Hak-İş Bakanı Arslan: Alanlar Özneye Dönüşürse 1 Mayıs’a Haksızlık Olur

Hak-İş Bakanı Mahmut Arslan, “1 Mayısları obje olarak görür, alanları özneye dönüştürürsek, bu 1 Mayıs’a haksızlık olur.” dedi.

Hak-İş ve Memur Sen başkanları, 1 Mayıs’ta Tandoğan’da gerçekleştirecekleri kutlamalara ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

Hak İş Bakanı Mahmut Arslan, Memur Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu’nun memurların toplu sözleşme müzakerelerinde olduğu için basın toplantısına katılamadığını belirtti.

Hak-İş olarak 6 konfederasyon ile ortak kutlama konusunda bir süreç başlattıklarını hatırlatan Arslan, “Türk-İş Genel Merkezi’nde, 6 konfederasyon Genel Başkanı ile 1 Mayıs’ın birlikte kutlama konusunda bir çalışma başlatıldı. Ancak 6 konfederasyonun birlikte aynı alanda 1 Mayıs’ı kutlaması gerçekleştirilemedi. Bu ne Hak-İş ne de Memur Sen’den kaynaklı bir sorun değildir.” dedi.

Konfederasyonların kendi tercihlerini, kırmızı çizgilerini ve anlayışlarını bildiriye yansıtma çabasının ortak kutlamayı engellediğini söyleyen Arslan, şöyle devam etti: “Bu gelişmeler üzerine Hak İş ve Memur Sen, esnek kutlama sağlayabilir miyiz sürecini başlatmıştır. Yani DİSK ve KESK İstanbul’da; Hak-İş, Memur-Sen, Ankara’da; Türk-İş – Kamu-Sen, Bursa’da. Özellikle KESK ve DİSK’ten arkadaşlar kendi bildirilerinin Ankara ve Bursa’da okutturulması ısrarında bulununca bu birliktelik de kısmen sağlanmış oldu. Bunun üzerine dört konfederasyon, esnek bir kutlama üzerinde anlaştık. Hak-İş ve Memur-Sen, Ankara’da kutlamalarını organize edecek. Ankara’daki organizasyona Türk İş ve Kamu Sen destek verecek. Bursa’daki Türk-İş, Kamu-Sen kutlamalarına yine Memur-Sen ve Hak-İş destek verecek. Ankara’daki bildiriyi Memur-Sen ve Hak-İş oluşturacak, Bursa’daki bildiriyi Kamu Sen ile Türk İş oluşturacak şeklinde bir uzlaşma yakaladık. Şu ana kadar bu uzlaşma sürüyor.”

Birlikte kutlama konusunda tecrübeli bir örgüt olduklarını vurgulayan Arslan, “2009’da konfederasyonumuz tek başına Taksim’e çıkmıştır. O tarihi bir buluşmadır. 2010’da 6 konfederasyon Taksim’dedir, 2011’de 5 konfederasyon olarak Taksim’de bulunduk. Artık Taksim tartışmalarını geride bıraktığımızı düşünüyoruz. Biz Taksim Meydanı’nın anlamının farkındayız. 1977 yılında Taksim’deki provokasyonda kaybettiğimiz 37 emekçinin, 35 tanesinin ezilerek hayatını kaybettiğini biliyoruz. Faillerin yargı önünde hesap vermemesi hepimizi üzmekte. Bu bizim açımızdan da üzüntü kaynağıdır. Ama eğer biz 1 Mayıs’ları obje olarak görür, alanları özneye dönüştürürsek, bu 1 Mayıs’a haksızlık olur. Birlik, mücadele, dayanışma gününün bütün alanlarda kutlanabileceğini, tüm alanların bizim için Taksim kadar önemli olduğunu, tüm alanlarda 1 Mayıs kutlamalarının 1 Mayıs’tan bir şey eksiltmeyeceğini hepimizin bilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tabi ki Taksim’de bu kutlamalar da yapılabilir. Biz bu yıl Ankara’dayız önümüzdeki yıl nerede olacağımızı daha sonra kararlaştıracağız.” diye konuştu.

1 Mayıs ile ilgili hiçbir mekânın özel bir kutsiyeti olmaması gerektiğini söyleyen Arslan, “Ama Taksim’de yaşananlar İşçi hareketi bakımından üzüntü vericidir, faillerinin yakalanamaması bir sorundur. Konfederasyonumuzun eski genel mali sekreteri şu anda Sağlık Bakan Yardımcısı Agâh Kafkas, 1 Mayıs 1977 olaylarının araştırılması için bir araştırma önergesi vermiştir. Umarım Meclis buna sahip çıkar. Buranın faillerinin bulunması için de gereken süreç başlatılır. Biz birlik, mücadele, dayanışma gününü sadece Taksim’e hapsedersek açıkçası 1 Mayıs’a da, 1 Mayıs’ın ruhuna da, 1 Mayıs’ın çalışanlar açısından anlamına da, manasına da haksızlık ederiz diye düşünüyoruz. Onun için Hak – İş ve Memur Sen, Ankara’ya gelecek örgütlerimizin dışında 81 ilde 1 Mayıs kutlamalarını kendi şartlarında, kendi programları çerçevesinde kutlayacaklardır. Dolayısı ile sadece Tandoğan Meydanı, sadece kent meydanı değil, Hak İş ve Memur Sen için bütün Türkiye’deki alanlar 1 Mayıs alanıdır.” dedi.

1 Mayısları panzerlerin, gaz bombalarının, polis coplarının görüntüsünden kurtarmak gerektiğini kaydeden Arslan, “Bu Türkiye’nin ve 1 Mayıs’ın normalleşmesine Hak İş’in, Memur Sen’in katkısı anlamında düşünüyoruz. 1 Mayısları birlik, dayanışma, mücadele günü, sorunlarımızı yüksek sesle haykırdığımız taleplerimizi haykırdığımız, çözümlerini ortaya koyduğumuz ama aynı zamanda bunu bir çatışma alanına dönüştürmeden, kavgaya dönüştürmeden, bir kendi içerisinde kamuoyu nezdinde 1 Mayıs’a gölge düşürecek bir kısım görüntülerden uzak tutarak bence 1 Mayıs’a en büyük katkıyı yapmış oluruz. 1 Mayıs’ın ruhunu, esasını, içeriğini daha çok önemsiyoruz.” şeklinde konuştu.

HAK İŞ VE MEMUR SEN, 1 MAYIS KUTLAMALARININ FORMATINDA DA DEĞİŞİKLİK YAPTI
Hak İş ve Memur Sen’in, 1 Mayıs kutlamalarının formatında da değişiklik yaptığını kaydeden Arslan, “Alana giren sadece Hak İş ve Memur Sen mensupları olmayacak. Bütün siyasi partileri 1 Mayıs’a ortak komite olarak davet ettik. Yine Bakanları, Sayın Başbakanı, Sayın Cumhurbaşkanı’nı, ana muhalefet partisi başkanlarını ve tüm sivil toplum örgütlerini ki, bizim burada Ankara’daki sivil toplum örgütleri ile ortak bir toplantı yaptık. Burada katılımcı sivil toplum örgütleri kendi pankartları ile 1 Mayıs’ta Tandoğan Meydanı’nda bulunacaklar.” ifadelerini kullandı.İşveren örgütlerini de 1 Mayıs kutlamalarına davet ettiklerini dile getiren Arslan, “Dolayısı ile bizim formatımızda 1 Mayıs’ı bir çatışma, bir hesaplaşma, bir siyasal mücadelenin aracı olarak, bir ideolojik mücadelenin aracı olarak değil sorunlarımızı yüksek sesle ifade etmek, muhataplarımıza bu sorunlarımızı ulaştırmak ve taleplerimizi çözümlerimizi de buradan kamuoyu aracılığı ile duyurmaktır." dedi.

1 Mayıs kutlamalarının 09.30’dan itibaren Atatürk Kültür Merkezi’nden kortejler eşliğinde başlayacağını dile getiren Arslan, “Türkiye genelinden AKM’ye gelen arkadaşlarımız kendi konfederasyonlarının arkasında kortej oluşturacaklar ve Tandoğan Meydanı’na yürüyecekler.” ifadesini kullandı. Tandoğan Meydanı’nda değişik folklor gösterilerinin de yapılacağını dile getiren Arslan, “Genel Başkanların konuşmalarından sonra Mustafa Ceceli konseri olacak. Sorunlarımızı dile getirirken, barış türküleri söyleyerek, halaylar çekerek, horonlar çekerek, kucaklaşarak, birbirimizi ötekileştirmeden, her rengin kendini ifade ettiği Tandoğan Meydanı’nı tüm Türkiye’ye armağan edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Arslan, kortejlerin Tandoğan Meydanı’na girerken güvenlik güçlerine karanfil vereceğini söyledi.

Memur Sen Genel Başkan Yardımcısı Halit Ortaköy ise “Bütün çalışanların sorunlarının, dertlerinin, taleplerinin dile getirildiği, bunun dile getiriliş şeklinin, bir sivil toplum örgütü olarak baskı unsuru olmanın tam günüdür, zamanıdır. Ben bu zamanın, iyi değerlendirilmesi, iyi yansıtılması, iyi görüntülerle geçmesini temenni ediyorum.” dedi.

Geçmiş yıllarda 1 Mayıslarda ortaya çıkan nahoş görüntülerin hiçbirini kimsenin tasvip etmediğini kaydetti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile