Haiti'nin Başkenti Port-au-Prince'de haftalardır polisle çeteler arasında çatışmalar yaşanıyor. Viv Ansanm adlı çete koalisyonu birçok bölgeyi ele geçirdi ve evleri ateşe verdi. Ulusal polis, başkentin neredeyse tamamen silahlı kişilerin kontrolü altında olduğu uyarısında bulundu.
HALK KAÇIYOR
Sosyal medyadan gelen görüntüler bölgenin duman ve alevler içinde olduğunu gösteriyordu. Birçok insan taşıyabildikleri her şeyi alarak bölgeden ayrıldı. Bölge sakinleri evlerinden kaçarken yardım için radyo istasyonlarını arıyor.
BM HELİKOPTERİ VURULDU
Güvenlik güçleri ve yasa dışı örgütler arasında polis karakolundan çok da uzak olmayan yerlerde çatışmalar yaşandı. Çete koalisyonu bir BM helikopterini vurmaktan da kaçınmadı. Helikopter Port-au-Prince'e acil iniş yapmak zorunda kaldı.
ABD UÇAĞINA ATEŞ AÇILDI
ABD'nin Florida Eyaleti'ndeki Fort Lauderdale kentinden Port-Au-Prince'e giden Spirit Airlines ticari uçağına da havalimanına inmeye sadece yüzlerce fit kala çeteler koalisyonu tarafından ateş açıldı. Açılan ateş sonucu bir uçuş görevlisi hafif yaralandı. Olayın ardından uçağın rotası değiştirildi ve Dominik Cumhuriyeti'ne acil iniş yaptı. Havalimanı pazartesi günü kapatıldı ve faaliyetleri askıya alındı.
Spirit, JetBlue ve American Airlines pazartesi günü Haiti'ye gidiş ve dönüş uçuşlarını iptal ettiklerini bildirdi.
Saldırı, ABD Büyükelçiliği'nin 'Port-au-Prince'e gidiş ve dönüş seyahatlerini engellemek için çete koalisyonunun bir çabası gibi görünüyor.
SOKAKLARDA KAOS HAKİM
Olay sonrası başkentteki çatışmalar daha da şiddetlendi. Güvenlik güçleri duvarların arkasına saklanıp çatışırken siviller korku içinde kaçtı. Sokaklarda silah sesleri yankılandı. Üst sınıfların yaşadığı bölgelere dahi çatışma sıçradı ve çeteler oradaki evleri de ateşe verdi. Panik birçok bölgeye yayılırken okullar kapandı.
HAİTİ'DE SİYASİ KRİZ
Birkaç gün önce ülkede demokratik düzeni yeniden tesis etmeyi amaçlayan bir konsey, geçici Başbakan Garry Conille'i görevden alıp yerine iş adamı Alix Didier Fils-Aimé'yi getirmişti. Konsey, iç çekişmelerle uğraşıyor ve üç üye yakın zamanda yolsuzlukla suçlanıyor.
Fils-Aimé en önemli önceliğinin kriz içindeki ülkede barışı sağlamak ve Haiti'de 2016'dan beri yapılmayan seçimleri gerçekleştirmek olduğunu aktardı.
ŞİDDET ARTACAK
Ülke haftalardır süren bir siyasi kaos içinde ve gözlemciler, kan dökülmesinin normal hale gelen Haiti'de bu durumun daha da fazla şiddete yol açabileceği konusunda uyardı. Ülkenin çeteleri, havaalanlarını, nakliye limanlarını kapatarak ve kaos yaratarak güç ele geçirmek için uzun zamandır siyasi kargaşadan yararlanıyor.
BAŞKENT ÇETELERİN KONTROLÜNDE
Birleşmiş Milletler, çetelerin başkent Port-au-Prince'in yüzde 85'ini kontrol ettiğini tahmin ediyor. Öte yandan, Kenya polisi öncülüğündeki BM destekli çete şiddetini bastırma misyonu, fon ve personel eksikliğiyle boğuşuyor ve bu durum BM'nin barışı koruma misyonu kurulması çağrılarına yol açtı.
ULUSLARARASI YARDIM
ABD'li ve Haitili yetkililer, Haiti'nin geçici Devlet Başkanı Leslie Voltaire de dahil olmak üzere, Kenya misyonunun personel ve fon eksikliği yaşadığını belirterek, misyonun yerine bir BM barış gücü misyonunun kurulmasını talep etti.
AÇLIKLA MÜCADELE
Yayınlanan yeni bir rapora göre, Haiti'de yaklaşık 6.000 kişi açlıkla mücadele ediyor ve 11 milyondan fazla nüfusa sahip ülkenin neredeyse yarısı, başkent Port-au-Prince ve ötesinde çete şiddetinin hayatı olumsuz etkilemesiyle kriz seviyesinde açlık veya daha kötü durumlar yaşıyor.
Haiti'de bu yıl binlerce kişi öldürüldü veya yaralandı ve son yıllarda 700.000'den fazla kişi evsiz kaldı.
Haiti’de başkent düştü! ABD uçağına ateş açıldı: BM yardımı bekleniyor
Haiti'de polis ile çeteler arasındaki çatışmalar savaşa döndü. Büyük bir krize sürüklenen bölgede geçtiğimiz haftalarda hükümete karşı birleşen çeteler Başkent Port-Au-Prince'e saldırı gerçekleştirdi. Başkent'te yaşanan yoğun mücadelele sonrası güvenlik güçleri bölgenin büyük çoğunluğunda kontrolü kaybetti. Yasa dışı örgütler Birleşmiş Milletler'e ait bir helikopteri ve ABD'ye ait bir ticari uçağı ateş altına aldı. Ülkede artan kaos göçlere ve uluslararası yardım istenmesine neden oldu.