Haftanin Tarihine Bakis

Mustafa Kemal Pasa, Samsun'dan Istanbul'a dönmesi için saraydan yapilan israrli geri çagirmalar karsisinda 8 Temmuz 1919 gecesi görevinden ve askerlik mesleginden istifa etti Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, 9 Temmuz 2018'de TBMM'de yemin etti, ardindan Anitkabir'e ziyarette bulundu.

Mustafa Kemal Pasa, Samsun'dan Istanbul'a dönmesi için saraydan yapilan israrli geri çagirmalar karsisinda 8 Temmuz 1919 gecesi görevinden ve askerlik mesleginden istifa etti.

9. Ordu Müfettisi göreviyle Samsun'a ayak basan Mustafa Kemal Pasa'nin Milli Mücadele'yi örgütlemeye yönelik çalismalari, Istanbul'daki Ingiliz güçlerini tedirgin etmisti. 9. Ordu Müfettisligi görevi de bu arada hükümetin düzenlemesiyle 3. Ordu Müfettisligi olarak degistirilmisti.

Ingiliz güçleri komutani General George Milne, ardindan Ingiltere Yüksek Komiseri Amiral Caltrop, Amasya Genelgesi'nin yayimlanmasi öncesinde ve sonrasinda birkaç kez saray ve Harbiye Nezareti nezdinde Mustafa Kemal'in geri çagrilmasi için girisimde bulunmuslardi.

Vükela Meclisinin (Bakanlar Kurulu) 8 Temmuz 1919 günü 3. Ordu Müfettisliginden alinmasina iliskin kararinin gecesi Mustafa Kemal, sarayla bir telgraf görüsmesi yapti ve bu görüsme sirasinda kendisine resmi memuriyetine son verildigi bildirildi. Mustafa Kemal de saat 22.50'de Harbiye Nezareti'ne, 23.00'te de padisaha resmi görevi ile beraber askerlik mesleginden istifa ettigini bildiren telgraflari çekti.

Atatürk, bu olayi daha sonra söyle anlatti:

"Harbiye Nezareti 'Istanbul'a gel' diyor, Padisah, 'Evvela tebdilihava al, Anadolu'da bir yerde otur fakat bir ise karisma' diye basliyordu. Nihayet 8 Temmuz 1919 gecesi Saray ile açilan bir telgraf muhaberesi esnasinda birdenbire perde kapandi ve 8 Haziran'dan 8 Temmuz'a kadar, bir aydir devam eden oyun hitama erdi. Istanbul, benim, o dakikada resmi memuriyetime hitam vermis oldu. Ben de ayni dakikada, 8 Temmuz 1919 gecesi saat 10.50'de Harbiye Nezareti'ne, saat 11.00'de padisaha silki askeriyeden istifami müs'ir telgraflari vermis oldum. Keyfiyet tarafimdan ordulara ve millete iblag edildi. Bu tarihten sonra resmi sifat ve salahiyetten mücerret olarak, yalniz milletin sefkat ve civanmertligine güvenerek ve onun bitmez tükenmez feyiz ve kudret menbaindan ilham ve kuvvet alarak vicdani vazifemize devam ettik."

Belli basli öteki olaylar:

5 Temmuz

1830 - Fransizlar, Cezayir'i isgal etti.

1917 - Mustafa Kemal, Halep'teki 7. Ordu Komutanligina atandi.

1921 - Antalya'yi isgal eden Italyan güçlerinin son birligi de kentten ayrildi.

1938 - Sükrü Kanatli komutasindaki Türk birlikleri Hatay'a girdi. Fransizlarin ilan ettigi sikiyönetim kaldirildi.

1939 - Enver Pasa'nin çocuk ve torunlarinin vatandasliga alinmalari ve yurda dönmelerine izin veren yasa çikti.

1939 - Milli Piyango Idaresi Genel Müdürlügü kuruldu.

1945 - Ingiltere'yi II. Dünya Savasi'nda zafere götüren Winston Churchill seçimi kaybedince basbakanliktan ayrildi.

1946 - Fransiz modaci Louis Reard, iki parçali mayoyu tanitti. Mayonun adi, ABD'nin atom bombasi denemeleri yaptigi Pasifik'teki Bikini Adasi'ndan geliyordu.

1950 - Radyoda dini program yayinlama yasagi kaldirildi.

1964 - Darbe girisimleri nedeniyle yargilanan ve idama mahkum edilen Albay Talat Aydemir'in cezasi infaz edildi.

1971- Türkiye'nin Ortak Pazar'a geçisini öngören katma protokol, Meclis'te kabul edildi.

1974 - Bakanlar Kurulu, hashas ekimi yasagini kaldirdi. Yedi ilde hashas ekimi yapilabilmesini öngören karar, ABD'nin tepkisine yol açti.

1977 - Pakistan'daki askeri darbede, General Ziya Ül Hak, Basbakan Zülfikar Ali Butto'yu devirdi.

1993 - Türkiye'nin ilk kadin basbakani Tansu Çiller'in olusturdugu DYP-SHP koalisyon hükümeti TBMM'den güvenoyu aldi.

2004 - Türk tiyatrosunun usta sanatçilarindan Necdet Mahfi Ayral, 96 yasinda Istanbul'da vefat etti.

2005 - Zorlu Grubu'nun kurucusu Mehmet Zorlu 86 yasinda Istanbul'da öldü.

2007 - Anayasa Mahkemesi, cumhurbaskaninin halk tarafindan seçilmesini de öngören Anayasa degisiklik paketinin iptaline iliskin Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer ile CHP tarafindan yapilan basvurulari reddetti.

2008 - Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Hasan Dogan, Bodrum'da geçirdigi kalp krizi sonucu vefat etti.

2012 - Dogu Akdeniz'de uluslararasi hava sahasinda Suriye tarafindan düsürülen Türk asker uçaginin pilotlari Hava Pilot Yüzbasi Gökhan Ertan ve Hava Pilot Tegmen Hasan Hüseyin Aksoy'un deniz dibindeki naaslarina ulasildi.

2015 - Efes antik kenti, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alindi.

2016 - Giresun'da, bölgedeki birliklere bayram ziyaretleri gerçeklestiren üst düzey askeri personel ile ailelerini tasiyan helikopterin, yogun sisin etkili oldugu daglik alana düsmesi sonucu 2'si asker, 5'i askeri personel es ve çocugu, 7 kisi hayatini kaybetti.

2019 - Adana'nin Aladag ilçesinde, 2016'da 10'u ögrenci 12 kisinin hayatini kaybettigi, çok sayida ögrencinin yaralandigi yurt yangini davasinda, yurdun bagli oldugu Aladag Kurs ve Okul Talebelerine Yardim Dernegi Baskani Ismail Ugur'a 12 yil 2 ay 20 gün, yurt müdürü Cuma Ali Genç'e 11 yil 1 ay 10 gün hapis cezasi verildi.

6 Temmuz

1517 - "Emaneti Mübareke" adiyla anilan Hazreti Muhammed'e ait kutsal esya, Misir fatihi Yavuz Sultan Selim'e teslim edildi.

1535 - "Ütopya"nin yazari Ingiliz devlet adami Sir Thomas More, Kral VIII. Henry'yi, Ingiltere kilisesinin basi olarak kabul etmedigi için idam edildi.

1885 - Fransiz bilim adami Louis Pasteur, kuduz asisini buldu.

1917 - Arabistanli Lawrence, Arap isyancilarla Akabe kentine saldirdi.

1924 - Dr. Safiye Ali Hanim baskanligindaki heyet, Uluslararasi Kadinlar Kongresi'ne katilmak üzere Londra'ya gitti.

1927 - Surayi Devlet (Danistay) göreve basladi.

1965 - Milli Istihbarat Teskilati (MIT) Kanunu kabul edildi.

1971 - Caz sanatçisi Louis Armstrong öldü.

1975 - Tarihçi ve yazar Resat Ekrem Koçu, 70 yasinda Istanbul'da vefat etti.

1984 - Türkiye'nin en eski illüzyonisti Zati Sungur 87 yasinda Istanbul'da öldü.

1991- Türkiye'nin ilk kadin valisi Lale Aytaman, Mugla'ya atandi.

1993 - Erzincan'da Basbaglar köyüne saldiran teröristler çocuklarin da oldugu 33 kisiyi öldürdü ve köyü atese verdi.

1995 - Ünlü yazar Aziz Nesin, Çesme'de 80 yasinda vefat etti.

1995 - Ankara Valiligi, Büyüksehir Belediye Meclisinin kentin simgesi Hitit Günesi'ni degistirme kararini reddetti.

1999 - Devlet Bakani Hikmet Ulugbay intihar girisiminde bulundu. Ulugbay, 9 Temmuz'da verdigi ifadede, tetigi kendi iradesiyle çektigini belirtti.

2008 - "Ergenekon" sorusturmasi kapsaminda mahkemeye sevk edilen emekli orgeneraller Sener Eruygur ile Hursit Tolon tutuklandi.

2008 - "Ergenekon" sorusturmasi kapsaminda tutuklandiktan sonra saglik sorunlari nedeniyle tahliye edilen is adami Kuddusi Okkir, tedavi gördügü Trakya Üniversitesi Tip Fakültesi Hastanesinde öldü.

2008 - Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Ersin Faralyali, Istanbul'da vefat etti.

2011 - Türkiye Cumhuriyeti'nin 61. hükümeti, AK Parti Genel Baskani ve Istanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdogan'in basbakanliginda kuruldu.

2012 - Uluslararasi Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), UEFA'nin Besiktas'a verdigi Avrupa kupalarina 1 yil katilmama cezasini onadi.

2013 - Kanada'nin Quebec eyaletinde ham petrol tasiyan tren, yetersiz fren kuvveti nedeniyle devrildi. Kaza sonrasi meydana gelen patlamalar nedeniyle 47 kisi hayatini kaybetti.

2015 - Futbola, büyüdügü Bayrampasa'nin takimi Altintepsi Makelspor'un altyapisinda adim atan milli futbolcu Arda Turan, 16 yil sonra La Liga takimlarindan Barcelona'ya transfer oldu.

2015 - Manisa'nin Gölmarmara ilçesinde isçileri tasiyan açik kasa kamyonet ile tirin çarpismasi sonucu 13'ü kadin 15 tarim isçisi öldü.

2016 - ABD Hükümeti, Kuzey Kore rejiminin yaptigi insan haklari ihlalleri gerekçesiyle Kuzey Kore lideri Kim Jong-un hakkinda yaptirim karari aldi.

2016 - Galatasaray'in efsane kalecisi ve Milli Takim kaptanlarindan Turgay Seren 84 yasinda vefat etti.

2017 - Avrupa Parlamentosu Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin askiya alinmasini talep eden bir tasariyi kabul etti.

2018 - Kapatilan Zaman gazetesi eski yazarlari Mümtazer Türköne ve Mustafa Ünal 10 yil altisar ay, Ali Bulaç ve Sahin Alpay 8 yil dokuzar ay hapis cezasina çarptirildi.

7 Temmuz

1828 - Kars, Emin Pasa'nin teslim karari almasi üzerine Rus isgaline ugradi.

1929 - Mussolini, Papa ile anlasinca bagimsiz Vatikan kuruldu.

1939 - Hatay'da bir il kurulmasi kararlastirildi.

1930 - "Sherlock Holmes"un yazari Sir Arthur Conan Doyle öldü.

1942 - Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Samsun'a çikan kisilerden, Türkiye Cumhuriyeti'nin 4'üncü Basbakani Dr. Refik Saydam Istanbul'da vefat etti.

1948 - Idil Biret ve Suna Kan'in yurt disinda egitim görmelerini saglayan "üstün yetenekli çocuklar" hakkindaki özel yasa çikti.

1955 - Camialti Tersanesi'nde insa edilen ilk silep "Abidin Daver" denize indirildi.

1955 - Gazeteci Yazar Ali Naci Karacan 59 yasinda vefat etti.

1964 - Metin Erksan'in yönettigi "Susuz Yaz" filmi, 14. Uluslararasi Berlin Film Festivali'nde Altin Ayi ödülü kazandi.

1993 - "Hababam Sinifi" serisinin yaraticisi sair ve yazar Rifat Ilgaz 82 yasinda öldü.

1998 - Basbakan Mesut Yilmaz'in gezisi sirasinda Makedonya'da Üsküp yakinlarindaki trafik kazasinda, Devlet Bakani Rüstü Kazim Yücelen, Milletvekili Sinasi Altiner, Gazeteci Fikret Bila, koruma polisi ve soför yaralandi. Türk heyetinin otomobiline çarpan otomobildeki Makedon çift öldü.

2000 - Yargitay, eski milletvekili Sevki Yilmaz'a verilen 25 ay hapis cezasini onadi.

2005 - Londra'da, üç metroya ve bir otobüse El Kaide'nin üstlendigi intihar saldirilari düzenlendi, 52 kisi öldü. 21 Temmuz'daki ikinci dalga saldirida can kaybi yasanmadi.

2007 - Irak'ta, nüfusunun tamamina yakinini Türkmenlerin olusturdugu Tuzhurmatu kentindeki Emirli bölgesinde pazar yerinde patlayici yüklü kamyonla düzenlenen intihar saldirisinda 150 kisi öldü.

2013 - Solar Impulse, hiç yakit almadan ABD'yi bastan basa geçmeyi basaran ilk günes enerjisiyle çalisan uçak oldu.

2013 - Edirne'de yapilan 652. Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri'nin finalinde Ismail Balaban'i yenen Ali Gürbüz, üst üste 3. kez sampiyonluga ulasarak altin kemerin sahibi oldu.

2016 - Akdeniz'de 18 Nisan 2015'te alabora olan ve yaklasik 700 siginmacinin hayatini kaybettigi facianin yasandigi göçmen teknesinin enkazindan 217 göçmenin cesedi çikarildi.

2017 - Nükleer silah sahibi ülkelerin boykotuna ragmen nükleer silahlari yasaklayan uluslararasi anlasma 122 oyla BM'de kabul edildi.

8 Temmuz

1522 - Kanuni Sultan Süleyman Rodos'a çikti.

1829 - Erzurum, Salih Pasa'nin Çarlik ordusunun teslim kosullarini kabulüyle Rus isgaline ugradi.

1833 - Osmanli Devleti ile Çarlik Rusya'si arasinda "Hünkar Iskelesi" anlasmasi imzalandi.

1919 - Mustafa Kemal, resmi görevinden ve askerlikten çekildi.

1928 - Ankara Hukuk Fakültesi ilk mezunlarini verdi.

1937 - Türkiye ile Iran, Irak ve Afganistan arasinda saldirmazlik pakti (Sadabad Pakti) imzalandi.

1943 - Atatürk'ün yaverlerinden ve eski milletvekillerinden Cevat Abbas Gürer vefat etti.

1948 - Topraksiz çiftçilere hazine topraklarinin dagitimi yasalasti.

1950 - Ihracat tamamen serbest birakildi.

1954 - Türkiye'de ilk gece maçi, Ankara 19 Mayis Stadi'nda Gençlerbirligi ile Demirspor arasinda yapildi.

1966 - Cumhurbaskani Cevdet Sunay, Celal Bayar'in cezasini hastaligi dolayisiyla affetti.

1993 - Özel radyo ile televizyon isletilmesi ve kurulmasi serbest birakildi.

1996 - RP-DYP koalisyon hükümeti güvenoyu aldi, "Refahyol" dönemi basladi.

2007 - Dünyanin yeni 7 harikasi, Ürdün'deki "Petra Antik Kenti", "Çin Seddi", Brezilya'daki "Kurtarici Isa Heykeli", Peru'daki "Machu Picchu Antik Kenti", Meksika'daki "Chichen Itza Piramidi", Roma'daki "Kolezyum" ve Hindistan'daki "Tac Mahal" anit mezari olarak Portekiz'in baskenti Lizbon'da ilan edildi.

2012 - Suudi Arabistan Kraliyet Sarayi, uzun süredir hastalikla mücadele eden Suudi Prens Muhammed bin Suud bin Abdulaziz'in (93) vefat ettigini duyurdu.

2012 - 651. Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri'nin baspehlivani, finalde rakibi Recep Kara'yi yenen Ali Gürbüz oldu.

2013 - Misir'da Cumhuriyet Muhafizlari Karargahi önünde askeri darbe ile görevinden uzaklastirilan Muhammed Mursi'yi desteklemek üzere bir araya gelen göstericilere, sabah namazini kildiklari sirada önce gaz bombasi atildi, ardindan ates açildi. Saldirida 53 kisi hayatini kaybetti. Görgü taniklari, keskin nisancilarin orduya ait binalarin çatisinda konuslandigini belirtti.

2015 - Rusya, BM Güvenlik Konseyinde yapilan oylamada, Srebrenitsa Soykirimi'ni kinayan karar tasarisini veto etti. Böylece Srebrenitsa'da islenen savas suçlarinin BM Güvenlik Konseyi tarafindan da soykirim olarak nitelendirilmesi engellenmis oldu.

2016 - Amerikan Uzay ve Havacilik Dairesi (NASA), 3 yildizi bulunan, kütle olarak da Jüpiter'den 4 kat büyük gezegen kesfetti.

2017 - Hatay'in Reyhanli ilçesinde bulunan Cilvegözü Sinir Kapisi'nin karsisindaki Babül Hava Sinir Kapisi'nin girisine ilk defa "Suriye devrimini" temsilen ÖSO tarafindan kullanilan 3 yildizli dev bayrak çekildi.

2018 - Tekirdag'in Çorlu ilçesi Sarilar köyü yakinlarinda yolcu treninin vagonlarindan bir kisminin raydan çikmasi sonucu 25 kisi yasamini yitirdi, 340 kisi yaralandi.

2019 - Uluslararasi Ceza Mahkemesi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki isyanci M23 hareketi lideri Bosco Ntaganda'yi savas suçu ve insanliga karsi suç islemekten mahkum etti.

9 Temmuz

1401 - Mogol Imparatoru Timur'un ordulari, Bagdat'i ele geçirdi.

1872 - Ibret gazetesi, yazar Namik Kemal'in "Garaz Marazdir" baslikli yazisi nedeniyle kapatildi, Namik Kemal sürgüne gönderildi.

1932 - Türkiye, Milletler Cemiyetine üye oldu.

1935 - Moda Deniz Kulübü, Atatürk'ün de katildigi törenle açildi.

1938 - Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Savarona yatinda üç saat süren Bakanlar Kurulu toplantisina baskanlik etti. Bu toplanti Atatürk'ün, Bakanlar Kuruluna son kez baskanlik edisi oldu.

1945 - Ormanlar, devletin mülkiyetine geçti.

1946 - Ankara Valisi Nevzat Tandogan intihar etti.

1949 - Çorum vapuru, Galata rihtiminda yandi, 56 kisi dumandan bogularak öldü.

1952 - Istanbul Teknik Üniversitesi televizyon laboratuvarinda, ilk televizyon yayini basin önünde yapildi.

1953 - Yerli Film Yapanlar Cemiyeti, ilk resmi film yarismasini düzenledi.

1961 - Anayasa için halk oylamasi yapildi. 1961 Anayasasi, yüzde 61,5 oranindaki "Evet" oyuyla kabul edildi.

1979 - Abdi Ipekçi cinayetinin sanigi Mehmet Ali Agca yakalandi.

1987 - Midyat'in bir mezrasina ve bir köyüne saldiran teröristler 31 kisiyi öldürdü.

1993 - Sivas olaylarinda yaralanan sair Metin Altiok'un da kaldirildigi hastanede 52 yasinda ölmesi üzerine olaylarda ölenlerin sayisi 37'ye çikti.

1995 - Sicak çatismanin sona erdigi Irak'in kuzeyinde Kanimasi, Mergasor ve Barzan bölgelerinde kontrolü ele geçiren Türk askeri birlikleri, 6 teröristi daha öldürdü. Harekatta öldürülen terörist sayisi 127'ye ulasti.

1998 - Istanbul'da tarihi Misir Çarsisi'ndaki patlamada 7 kisi öldü, 110 kisi yaralandi.

2001 - Emlakbank, Ziraat Bankasina devredildi.

2006 - Italya, Fransa ile yaptigi final maçinda dünya kupasinin sahibi oldu. Maçtan çok, Fransiz futbolcu Zinedine Zidane'in Italyan oyuncu Marco Materazzi'ye kafa atmasi konusuldu.

2008 - ABD'nin Istanbul Baskonsoloslugu önündeki silahli saldirida üç polis sehit oldu, saldiriyi düzenleyen teröristlerden üçü ölü ele geçirildi, biri kaçti.

2011 - Güney Sudan Meclis Baskani James Wani Igga, ülkenin bagimsizligini resmen ilan etti.

2013 - ABD Ulusal Güvenlik Ajansinin (NSA) dünyada milyonlarca kisinin telefon ve internet kayitlarini izledigi bilgisini basina sizdiran Edward Snowden'in, Venezuela'nin siginma teklifini kabul ettigi bildirildi.

2015 - Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, 63. Hükümet'i kurmak için AK Parti Genel Baskani ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoglu'nu görevlendirdi.

2015 - Eski Hava Kuvvetleri Komutani emekli Orgeneral Tahsin Sahinkaya, Istanbul'da tedavi gördügü GATA'da 90 yasinda vefat etti.

2015 - FIFA'daki yolsuzluk iddialarinin ortaya çikmasinda ABD ile is birligi yapan ve daha önce kendisinin de rüsvet aldigini itiraf eden FIFA Icra Kurulunun eski üyesi Chuck Blazer'e, ömür boyu futboldan men cezasi verildi.

2016 - Hindistan'in Cammu Kesmir bölgesinde Hizbul Mücahidin örgütünün üst düzey üyelerinden Burhan Wani öldürüldü. Wani'nin öldürülmesinin ardindan çikan olaylarda 52 kisi hayatini kaybetti, 2 bin sivil ve 1600 güvenlik görevlisi yaralandi.

2017 - CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, partisinin Istanbul Milletvekili Enis Berberoglu'nun tutuklanmasina tepki için baslattigi ve 25 gün süren yürüyüsü, Istanbul Maltepe'de düzenledigi mitingle sona erdirdi.

2017 - Almanya'nin Hamburg kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi protesto edildi. Protestocular, Schanzenviertel semtinde caddelere barikat kurup ates yakti.

2018 - Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nin ilk Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, TBMM'de yemin etti, ardindan Anitkabir'e ziyarette bulundu.

2020 - ABD, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine ve diger Müslüman azinliklara uyguladigi baski ve siddetten sorumlu bazi üst düzey Çinli yetkililere ülkeye giris yasagi getirdi.

10 Temmuz

1900 - Paris Metrosu açildi.

1921 - Yunan ordusunun taarruzuyla Kütahya-Eskisehir muharebeleri basladi.

1923 - Istanbul'da Harp Akademisi kuruldu.

1933 - Sümerbank resmen faaliyete geçti.

1939 - Türk Basin Birliginin ilk kongresi Ankara'da toplandi.

1947 - Hindistan'in ikiye ayrilmasiyla olusan Pakistan'da genel valilige Muhammed Ali Cinnah getirildi.

1952 - Türkiye Gazeteciler Sendikasi (TGS) kuruldu.

1961 - Galatasarayli milli futbolcu Metin Oktay, Italya'nin Palermo takimina 660 bin liraya transfer oldu.

1962 - ABD, kitalar arasi haberlesmeyi saglayacak Telstar uydusunu uzaya gönderdi.

1969 - Ordu mensuplarina oy hakki tanindi.

1971 - Fas ordusunun bazi birlikleri, krallik rejimine karsi ihtilal girisiminde bulundu. Ülkede cumhuriyet ilan edildi.

1985 - Yeni Zelanda'nin Auckland Limani'nda bulunan baris örgütü Greenpeace'in "Rainbow Warrior" adli gemisinde iki patlama oldu. Gemi bir saat sonra batti, bir kisi öldü.

1992 - Yazar, edebiyat tarihçisi Cevdet Kudret 85 yasinda vefat etti.

1996 - Ses sanatçisi Hamiyet Yüceses 84 yasinda yasama veda etti.

1996 - Türksat uydusu, Fransiz Guyanasi'ndan uzaya firlatilarak geçici yörüngesine yerlestirildi.

2007 - Astronomlar, isigi Dünya'ya 13,5 milyar yilda ulasan en uzak gök adalari saptadi. Kesif, Hawai'de Mauna Kea Yanardagi'nin tepesinde 4 bin 205 metre rakimda kurulu Keck Teleskobu sayesinde yapildi.

2011 - Sike sorusturmasinda Fenerbahçe Kulübü Baskani Aziz Yildirim tutuklandi ve Metris Cezaevine konuldu.

2011 - Telekulak skandaliyla sarsilan Ingiltere'nin en yüksek tirajli pazar gazetesi "News of the World" son kez yayimlandi.

2012 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, Kuzey Irak ile petrol ticaretinin basladigini açikladi.

2012 - Basbakan Recep Tayyip Erdogan, HAS Parti Genel Baskani Numan Kurtulmus'u kabul etti. Görüsmenin ardindan açiklama yapan Kurtulmus, "Sayin Basbakanimizin, HAS Parti ile AK Parti'nin bütünlesmesi konusundaki tekliflerini, davetini bugün aldik." dedi.

2013 - Ukrayna'nin Donetsk kentinde 10-14 Temmuz'da düzenlenen 8. Dünya Yildizlar Atletizm Sampiyonasi'nda kadinlar gülle atmada Emel Dereli, 20,14 metrelik atisiyla sampiyona ve yildizlar dünya rekorunu kirarak altin madalya kazandi.

2016 - Çin'in dogusundaki Fucien eyaletinde etkili olan Nepartak tropikal firtinasi nedeniyle 83 kisi öldü, 19 kisi kayboldu.

2017 - Yurt disindaki ilk Türk ticaret merkezi, Ekonomi Bakani Nihat Zeybekci'nin katilimiyla Iran'in baskenti Tahran'da açildi.

2020 - Danistay 10. Dairesi, Ayasofya'nin camiden müzeye dönüstürülmesine dair 24 Kasim 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararini iptal etti.

2020 - Ayasofya'nin Diyanet Isleri Baskanligina devredilerek ibadete açilmasina iliskin Cumhurbaskani Karari, Resmi Gazete'nin mükerrer sayisinda yayimlandi.

2020 - Hakimler ve Savcilar Kurulu (HSK) 2. Dairesi, FETÖ ile irtibati nedeniyle 26 hakim ve savciyi meslekten uzaklastirdi.

2020 - Yargitay 8. Ceza Dairesinin gördügü "OdaTV'ye kumpas" ile ilgili dava kapsaminda, hakkinda kirmizi bülten bulunan eski Istanbul hakimi Menekse Uyar, Ankara'da güvenlik güçlerince gözaltina alindi.

11 Temmuz

1789 - Fransiz devrimci Lafayette, Insan Haklari ve Vatandaslik Haklari Bildirgesini, Devrimci Milli Meclise sundu.

1921 - Ingilizler, Suriye'de istenmeyen Faysal'i Irak'ta kral ilan etti.

1958 - Istanbul'da 1930'dan beri birlesik olan valilik ve belediye baskanligi birbirinden ayrildi.

1963 - Türkiye'de veremle savasin öncülügünü yapan Prof. Dr. Tevfik Saglam 82 yasinda Istanbul'da vefat etti.

1975 - Eski Çin'in baskenti Xian'da 2000 yil öncesinden kalma, asli ile ayni boyda, savas donanimli, kilden yapilmis 6 bin kisilik ordunun heykelleri bulundu.

1989 - Aktör Laurence Olivier 82 yasinda öldü.

1991 - Aktüel dergisi yayimlanmaya baslandi.

2005 - Kanser nedeniyle uzun süredir tedavi gören NTV Spor Yayinlari Koordinatörü Gazeteci Kenan Onuk vefat etti.

2011 - Kibris Rum kesiminde Limasol yakinlarindaki Zigi'deki Rum Milli Muhafiz Ordusuna (RMMO) ait "Evangelos Florakis Deniz Üssü"nde üç yil önce el konulan bir gemiden indirilen konteynerlerdeki mühimmatin patlamasi sonucu, üs komutani dahil 13 kisi öldü.

2015 - Avrupa'da, Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan yasanan en büyük insanlik trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa Soykirimi'nda katledilen 136 kurbanin cenazesi, kilinan cenaze namazinin ardindan Potoçari Anit Mezarligi'nda topraga verildi.

2015 - Estonya'da düzenlenen 23 Yas Alti Avrupa Atletizm Sampiyonasi'nda milli sporculardan Tugba Güvenç 3 bin metre engelli yarisinda, Ali Kaya da erkekler 5 bin metrede sampiyona rekoru kirarak altin madalya kazandi.

2016 - Bosna Hersek Hükümeti, Bosna Savasi sirasinda 8 binden fazla sivilin hayatini kaybettigi Srebrenitsa Soykirimi'nin tarihi olan 11 Temmuz'u ulusal yas günü ilan etti.

2017 - Türk sinemasinin ünlü oyuncularindan Fikret Hakan, tedavi gördügü hastanede 83 yasinda hayatini kaybetti.

2017 - FETÖ'nün darbe girisiminin birinci yili dolayisiyla Anadolu Ajansi ile valilik, belediye ve sivil toplum örgütleri is birligiyle düzenlenen "15 Temmuz Milli Iradenin Yükselisi" fotograf sergileri 81 ilde ziyarete açildi.

2018 - Almanya'da 8'i Türk 10 kisiyi öldürmek, bombali saldirilar düzenlemek ve banka soygunlari gerçeklestirmekten yargilanan Nasyonal Sosyalist Yeralti (NSU) terör örgütü üyesi Beate Zschaepe, ömür boyu hapse mahkum edildi.

2018 - Türk basketbolunun duayenlerinden Dogan Hakyemez, Antalya'da 68 yasinda vefat etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile