Hague: İran, Bölgeyi Büyük Bir Savaşa Sürükleyebilir

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İran’a yönelik askeri bir müdahaleden yana olmadığını vurguladı.

Hague, bununla birlikte İran 'ın nükleer faaliyetlerine devam etmesinin Ortadoğu 'yu büyük bir savaşın içine sürükleyerek dünyayı ikinci bir soğuk savaşın eşiğine getirebileceğini belirtti.

Hague, Daily Telegraph gazetesine verdiği mülakatta İran 'ın nükleer silahları elde etmesinin ardından bölgedeki diğer ülkelerin de nükleer silaha sahip olma yarışına gireceği uyarısında bulundu. Bu nükleer silahlanma yarışının Soğuk Savaş'tan daha tehlikeli bir durum ortaya çıkarabileceğini ileri süren İngiliz Dışişleri Bakanı, “Çünkü nükleer silaha karşı savunma mekanizmaları geçmiştekilerle aynı değil.” ifadelerini kullandı.

İngiltere hükümetinin, İran 'a saldırı yapmaması konusunda İsrail 'e telkinlerde bulunduğunu vurgulayan Hague, İran 'a yönelik askeri bir operasyon yapmanın çok büyük zararları olabileceğine dikkat çekti. Hague, “Şu anda herhangi bir ülkenin İran 'a saldırı yapma fikrini savunmuyoruz.” dedi.

İngiliz Bakan, İran 'ın nükleer programına ilişkin İngiltere 'nin politikasının çok açık ve net olduğunun altını çizerek, “Askeri bir operasyon yapılması taraftarı değiliz. Bir yanda yaptırımlar yoluyla baskı yapılmasını; diğer yandan ise müzakerelerin devam ettirilmesi şeklinde çift kanallı stratejiyi destekliyoruz. 'şeklinde açıklamada bulundu.

Tahran 'da İranlı nükleer bilim uzmanlarına yapılan suikastlarda İngiltere 'nin herhangi bir rolünün olmadığını ifade eden William Hague, ülkesinin İran 'a yönelik herhangi bir “gizli savaşta” yer almayacağını vurguladı. Hague, “Bilim adamlarına suikast yapmak veya saldırıyı desteklemek; İran konusunun çözümüne yaklaşımımız bu yollar değil.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan 'daki ekonomik krizi ilişkin bir soruya ise Dışişleri Bakanı, “İngiltere Hükümeti olarak Yunanistan 'ın Euro para biriminden çıkartılması olasılığına karşın gerekli tüm hazırlığımızı yaptık.” şeklinde cevap verdi. Hague, Euro bölgesinde oluşabilecek bütün senaryolara yönelik acil eylem planlarının hazır olduğunu da sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile