Hersek'te görev yapacak Türk Baris Gücü'nün ilk birligi Split'e gitti.

2004 - Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Ahmet Piristina, kalp krizi sonucu 52 yasinda vefat etti.

2007 - Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer, cumhurbaskaninin halk tarafindan seçilmesini de öngören anayasa degisikligine iliskin yasayi "halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete'de yayimlanmasi için" Basbakanliga gönderdi. Sezer, ayrica Anayasa Mahkemesinde dava açacagini bildirdi.

2012 - Kamuoyunda "ombudsmanlik" olarak bilinen Kamu Denetçiligi Kurumu kurulmasina iliskin tasari TBMM Genel Kurulunda yasalasti.

2016 - Gazeteci Hakki Devrim, 87 yasinda vefat etti.

2017 - CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun, partisinin Istanbul Milletvekili Enis Berberoglu'nun tutuklanmasina tepki olarak Ankara'dan Istanbul'a yapacagi yürüyüs Güvenpark'tan basladi.

2018 - Afganistan, ülkenin kuzeydogusundaki Kunar vilayetinde, ABD'nin insansiz hava araciyla düzenledigi saldirida, Pakistan Talibani lideri Molla Fazlullah'in öldürüldügünü bildirdi.

2018 - ABD Baskani Donald Trump, Çin'den ithal edilen teknolojik ürünlere 50 milyar dolarlik gümrük vergisi uygulanmasi kararini onayladi.

16 Haziran

1535- Barbaros Hayrettin Pasa, Haçli donanmasina karsi zafer kazandi.

1903 - Henry Ford, "Ford Motor" fabrikasini kurdu.

1934 - Iran Sahi Riza Pehlevi'nin Türkiye ziyareti basladi.

1950 - Türkçelestirilmis ezanin, daha önceden oldugu gibi Arapça okunmasina dair kanun kabul edildi.

1952 - Osmanli hanedaninin kadin üyelerinin Türkiye'ye girebilmelerini öngören kanun kabul edildi.

1963 - Ilk kadin Sovyet kozmonotu Valentina Tereskova, "Vostok VI" ile uzaya gönderildi. Tereskova, 19 Haziran'da dünyaya döndü.

1979 - Türk sinemasinin ünlü jönü Ayhan Isik, beyin kanamasi sonucu 50 yasinda vefat etti.

1994 - Anayasa Mahkemesi, Demokrasi Partisinin (DEP) kapatilmasina ve bu partinin üyesi olan 5'i cezaevindeki 13 milletvekilinin üyeliginin sona ermesine karar verdi.

2007 - Hint asilli ABD'li astronot Sunita Williams, uzayda en uzun süre kalan kadin astronot unvaninin sahibi oldu.

2012 - Misir'da 30 yillik Mübarek rejiminin ardindan yapilan ilk seffaf ve demokratik cumhurbaskanligi seçimlerinin ikinci turu gerçeklestirildi.

2015 - Çad'in baskenti Encemine'de, Boko Haram militanlarinin intihar saldirisinda 34 kisi öldü, 105 kisi yaralandi.

2015 - Misir mahkemesi, "Büyük Casusluk" olarak bilinen davada, darbeyle görevinden uzaklastirilan seçilmis cumhurbaskani Muhammed Mursi'ye müebbet hapis cezasi ve "Hapishaneler Baskini" davasinda da idam cezasi verdi.

2015 - Filipinler'de hükümet güçleriyle Moro Islami Kurtulus Cephesi arasinda yaklasik 40 yildir devam eden çatismalari sona erdiren tarihi anlasma kapsaminda silahlar sembolik olarak birakildi.

2016 - Isviçre Parlamentosu, Avrupa Birligi'ne 1992'de yapilan üyelik basvurusunun geri çekilmesi yönündeki tasariyi kabul etti.

2017 - ABD Baskani Donald Trump, eski Baskan Barack Obama'nin Küba'yla baslattigi normallesme sürecini iptal etti.

17 Haziran

656 - III. Halife Hazreti Osman vefat etti.

1924 - Türk Milli Futbol Takimi, Helsinki'de Finlandiya ile yaptigi maçi 4-1 kazandi.

1926 - Amelia Earhart, Atlantik Okyanusu'nu uçakla asan ilk Amerikali kadin oldu.

1932 - Türkiye Turing ve Otomobil Kulübü ile Milliyet gazetesince ilk kez düzenlenen otomobil yarisi, Istinye-Zincirlikuyu arasinda yapildi.

1950 - ABD'de ilk böbrek nakli ameliyati yapildi.

1951 - Nazim Hikmet Türkiye'den ayrildi.

1951 - Türk Milli Futbol Takimi, Federal Almanya'yi Berlin Olimpiyat Stadi'nda 2-1 yendi. Basarili kurtarislar yapan kaleci Turgay Seren'e "Berlin Panteri'" denilmeye baslandi.

1964 - Basbakan Ismet Inönü'ye suikast girisimi iddiasiyla yargilanan Mesut Suna, 20 yil 6 ay hapisle cezalandirildi.

1967 - Çin, ilk hidrojen bombasini patlatti.

1972 - ABD'de Watergate skandaliyla ilgili ilk haber yayimlandi.

1974 - Eski Meclis Baskanlarindan Refik Koraltan 85 yasinda Istanbul'da öldü.

1992 - Yeni Galata Köprüsü törenle hizmete açildi.

1993 - BM Baris Gücü, Somali'de Mogadisu'ya operasyon düzenledi.

2008 - Ankara Cumhuriyet Bassavciligi, "Kayip Trilyon" davasinda, Cumhurbaskani Abdullah Gül hakkinda, "mevcut anayasal sistem geregince, iddia olunan eylemlerin kanit ve unsurlari tartisilmaksizin, yasal imkansizlik nedeniyle sorusturma yapilmasina gerek olmadigina" karar verdi.

2012 - Irlandali 111 yazar, 28 saatlik kesintisiz okuma maratonuyla Guinness Dünya Rekoru'nu kirdi.

2013 - Ingiltere'de, hükümete bagli iletisim ve istihbarat birimi GCHQ'nun, 2009'da Londra'da yapilan G20 zirvesi sirasinda Maliye Bakani Mehmet Simsek'i dinledigi ortaya çikti.

2013 - Ingiltere'nin dönem baskanligini yürüttügü G8 Zirvesi, Kuzey Irlanda'da yapildi. Suriye krizinin damgasini vurdugu zirvede, dünyanin önde gelen ülkelerinin liderleri, Rusya Devlet Baskani Putin'i, Esed'in gitmesi konusunda ikna edemedi.

2015 - Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaskani Süleyman Demirel, 91 yasinda hayatini kaybetti.

2015 - RBC Wealth Management ve Capgemini sirketleri tarafindan hazirlanan 2015 Dünya Servet Raporu'na göre, 2014'te mal varligi 1 milyon dolari asan kisi sayisi 920 bin kisi artti. Dünyadaki milyoner sayisi böylece 14,6 milyona ulasarak rekor kirdi.

2016 - A Milli Kadin Basketbol Takimi, Fransa'nin Nantes kentindeki 2016 Rio Olimpiyat Oyunlari Elemeleri'nde yari finale yükselerek üst üste ikinci kez olimpiyat oyunlarina gitmeye hak kazandi.

2017 - Suriye Insan Haklari Agi (SNHR) tarafindan, Bessar Esed rejiminin çatismasizlik bölgeleri muhtirasini 68 kez ihlal ettigi, muhtiranin yürürlüge girmesinden sonraki bir ay içinde 106 sivili öldürdügü bildirildi.

2018 - Yunanistan ve Makedonya arasinda çeyrek asri askin süredir devam eden "isim sorunu"nun çözümüne yönelik tarihi anlasma imzalandi. Anlasma, Makedonya'nin isminin "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" anlamina gelen "Republika Severna Makedonija" olarak degistirilmesini ve ülkenin, AB ve NATO üyeliklerine yönelik Yunanistan'in vetosunun kaldirilmasini öngörüyor.

2019 - Adiyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulunun, Gölbasi ilçesinde yürüttügü çalismalarda sucul böcek faunasina ait yeni bir tür kesfedildi. Böcege "hyrochus adiyamanensis" ismi konuldu.

2019 - Misir'in demokratik yöntemlerle seçilmis ilk Cumhurbaskani Muhammed Mursi, "Hamas adina casusluk" suçlamasiyla yargilandigi davanin durusmasi sirasinda bayginlik geçirdi, ardindan hayatini kaybetti. Misir Içisleri Bakanliginca ülkede alarm durumu ilan edildi.

2020 - Birlesmis Milletler (BM) 75. Genel Kurul Baskanligina Türkiye'nin adayi eski Avrupa Birligi (AB) Bakani ve Basmüzakereci, TBMM Disisleri Komisyonu Baskani Büyükelçi Volkan Bozkir seçildi.

18 Haziran

1815 - Napolyon Bonapart, Waterloo Savasi'nda Ingiliz ve Prusya ordularina yenildi. Yenilgi, Fransa ile Avrupa devletleri arasinda 23 yil süren savasa son verdi. Napolyon, 22 Haziran'da ikinci kez tahttan çekildi.

1847 - Macar besteci ve piyanist Franz Liszt, Padisah Abdülmecit'e sarayda konser verdi.

1922 - Ziya Gökalp, Diyarbakir'da "Küçük Mecmua"yi çikarmaya basladi.

1941 - Türk-Alman Dostluk ve Saldirmazlik Antlasmasi imzalandi.

1948 - BM, Uluslararasi Insan Haklari Deklarasyonu'nu kabul etti.

1953 - Misir'da 74 yillik Ingiliz egemenliginin sona ermesiyle cumhuriyet ilan edildi.

1974 - Türkiye'de is adamlari ilk kez Izmir'de yürüyüs yapti.

1979 - Sovyetler Birligi Devlet Baskani Leonid Brejnev ve ABD Baskani Jimmy Carter, Viyana'da Stratejik Silahlarin Sinirlandirilmasi konulu SALT II anlasmasini imzaladi.

1988 - Basbakan Turgut Özal, Ankara Atatürk Spor Salonu'nda yapilan ANAP Büyük Kongresi'nde, Kartal Demirag'in silahli saldirisinda elinden yaralandi.

1992 - Saglik hizmetlerinden ücretsiz yararlanmalari için dar gelirlilere verilecek "Yesil Kart" uygulamasina iliskin düzenleme TBMM'de kabul edildi.

1993 - Azerbaycan Cumhurbaskani Ebulfeyz Elçibey, Bakü'yü terk etti. Haydar Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaskani oldu.

2000 - Eski Basbakan yardimcilarindan ve Yeni Türkiye Partisi'nin Kurucu Genel Baskani Ekrem Alican öldü.

2009 - Eski AA Genel Müdürlerinden, gazeteci ve senatör Hüsamettin Çelebi, Alanya'da geçirdigi kalp krizi sonucu vefat etti.

2013 - NATO, Afganistan'daki son 95 ilçenin sorumlulugunu Afgan güvenlik güçlerine devretti. Ülkedeki tüm emniyetin tesisi dogrudan Afgan güçlerine geçmis oldu.

2016 - Misir'da Kahire Ceza Mahkemesi, darbeyle görevinden uzaklastirilan Cumhurbaskani Muhammed Mursi'ye, "Katar adina casusluk" davasinda, farkli suçlamalardan biri müebbet, digeri 15 yil olmak üzere toplam 40 yil hapis cezasi verdi.

2016 - Çin'de etkili olan siddetli yagislara bagli sel ve toprak kaymasi nedeniyle 25 kisi öldü.

2017 - Fransa'da milletvekili seçiminin ikinci turu düzenlendi. Yüzde 57,36 orani ile sandiga gitmeyen vatandaslarin damga vurdugu seçimde, Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un Cumhuriyetçi Yürüyüs Hareketi 350 milletvekili çikararak, meclis çogunlugunu sagladi.

2018 - Türk Silahli Kuvvetlerince, Firat Kalkani Harekat alani ile Münbiç arasinda kalan hatta TSK ve ABD Silahli Kuvvetleri unsurlari tarafindan bagimsiz devriye faaliyetlerine baslandigi bildirildi.

19 Haziran

1862 - ABD'de kölelik yasaklandi.

1868 - Mithat Pasa Emniyet Sandigi'ni kurdu.

1885 - Hürriyet Heykeli, Fransa'dan New York'a getirildi.

1910 - Dünya Babalar Günü, ilk kez ABD'de kutlandi.

1910 - Almanya'da "Deutschland" adli ilk Zeplin balonu basariyla havalandi.

1926 - Mustafa Kemal, Izmir gezisini izleyen Anadolu Ajansina hafizalardan silinmeyecek su sözlerinin yer aldigi demecini verdi: "Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktir. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktir."

1934 - Iran Sahi Riza Pehlevi ve Atatürk, ilk Türk operasi "Özsoy"u izledi.

1953 - Sovyetler Birligi hesabina casusluk yaptiklari iddiasiyla ölüm cezasina çarptirilan Ethel ve Julius Rosenberg çifti idam edildi.

1973 - Dünya Sevgi Birligi Madalyasi, "Sev Kardesim" ve "Hayat Bayram Olsa" sarkilarinin sözlerini yazan ve seslendiren Senay'a verildi.

1978 - Çizgi bant "Garfield", 21 gazetede birden yayimlanmaya baslandi.

1981 - Eski Gümrük ve Tekel Bakani Tuncay Mataraci ile ayni davada yargilanan 13 sanik, Yüce Divan'in aldigi karar geregi tutuklandi.

2005 - Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesinde üç günde sekiz bebek öldü. Ölümlere "Serratia Marcescens" adli bakterinin yol açtigi açiklandi.

2011 - NATO savas uçaklari, Libya'nin baskenti Trablus'u bombaladi.

2012 - Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Yesiltas Karakolu'na teröristlerce yapilan saldiri sonrasi çikan çatismada 8 asker sehit oldu, 16 asker yaralandi.

2012 - Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, Güney Amerika ülkelerinden Ekvador'un Londra büyükelçiligine siginarak siyasi iltica talebinde bulundu.

2016 - Endonezya'nin Orta Cava bölgesinde birkaç gün süren siddetli yagislar nedeniyle meydana gelen toprak kaymasinda 56 kisi hayatini kaybetti.

2017- Londra'nin kuzeyindeki Finsbury Park Camisi yakinlarinda 47 yasindaki Ingiliz vatandasi Darren Osborne "Müslüman Refah Evi"ndeki teravih namazindan çikan cemaatin üzerine aracini sürdü. 51 yasindaki Makram Ali olay yerinde hayatini kaybetti, 10 kisi yaralandi.

20 Haziran

1389 - Osmanli ordusu ile Haçli ordulari arasinda Sirpsindigi Savasi yapildi. Osmanli ordusunun kazandigi savastan sonra yarali bir Sirp askeri, Sultan I. Murat'i savas alanini gezerken hançerle öldürdü.

1481 - Sultan II. Bayezid ve Sehzade Cem arasindaki Yenisehir Savasi'nda Cem yenildi.

1837 - Kraliçe Victoria, 18 yasinda Ingiltere tahtina çikti.

1932 - Mustafa Kemal Pasa, binasi yanan Fenerbahçe Kulübüne 500 lira bagisladi.

1933 - Istanbul Üniversitesi Inkilap Enstitüsü kurulmasi kararlastirildi.

1938 - 19 Mayis, milli bayram günü oldu. "Dag Basini Duman Almis" marsi, Gençlik ve Spor Bayrami marsi olarak kabul edildi.

1963 - Beyaz Saray ile Kremlin arasinda kirmizi telefon hatti kuruldu.

1963 - Ingiltere ile Fransa'yi birbirine baglayacak "Mans Tüneli" projesi açiklandi.

1973 - 50. Yil Marsi, marsin sairi Bekir Sitki Erdogan ve bestecisi Necil Kazim Akses tarafindan basina tanitildi.

1973 - Istanbul Kültür ve Sanat Vakfinin, Cumhuriyetin 50. Yili dolayisiyla düzenledigi Istanbul Festivali basladi.

1976 - Ilk kez yapilan Kibris Türk Federe Devleti seçimlerinde Rauf Denktas "Devlet Baskani" seçildi.

1984 - Viyana'da Çalisma Atasesi Erdogan Özen, otomobiline yerlestirilen bombanin patlamasi sonucu hayatini kaybetti.

1990 - Viyana'da açilacak "Anadolu'nun Görkemi" adli sergi için gönderilen 7 bin 500 yillik "Ana Tanriça" heykeli çalindi.

2005 - Almanya'dan sinir disi edilen Islami Cemiyet ve Cemaatleri Birligi yöneticisi Metin Kaplan, "anayasal düzeni silah zoruyla degistirmeye tesebbüs etmek" suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasina çarptirildi.

2012 - AB üyeleri, Türkiye ile vize muafiyeti müzakerelerinin baslamasina yesil isik yakti. Brüksel'de toplanan AB Daimi Temsilciler Komitesi, vize muafiyeti müzakereleri konusunda AB Komisyonu'na yetki verdi.

2013 - 17. Akdeniz Oyunlari, 20-30 Haziran tarihlerinde İçel ve Adana'da yapildi.

2015 - 9. Cumhurbaskani Süleyman Demirel için 19 Haziran'da, evinin bulundugu Güniz Sokak'taki törenin ardindan TBMM'de devlet töreni düzenlendi. Demirel'in naasi, memleketi Islamköy'deki Çalca Tepesi'nde topraga verildi.

2016 - Suriye'den gelebilecek olasi saldirilara karsi NATO tarafindan gönderilen savunma sistemlerinin Kahramanmaras'a kurulum çalismalarina baslandi.

2017 - Amerikan Havacilik ve Uzay Dairesinin (NASA) Kepler Uzay Teleskobu, Günes Sistemi'nin disinda yasam ihtimali olan, Dünya büyüklügünde 10 yeni gezegen kesfetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile