Haiti Devlet Baskani Moise'ye Suikast Düzenleyenlere Operasyon Açiklamasi 4 Ölü, 2 Gözalti

Haiti Devlet Baskani Moise'ye Suikast Düzenleyenlere Operasyon Açiklamasi 4 Ölü, 2 Gözalti

Haiti Devlet Baskani Jovenel Moise’nin dün ugradigi suikast sonucu hayatini kaybetmesinin ardindan gerçeklestirilen operasyonda 4 kisi öldürüldü, 2 kisi gözaltina alindi.

Haiti’de Devlet Baskani Jovenel Moise’nin dün baskent Port Au Prince’de bulunan özel rezidansinda kimligi belirsiz silahli kisiler tarafindan düzenlenen suikast sonucu hayatini kaybetmesinin ardindan güvenlik güçleri genis çapli operasyon baslatti. Polis Genel Müdürü Leon Charles gece saatlerinde televizyonda yaptigi açiklamada, polisin yerlerini tespit ettigi süphelilere yönelik düzenlenen operasyonda, saldirganlarin "parali asker" oldugunu belirterek 4’ünün öldürüldügünü ve 2 kisinin gözaltina alindigini duyurdu. Polis Genel Müdürü Charles ile birlikte televizyonda açiklamalarda bulunan Haiti Basbakani Claude Joseph, "Sakin kalmaya çagiriyorum. Her sey kontrol altinda. Bu barbarca davranis cezasiz kalmayacak" ifadelerini kullandi. Creole, silahli saldirganlarin Ingilizce ve Ispanyolca konustugunu belirtti.

Joseph ayrica, saldirida Devlet Baskani Moise’nin esi First Lady Martine Moise’nin saglik durumunun stabil oldugunu, tedavi için Florida’ya götürüldügünü aktardi.

Moise için cenaze töreninin bugün düzenlenmesi beklenirken, ölümünün ardindan ülkede iki haftalik ulusal yas ilan edildi.

Siyasi kriz ülkeyi kaosa sürükledi

Ülkede 2016’da düzenlenen tartismali seçimlerin ardindan baskanlik koltugunu geçici olarak devralan Moise, görevine resmen Subat 2017’de baslamisti. Moise, devlet baskanligi görevine resmen 2017’de basladigi için 5 yil olan görev süresinin Subat 2022’de sona erecegini savunurken, muhalefet ise görev süresinin 7 Subat 2021’de doldugunu öne sürüyordu. Ülkedeki siyasi kriz sirasinda ülke nüfusunun yaklasik yüzde 60’inin günlük geliri 2 dolarin altina düstü. 11 milyon nüfuslu Haiti’de yaklasik 5 yildir devam eden siyasi kriz, artan güvenlik sorunu, korona virüs salgini ve ekonomik kriz, ülkedeki kaosu giderek derinlestirdi ve Moise yönetimi uzun süredir elestiri oklarinin hedefindeydi. Yolsuzluk, artan enflasyon, temel ihtiyaç maddelerinin azligi ve akaryakit sikintisina tepki gösteren halk, düzenledigi hükümet karsiti protestolarda Moise’nin istifasini talep ediyordu.

Vakalarin arttigi Haiti’de tek doz asi yapilmadi

Dünya Saglik Örgütü’ne göre Haiti, asilama programina baslamayan sayili ülkelerden biri. Ülke, 55 milyon dozluk Pfizer/BioNTech asilari beklerken, ilk teslimatini ne zaman alacagi henüz belli bile degil. UNICEF ve Saglik Bakanligi baslangiçta Mayis ayina kadar Haiti nüfusunun yüzde 20’sini ya da saglik çalisanlari ve ögretmenler de dahil olmak üzere savunmasiz insanlarin yaklasik 2.5 milyonunu asilamayi hedeflemisti. Ancak ülke COVAX tarafindan saglana ilk AstraZeneca sevkiyatini reddedince asilamaya baslayamadi. Ülkede su ana kadar açiklanan verilere göre 19 bin 107 korona virüs vakasi tespit edilirken, 462 kisi virüs nedeniyle hayatini kaybetti. Ancak uzmanlar, ülkedeki test kiti yetersizligi nedeniyle vakalarin çok daha yüksek oldugunu belirtiyor.

Neler oldu?

Haiti’nin 42. Devlet Baskani 53 yasindaki Jovenel Moise, önceki gün yerel saatle 01.00 siralarinda kimligi belirsiz bir grup silahli kisinin özel rezidansina girerek gerçeklestirdigi suikast sonucu hayatini kaybetmisti. Haiti Basbakani Claude Joseph, Moise’nin hayatini kaybetmesinin ardindan ülkede sikiyönetim ilan edildigini açiklamisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile