Hak-Is Baskani Arslan Açiklamasi 'Türkiye, Dünyada Gelir Esitsizligi Siralamasinda Dördüncü'

Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan, “Türkiye, dünyada gelir esitsizligi siralamasinda Meksika, Sili ve Kosta Rika’dan sonra dördüncü sirada” dedi.

Türkiye Yüzyilinda Çalisma Hayati: “Emegin, Sendikal Örgütlenmenin ve Istihdamin Gelecegi” baslikli 13. Çalisma Meclisi Toplantisi Ankara’da düzenlendi.

Toplantiya Hak-Is Genel Baskani Mahmut Arslan, Memur-Sen Genel Baskani Ali Yalçin ve Türk-Is Genel Baskani Ergün Atalay katildi.

Gelismis ülkelerde asgari ücretin istisnai ücret oldugunu hatirlatan Hak-Is Baskani Arslan, asgari ücrette çalisanlara Avrupa Birligi ülkelerinde sosyal destek

verildigini söyledi.

Türkiye’de asgari ücrette çalisma oraninin toplam çalisanlarin yüze 40’i oldugunu ifade eden Arslan Türkiye’de asgari ücretin genel bir geçim ücreti oldugunu söyledi.



“Türkiye, dünyada gelir esitsizligi siralamasinda dördüncü”

Gayrisafi milli hasiladan emegin aldigi payin yüzde 24 oldugunu dile getiren Arslan, “Dünyada gelir esitsizligi siralamasinda Türkiye; Meksika, Sili ve Kostarika’dan sonra dördüncü sirada. Türkiye gibi büyümesi devam eden, gayrisafi milli hasilati 3 kat artmis bir ülke gelir adaletsizligi ve esitsizligi bakimdan dünyanin en sondan dördüncü ülkesi. Bu bize yakismiyor. Gayrisafi milli hasiladan emegin aldigi pay OECD ülkelerinde ortalama yüze 50-60 seviyesinde. Avrupa Birligi ortalamasi yüzde 60- 70. Türkiye’de ise yüzde yirmidört. Yaziktir” dedi.

Stokçuluk yapanlarin merhametsiz oldugunu dile getiren Türk-Is Genel Baskani Atalay, “Bizim ülkemizde asgari zamcilari var. Asgari ücret konusuldugu zaman harekete geçiyorlar. Bu her zaman böyleydi. Adam stokçuluk yapiyor. Et yerine baska bir sey kesiyor. Simdi kanun çalismalari var. Bu suçu isleyenlere ceza verecegiz. Bu isi yapanlar merhametsiz adamlar. Isteseniz kadar ceza verin. Onlarin parayla ilgili iliskisine kesmezseniz merhametsizce zam yapmaya devam ederler” dedi.

“Ekonominin kötü yönetimi var”

Toplumun büyük bir bölümünde alim gücünün düstügünü kaydeden Atalay, “Ekonominin kötü yönetimi var. Bunu bedelini emekli, çitçi ve issiz ve asgari ücretli ödüyor. Öyle bir noktaya geldik ki kamuda 20 yil çalisan isçiler asgari ücretin bir tik üzerinde ücret alacak seviyede. Önceden kamudaki isçi ücretleri özel sektöre örnek oluyordu” ifadelerini kullandi.

“Kamuda 950 bin kisi, örgütlülügün disinda”

Türkiye’de yaklasik 4 milyon kamu emekçisinin oldugunun altini çizen Memur-Sen Genel Baskani Ali Yalçin, “Emegin ve isin gelecegi tartisiliyor. Onun için gelecegi soyut normlar degil, somut olaylar denilecek. Esnek çalismani tartisildigi bir zemindeyiz. Istihdamin konusuldugu bir zemindeyiz. Isin ve emegin gelecegini konusacaksak bu konuyu yine emegin bilesenleri, sendikalar, kamu ve egitim kurumlari olarak hep beraber bu konulari tartismamiz lazim. Bunun için de bu sosyal diyalog ortamini arttirmakta fayda görüyorum. Kamuda 4 milyona yaklasik kamu emekçisi var. Memur emeklisi sayisi 2 milyon 300 binin üzerine çikmis durumda. Dolayisiyla alti milyonu asan genis bir kitleden bahsediyoruz. Örgütlenme boyutuna baktiginiz zaman kamuda 950 bin kisi, örgütlülügün disinda duruyor. Örgütlülügün kapsaminin ve örgütlülük alaninin genisletilmesine ihtiyaç var. Bu konuda yeniden tartismaya ihtiyaç var” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile